1

Temat: Netgear R6220 - Nie można się zalogować po zmianie hasła

Cześć.

Jako, że szukałem routera pod OpenWrt, to wybór padł na Netgear R6220 (oczywiście z Allegro).
Poczytałem o nim tutaj i wydaje się sensowną konstrukcją jak na moje potrzeby.
Ale żeby nie było za pięknie to już na starcie mam z nim problem.
Otóż z marszu przywróciłem ustawienia fabryczne. Podpinam się kablem (bez WiFi).
Zgodnie z instrukcją, wpisuję w przeglądarce (w różnych dzieje się tak samo) adres http://www.routerlogin.net.
Ładuje się strona konfiguracyjna routera. Przeklikuję się przez kolejne podstrony aż dochodzę do strony, która wymusza na mnie zmianę hasła admina. Zmieniam.
Router przenosi mnie na stronę logowania. Podaję użytkownika admin i nowe hasło (próbowałem także hasła z instrukcji password), strona się odświeża i ponownie prosi o hasło.
I tak w kółko. Po kilku próbach router prosi o podanie nr seryjnego i odpowiedzi na pytania bezpieczeństwa. I wszystko zaczyna się od nowa.
WTF? Nie mogę dostać się do oprogramowania routera.
Kolejny reset routera i nadal to samo.
Ktoś, coś?

Pozdrawiam

2

Odp: Netgear R6220 - Nie można się zalogować po zmianie hasła

Zapytaj producenta (serio). Ja mogę tylko polecić spróbować to w trybie prywatnym przeglądarki.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A NMRP Flashem nie próbowałeś od razu OpenWrt zainstalować?

4

Dzięki.

Cezary napisał/a:

Zapytaj producenta (serio). Ja mogę tylko polecić spróbować to w trybie prywatnym przeglądarki.

Tryb prywatny nie pomógł. Kontakt z producentem to ostateczność i tak już dotknąłem instrukcji.

Cybe napisał/a:

A NMRP Flashem nie próbowałeś od razu OpenWrt zainstalować?

Panie ja początkujący jestem wink.

salceson napisał/a:

miałem ten problem. Po którymś resecie i wypróbowaniu kilku przeglądarek z wyłączonymi dodatkami typu bloker, udało się zalogować. Wgrałem oryginalne najnowsze firmware netgear (przyzwyczajenie po tym jak tplink dodał możliwość odratowania uceglonego routera w nowym firmware) a na to wgrałem openwrt. (Hardware flow offloading nie działa poprawnie na nim)

Posprzątam biurko, wyciągnę jakiegoś starego kompa i może na jakimś LiveCD pójdzie. Przeglądarka będzie całkowita golizna.

5

https://github.com/jclehner/nmrpflash zobacz

6

Jak OpenWrt nie pójdzie przez NMRP, to wgraj sobie jakieś stare oprogramowanie firmowe i później już z GUI OpenWrt.
Jak szyjesz pod Windowsem, to połącz na wszelki wypadek router przez switcha albo przez inny router.

7 (edytowany przez Michu 2021-12-30 00:07:24)

Dzięki.

Odpaliłem starego Hirensa jeszcze na Mini WinXP. Router poszedł od strzała na stareńkiej Operze.
Działam dalej.

Edit
Wgrałem obraz factory z poziomu fabrycznego oprogramowania i już myślałem, że ucegliłem router. Ale patrzę, a ledy migają.
Okazało się, że wgrałem obraz bez interfejsu graficznego.
No to do FAQ i zmiana obrazu na Sysupgrade.
I teraz jest interfejs.
Pytanie: długo trzeba czekać na pierwsze zalogowanie do LuCI? Mieli stronę już kilka minut.

8

Nigdy nic takiego nie robił, wchodzi praktycznie od razu do luci.

9 (edytowany przez Cybe 2021-12-30 10:05:44)

Wyłącz i włącz po prostu.
[Edit]: Czasami pod starym systemem i starą przeglądarką z LuCI-m właśnie tak jest.

10

Usun dane offline z przeglądarki dla tego ip

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

11

Poszło. Tym razem pod nowszą przeglądarką.
Generalnie wszystko działa.
Jest tylko jakiś problem z hasłem root. Ustawiłem hasło po SSH, a router nadal twierdzi, że nie ma hasła roota i loguje się do niego bez hasła.
Czyli chyba jednak nie ustawiłem tego hasła po SSH, ale żadnej informacji o błędzie podczas ustawiania hasła nie dostałem.

12

Albo masz zapamiętane hasło w przeglądarce. Ustaw hasło jeszcze raz na inne i zobacz co będzie.

13

Może się wylogowałeś z SSH bez zapamiętania hasła? Po zmianie daj jeszcze na wszelki wypadek reboot pod SSH.

14 (edytowany przez Michu 2022-01-18 23:37:30)

Dawno mnie nie było, router leżał i czekał.
Problem z SSH jest większy.
Nie mogę niczego zmienić poprzez SSH. Próbowałem zmienić IP routera i niby wszystko działa. Po zapytaniu o IP pojawia się nowy adres, ale po ponownym połączeniu przez SSH widoczny jest domyślny adres (połączenie też tylko możliwe przez stary adres).
Podobnie z hasłem. Niby się ustawia, a jednak się nie ustawia. WTF?
Na wszelki wypadek próbowałem z 2 różnych komputerów. Z obu to samo. Czyli nic.

15

Pokaż wynik mount wykonane przez ssh.

16 (edytowany przez igor13 2022-01-21 11:11:52)

Michu napisał/a:

Cześć.

Jako, że szukałem routera pod OpenWrt, to wybór padł na Netgear R6220 (oczywiście z Allegro).

Twoja przygoda mnie trochę zmartwiła bo też go z alledrogo chce kupić. Czy twoja sztuka jest od https://allegro.pl/oferta/netgear-r6220 … 543590915#

?

17

Ja kupiłem od tego użytkownika router, miałem też problem z pierwszym zalogowaniem, ale jakoś się udało , chciałem wgrać openwrt factory i po całym procesie router nie wstaje.

18

pazdzioch napisał/a:

Ja kupiłem od tego użytkownika router, miałem też problem z pierwszym zalogowaniem, ale jakoś się udało , chciałem wgrać openwrt factory i po całym procesie router nie wstaje.

Trafił ci się lipny egzemplarz czy też sprzedają te używki bo była gdzieś jakaś siec oparta na nich i coś im się stało i poszła masowa wymiana. Odratowali co się dało byle jak i sprzedają z ukrytymi wadami hmmm. Rozkręć jeden i popatrz czy widać może jakieś ślady po lutowaniu...

Być może tak jak wspomniał Cezary... że może być częściowo uwalony flash. hmm

19

Kupiłem 3 szt. u tego sprzedawcy. Jak na razie działają na stockowym bez problemów.
Tez były problemy z logowaniem, ale w końcu zatrybił i fakt jest to wina przeglądarki ale teraz jest ok.