Odp: ZTE MF286 zmiana FW
Jest szansa że będzie działające openwrt ? Śledzę wątek i tak powoli przymierzam się do zakupu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 zmiana FW
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jest szansa że będzie działające openwrt ? Śledzę wątek i tak powoli przymierzam się do zakupu.
ZTE MF286 i MF286D - tak.
Chodzi mi o 286d czy on jedynie jako wan może mieć LTE czy normalnie światłowód też obsłuży ?
Obsłuży, jak ont podepniesz.
Chodzi mi o 286d czy on jedynie jako wan może mieć LTE czy normalnie światłowód też obsłuży ?
Nawet na oryginalnym sofcie możesz to robić, jest możliwość wybory trybu pracy. Ale nam tutaj nie o oryginalny soft chodzi...
jaka metoda zmiany na openwrt jest planowana?
Rozbieranie i serial port w większości przypadków, chyba że masz stary generyczny soft który umożliwia zrobienia jakiegoś znanego hacka.
A zte nie pyta, tylko update robi (przynajmniej te, które miałem w rękach), to można przyjąć, że szybko zablokują każdą inną drogę.
kiedy przewidujecie release?
Ale że tak oficjalnie? Paaanie, toć to musi swoje odleżeć w PR'estach ![]()
tak tylko przybliż. miesiac? rok?
Czasami zgłoszony PR wchodzi prawie że natychmiast i nikt nie wie dlaczego
Najczęściej po prostu zgłoszenia leżą miesiącami zanim któryś z deweloperów przestanie marudzić że mu wielkość liter w komentarzach nie pasuje i dołączy to oficjalnie.
Kiedy oficjalnie - tego nikt nie wie. Wróżenie z fusów.
a mało oficjalnie da sie? Rozumiem ze zwiększone ryzyko usterek ale powiedzmy ze akceptuje taki stan
Co to wg Ciebie jest "mało oficjalnie"? Tzn możesz sobie pobrać źródła i kompilować obraz, bo z openwrt pojawi się dopiero jak to wejdzie do źródeł
mam na mysli obrazy nie z oficjalnych repo a z jakis waszych "tymczasowych".
Najprawdopodobniej ja przeportuję to sobie do 21.02 i będę budował obrazy. O ile wcześniej nie wyjdzie 22.xx.
21 wyszlo 3 miesiące temu
patrzac na to ze 20 w ogole nie bylo to bym sie nie obawiał 22 ![]()
Tak, to też loteria kiedy to będzie.
Zostały największe pierdy do zrobienia: zrobienie paczki firmware i wysłanie na grube linuksową, dokończenie i wysłanie patchy do mainline ws. modemu. No i zebranie wszystkiego do kupy, zrobienie obrazu bootowalnego z nand i wysłanie PR.
No i potem miesiąc lub rok i gotowe.
Ok. czyli to piesn przyszłości. Myslalem ze macie już jakis obraz
@Królik, @Cezary, Dzięki za uwagi, powprowadzam w wolnej chwili.
Odnośnie USB ID dla modemu, to co ciekawe - były już w upstreamowym kernelu, w odróżnieniu od modemów z MF283+ i MF286D.
Ktoś już go kiedyś wyjął i zadoptował do openwrt ![]()
Zasadnicze pytanie. Czy w obrazie będa już z difoltu paczki wymagane do pracy modemu?
Pytam bo jak w przeszłości miałem jakiś modem 4G na USB wpięty do routera openwrt to jaja zaczynały się
w momencie resetowania routera do difoltów lub update na nowszy release.
4G to jedyny dostęp do netu. No i zaczynało się przenoszenie paczek na USB lub latanie z routerem do lokalizacji z netem z kabla.
Te działania ,które opisał @Królik służą temu , aby soft od razu miał sterowniki do modemu.
A co do openwrt , modemów USB , to zależy co miałeś wgrane , i na co updatowałeś... Wersje od Cezarego przeważnie miały już w sobie sterowniki do modemu , wystarczyła tylko konfiguracja.
To były regularne obrazy z openwrt do zwykłych routerów (bez modemów) i były gołe w tym temacie
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 zmiana FW
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc