Odp: xiaomi Mi Router 3 Pro
Bo nie wiem jak tego tftp64 uzyc.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → xiaomi Mi Router 3 Pro
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bo nie wiem jak tego tftp64 uzyc.
Uruchom, wybierz odpowiedni interfejs i umieść pliki w katalogu który wskazałeś w tftp.
Mam ważenie że w ogóle nie przeczytałeś wiki, bo opis jak skonfigurować tftp64 jest dokładnie akapit wyżej od sekcji linuksowej którą sam zacytowałeś. Dlaczego tego nie przeczytałeś?
To też mam zrobić?
Setting up TFTP Recovery/Install
To właśnie jest uruchomienie serwera tftp na określonej platformie, więc tak. A jaką platformę wybierzesz to już twoja decyzja.
Aha, czy na liście serwer interfaces powinien być uart? Bo wczoraj tego nie widziałem.
Nie, nie powinien. tftp nie ma nic wspólnego z uartem.
czyli tam się nie wyświetli to co wyświetliło się w putty?
To po co ten uart?
Żebyś mógł pogadać z routerem, wybrać odpowiednią opcję i zainicjować pobieranie danych z tftp. Po to jest uart.
After power-on, your router will pause for 5 seconds at the uboot menu. Pressing '1' will get you into the tftpboot menu.
From there, enter in the router's IP address (arbitrary, in the subnet where your tftpd server is running), and the IP address of the machine running tftpd and the name of the file to boot (“initramfs.bin”).
Rozumiem, ze z routerem mam gadac poprzez putty?
Router adress czyli 192.168.31.1 , tak? Bo sie chyba nie wgral openwrt, a xiaomowy soft mial wlasnie taki ip.
"and the IP address of the machine running tftpd"
Przeciez w instrukcji tftp jest napisane zeby ustawic numer ip dla karty sieciowej taki jaki jest numer ip routera, czyli co znowu mam ustawic 192.168.31.1 ?

Przez uart, przy pomocy konsoli szeregowej. Możesz do tego wykorzystywać putty, ale nie ssh czy telnet z putty tylko serial. Jeszcze raz - uart nie ma nic wspólnego z adresem ip i interfejsami.
Nigdzie nie jest napisane że adres IP karty sieciowej ma być taki sam jaki ma router, nie wiem jak to czytasz. Router ma swój lub czasami podajesz go w uboocie, na karcie sieciowej masz mieć inny adres i na tym adresie słucha serwer tftp.
To co pokazałeś na screnshocie - ustawiasz adres routera, ustawiasz adres serwera i na takim adresie masz mieć serwer tftp.
"na takim adresie masz mieć serwer tftp." czyli adres karty sieciowej?
Jak sprawdzic jaki adres ma router?
Ten adres wprowadzasz sam. Nawet to na screenshocie pokazałeś...
Co robie zle?

Masz timeout. Czyli np. blokuje ci firewall lub antywirus.
Jeeest, wreszcie poszlo. Tylko nie wiem co mam teraz zrobic. https://openwrt.org/toh/xiaomi/mi_router_3_pro w akapicie debricking nie ma dalszych instrukcji. A po resecie router wraca do punktu sprzed flashowania.
Czy mam powtorzyc wpisywanie komend z akapitu Unlocking & Installing OpenWrt ?
Jak wgrasz obraz i się uruchomi to teraz przez winscp prześlij sobie właściwy obraz (sysupgrade) do katalogu /tmp i wykonaj
sysupgrade -n /tmp/nazwa-tego-pliku.
Wgra to openwrt do flash i po następnym uruchomieniu powinno uruchomić OpenWrt.
O ile dobrze widzę to być może będziesz musiał ustawić jeszcze zmienne środowiskowe bootloadera (flag_try_sys1_failed 1), ale to już sobie doczytaj.
Nie mam pojecia jak to zrobic.
Nie masz pojęcia o czym?
Dobra udalo sie polaczyc z routerem poprzez winscp. Pobralem stad https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … uter-3-pro obraz sysupgrade, wrzucilem do tmp, ale nie chce sie zainstalowac. Jestes pewnym co do parametru -n?
root@OpenWrt:/# sysupgrade -n /tmp/obraz.bin
Tue Jan 18 19:32:33 UTC 2022 upgrade: Image metadata not present
Tue Jan 18 19:32:33 UTC 2022 upgrade: Use sysupgrade -F to override this check when downgrading or flashing to vendor firmware
Image check failed.
Napisał Ci że masz jeszcze użyć opcji -F, czyli sysupgrade -F -n /tmp/obraz.bin
root@OpenWrt:/# sysupgrade -n -F /tmp/obraz.bin
Tue Jan 18 19:38:30 UTC 2022 upgrade: Image metadata not present
Image check failed but --force given - will update anyway!
Tue Jan 18 19:38:30 UTC 2022 upgrade: Commencing upgrade. Closing all shell sessions.
Watchdog handover: fd=3
- watchdog -
Watchdog does not have CARDRESET support
Tue Jan 18 19:38:31 UTC 2022 upgrade: Sending TERM to remaining processes ...
Tue Jan 18 19:38:35 UTC 2022 upgrade: Sending KILL to remaining processes ...
[ 1541.676568] stage2 (2327): drop_caches: 3
Tue Jan 18 19:38:41 UTC 2022 upgrade: Switching to ramdisk...
Tue Jan 18 19:38:43 UTC 2022 upgrade: Performing system upgrade...
tar: can't open '/tmp/obraz.bin': No such file or directory
sysupgrade successful
umount: can't unmount /dev: Resource busy
umount: can't unmount /tmp: Resource busy
[ 1543.889376] reboot: Restarting system
No i nie zainstalowalo sie, po resecie router wrocil do stanu sprzed flashowania uartem ![]()
tar: can't open '/tmp/obraz.bin': No such file or directory
Nie masz w /tmp pliki obraz.bin. No serio, naprawdę nie patrzysz co robisz?
W winscp pliki sa, a w putty nie widac ich.
Weź odśwież widok w winscp. Pliki giną z tego katalogu po restarcie.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → xiaomi Mi Router 3 Pro
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc