1

Temat: Linksys czemu używki są bez anten?

Witam,
Zastanawia mnie czemu wszystkie dostępne na rynku używki routerów z wyższej półki Linksysa WRT... są sprzedawane bez oryginalnych anten.
Oczywiście sprzedający piszą że zamienne anteny mają takie same parametry itp.

Co takiego wyjątkowego jest w tych antenach że je zamieniają?

2

Odp: Linksys czemu używki są bez anten?

Inna teoria - te routery to szrot sprowadzany w kontenerach bez anten/zasilaczy i kompletowany na miejscu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli co lepiej nie tykać?

4

Moja teoria może nie mieć pokrycia w praktyce. Spytaj się czemu anteny są inne a nie oryginalne.

5

Zachodnie sklepy przyjmują reklamacje i nie patrzą czemu nie działa. To za drogie dla nich.
Po prostu wysyłają nowy a szrot trafia do firmy recyklingowej w biednych krajach. Tam zbieracze ustalają które nie żyją na serio (i sprzedają jako uszkodzone) a które da się łatwo ożywić (soft brick albo coś w tym stylu).

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

6 (edytowany przez igor13 2022-01-13 03:59:48)

Cezary napisał/a:

Inna teoria - te routery to szrot sprowadzany w kontenerach bez anten/zasilaczy i kompletowany na miejscu.

Królik napisał/a:

Zachodnie sklepy przyjmują reklamacje i nie patrzą czemu nie działa. To za drogie dla nich.
Po prostu wysyłają nowy a szrot trafia do firmy recyklingowej w biednych krajach. Tam zbieracze ustalają które nie żyją na serio (i sprzedają jako uszkodzone) a które da się łatwo ożywić (soft brick albo coś w tym stylu).

Brzmi logicznie...

Chyba podobnie z netgear r6220 na allegro co latają jako używane/powystawowe w okolicy 100zł to pewnie też ten szrot? A już myślałem nad zakupem ech. sad
Lecz brzmi logicznie bo skąd oni by mieli aż takie ilości używek i na zastępczych zasilaczach. Coś tu nie gra na dłuższą metę. hmm

7

R6220 to raczej z jakiejś sieci kablowej zwroty po wymianie sprzętu. Mam kilka takich i chodzą już długi czas. Ale są osoby, co na forum narzekały.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

8

Też mam r6220, kilka sztuk i też chodzą (choć niektóre "dziwnie"). Więc - @igor13, pamiętaj że są braki chipów, nowych routerów nie ma więc bierz póki jeszcze są smile

9

Cezary napisał/a:

Też mam r6220, kilka sztuk i też chodzą (choć niektóre "dziwnie"). Więc - @igor13, pamiętaj że są braki chipów, nowych routerów nie ma więc bierz póki jeszcze są smile

Aż tak źle że i mydelniczkom się obrywa? smile

Tak się właśnie motam z myślą czy go kupować od kiedy między innymi poleciłeś ten model. Czy jednak kombinować nad czymś innym... niby pieniądz nie duży ale piechotą nie chodzi.

Żeby nie skakać między tematami to zapytam tutaj a 5Ghz tam w miarę lata w nim?

10

Niektórym działa dobrze, niektórym działa źle i mam wrażenie że zależy to od używanego klienta.

11

Może warto się skusić na używany MF286D? Jest szansa, że niebawem pojawi się wsparcie. A te które się sprzedają jako uszkodzone najczęściej mają zepsute gniazdo sim.