51

Odp: Netgear WNDR4300 - niskie prędkości

Kilka razy wykonaj bo bitrate jest dynamiczny i się zmienia. Ale na 5G ładnie ci się spina na 300Mbps (pewnie klient jest 1x2 lub 2x2)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

testy prędkości na speedtest bez zmian... jak zaklęte
2,4GHz - ok 42Mb/s
5GHz - 62Mb/s

53

A próbowałeś inne serwery wybrać? Sprawdzałeś użycie cpu podczas testu?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

54

testy prędkości na speedtest bez zmian... jak zaklęte
2,4GHz - ok 42Mb/s
5GHz - 62Mb/s

Odpal iperf lub Librespeed w docker i przetestuj jaka będzie prędkość.
Test speedtest to nie test.

55

@salceson
Na oryginalnym jest najwolniejszy transfer ze wszystkich testowanych softów ( ddwrt,garygoyle,openwrt)

@ambrozy5

tak, próbowałem też pobierać różne pliki. Dla mnie speed test jest miarodajny, bo sprawdzając nakablu jest 99Mb/s, przełączam na wifi i transfery spadają.
Wykluczam zatem inne urządzenia ( switche itp) oprócz urządzeń rozsyłających WIFI- w nich coś musi być nie tak. Zastanawiające jest dlaczego od powiedzmy 22 do 7 rano transfer jest super. 92Mb/s bezproblemowo po wifi . poźniej jakby magiczną ręką przycieło... 42 na 2,4GHz i 62 na 5GHz.  Normalnie MAGIA.
Albo załącza się jakiś sprzęt któy ciągnie tak neta... ( tylko jaki??? ) wykluczam zakłócenia (raczej) bo nawet stojąc koło routera prędkość nie wzrasta..

56

Ja bym wgrał na któryś czyste openwrt snapshot i sprawdził jak się zachowuje, nigdy nie mialem gargoyle dłużej niż kilka godzin bo zbyt małą funkcjonalność miał z gui a i budowany na starszym release był. Ewentualnie pusc speedtest z dwoch urzadzen naraz podpietych do jednego ap.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

57

matt_at napisał/a:

@salceson
Na oryginalnym jest najwolniejszy transfer ze wszystkich testowanych softów ( ddwrt,garygoyle,openwrt)

@ambrozy5

tak, próbowałem też pobierać różne pliki. Dla mnie speed test jest miarodajny, bo sprawdzając nakablu jest 99Mb/s, przełączam na wifi i transfery spadają.
Wykluczam zatem inne urządzenia ( switche itp) oprócz urządzeń rozsyłających WIFI- w nich coś musi być nie tak. Zastanawiające jest dlaczego od powiedzmy 22 do 7 rano transfer jest super. 92Mb/s bezproblemowo po wifi . poźniej jakby magiczną ręką przycieło... 42 na 2,4GHz i 62 na 5GHz.  Normalnie MAGIA.
Albo załącza się jakiś sprzęt któy ciągnie tak neta... ( tylko jaki??? ) wykluczam zakłócenia (raczej) bo nawet stojąc koło routera prędkość nie wzrasta..

Postawiłeś osobną sieć i testowałeś pojedyncze wi-fi?
Musisz to zrobić w ten sposób, że rozpinasz całą sieć. Zmień np klucz do wi-fi, wpisz tylko w jeden odbiornik i testuj. Jeśli Ty robisz testy na zasadzie, że masz całą sieć spiętą, i x urządzeń tam sobie siedzi po rj, y urządzeń na wi-fi, to jak Ty chcesz mieć wiarygodny test?? Jeszcze na speed test?

Poczytaj może o testach certyfikowanych, a się przekonasz jak się testuje prędkość internetu, nie wifi bo to idzie sprawdzić iperf lub librespeed. Stawiasz na pc serwer wpięty po kablu do Twojego routera, uruchamiasz wifi, zapinasz jeden laptop i testujesz, wtedy sprawdzasz LAN czyli de facto wi-fi, bo jeśli masz gigabit LAN to raczej go nie zapchasz na zwykłym wi-fi.
Inaczej się nie da.
Skoro w jakiś godzinach Ci idzie normalnie, to nie wina wi-fi.

Swego czasu właśnie na smartfonie Samsung był problem u znajomych. Mieliśmy oboje neostrada 10/1 i tam transfer schodził, że się nie dało stron otwierać i wyłapaliśmy że to wtedy jak Samsung się spinał na wi-fi. Okazało się ( bo oczywiście na oryginalnym pod firmę modemem adsl samemu nie szło sprawdzić), po kontakcie z infolinią, że mimo że net nie działa, to wysyła ogromne ilości danych....
Samsung miał odpalone jakieś synchro na ich serwer. Tak męczył sieć że nic nie szło zrobić.
Wyłączyliśmy synchro na telefonie i net zaczął działać.

58

Faktycznie chyba robię burze o nic....
Speed test standardowo 65Mb/s.
Akurat ściągam aktualizacje mapy do auta 22GB i ściąga na laptopie po wifi 5GHz z prędkością 8-9MB/s czyli chyba dobrze.

59

matt_at napisał/a:

Faktycznie chyba robię burze o nic....
Speed test standardowo 65Mb/s.
Akurat ściągam aktualizacje mapy do auta 22GB i ściąga na laptopie po wifi 5GHz z prędkością 8-9MB/s czyli chyba dobrze.

Sam w końcu doszedłeś do wniosku, że speed test to nie wykładnia prędkości internetu.
Jeszcze lepszym rozwiązaniem było odpalić torrent po wi-fi, w dobrej konfiguracji klienta Torrent, powinien wysycić całe łącze na max. Jest w stanie zapchać wszystko inne.
Pobierz na próbę jakiegoś Linuxa, są darmowe. Zobaczysz jak poleci.

Pozdrawiam

60 (edytowany przez matt_at 2022-01-20 21:04:33)

https://i.ibb.co/72fxpHd/20220120-191250.jpg
https://i.ibb.co/0YYj8Kr/20220120-191301.jpg

Wszystkie moje 3 routery schodzą się do switcha Lanberg DSP1-1008 1Gb/s a on łączył się tym kablem ze zdjęcia do routera dostawcy (który ma wejście na światłowód). Po wymianie tego kabla net jedzie po wifi na full łącza....
Nie wiem i co kaman ale teraz wifi 2,4 ponad 100 może wyciągnąć...

61

matt_at napisał/a:

Wszystkie moje 3 routery schodzą się do switcha Lanberg DSP1-1008 1Gb/s a on łączył się tym kablem ze zdjęcia do routera dostawcy (który ma wejście na światłowód). Po wymianie tego kabla net jedzie po wifi na full łącza....
Nie wiem i co kaman ale teraz wifi 2,4 ponad 100 może wyciągnąć...

No pewnie o kabel „kaman”.

62

akurat jego tam zapiąłem bo wydawał się taki ... "profesjonalny"
big_smile
W każdym razie teraz net ładnie śmiga.
Poczyniłem też zakupy TOTOLINK x5000r i wczoraj dotarł. Prawda jest taka że zjadł na śniadanie moje NetGear WNDR4300 głownie zasięgiem. Teoretycznie 1 sztuka obejmuje cały dom - wiadomo sygnał w skrajnych miejscach jest ale prędkość spada. dlatego domówiłem 2 sztukę i myślę że one poradzą sobie z całym domem. Przez to że sygnał dużo mocniejszy to i prędkości Internetu znacznie lepsze w stosunku do WNDR4300.
Zwiększyłem też prędkość neta do 300Mb/s więc będa miały co robić.