mar_w napisał/a:PS4. Jeżeli w innej lokalizacji masz inną sieć np LAN2 i w niej jest klient WG który jest zwykłym hostem w sieci LAN2 to na innych hostach w sieci LAN2 też wpisz trasę do WG ale tym razem przez adres IP LAN2 klienta WG, skoro też nie możesz wpisać trasy na głównym routerze.
Nie, no teraz to przesadziłeś. 
Wszystko wydaje się ogarnięte, chociaż jak znam siebie to za jakiś czas pewnie będę zmieniał sprzęt albo wersję openwrt z 19.07 na 21 (Skoro istnieje opcja zmiany routera na inny sprzęt sieciowy nawet tylko z jednym portem LAN np. malina lub coś w tym stylu).
Klientami WG w lokalizacjach zdalnych są routery z openwrt więc praktycznie można tam skonfigurować wszystko - chociaż dla mnie najważniejsze tam jest czy cały ruch ma przechodzić przez VPN, czy tylko z konkretnych hostów. Routery z WG NAT-ują ruch w tamtych lokalizacjach.
Po stronie serwera ustawiłem na hoście (kliencie LAN) IP serwera WG jako bramę domyślną i mogę z niego dostać się do zdalnych sieci (klientów WG). I to chciałem osiągnąć ale jak widać po poświęconym na to dniu nie wiedziałem jak to zrobić - nie rozumiałem tego.
Teraz pytanie takie. Skoro ten host z którego nie mogłem się połączyć wymagał zmiany konfiguracji sieci to inne hosty w tej samej sieci LAN też muszę prze konfigurować, żeby bramą dla nich był właśnie host będący serwerem WG?
Problem rozwiązany ale wraz z kolejnymi zmianami sprzętowo-programowymi opisanymi powyżej na pewno będę jeszcze potrzebował pomocy.
Teraz mógłbym jeszcze próbować uwolnić nieużywany obecnie port WAN w R6220 tak, żeby stanowił całość z LAN ale w związku, że to wersja 19.07 a w nowych jest DSA to dam sobie spokój.
Generalnie panowie dziękuję za wszelką okazaną pomoc oraz wyrozumiałość i cierpliwość okazaną podczas rozwiązywania problemu.