Odp: ZTE MF286 zmiana FW
o ile pamietam sa jakies podstawowe pakiety gui do modemow
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 zmiana FW
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
o ile pamietam sa jakies podstawowe pakiety gui do modemow
No właśnie, jak nie ma co liczyć? Obsługa qmi jest, pakiety do smsów, poleceń ussd czy at są.
No właśnie, jak nie ma co liczyć? Obsługa qmi jest, pakiety do smsów, poleceń ussd czy at są.
Ale najbardziej to chyba wszystkim zależy na wyborze pasm.
To oczywiście też nie jest żaden problem i da się dorobić odpowiedni aplet do luci czy czegoś innego. Polecenia od tego znamy.
Ja w międzyczasie postanowiłem wrócić do pierwszego MF286 na QCA9563 - i lwia część rzeczy mi działa, ale LEDy (surprise, surprise) "system" i "WLAN" - haha, nope. Dzięki @Cezary za pierwotne device tree, zaoszczędziło mi kupę roboty.
Źródła tutaj: https://github.com/Leo-PL/openwrt/tree/zte_mf286
Bootlog: https://gist.github.com/Leo-PL/8c3b76c1 … 95f3529887
I teraz odnośnie tych ledów: niech zgadnę - brakuje czegoś do nastawienia w pinctrlu? Niestety, źródeł U-boota, który ewidentnie maca te diody, nie mam. Macie jakieś pomysły, jak wyciągnąć z oryginalnego softu, co jest zmapowane pod rzeczonymi GPIO od LEDów?
Na głównym forum OpenWrt znalazłem czyjś wyspaw: https://forum.openwrt.org/t/adding-open … ter/108689 - ale złapałem się za głowę, gdy to zobaczyłem - niemniej jednak, GPIO od diody WLAN zgadza się względem board file z kernela od ZTE.
edit: @Królik: gratuluję sukcesu z modemem, kiedy upstream? ;-)
cat /sys/kernel/debug/gpio? Generalnie zobacz w /sys/class/gpio jakie są gpiochip* dane. Jeżeli tylko te "niskie" to pochodzą z SoCu, jeżeli jest coś dodatkowego to może być jakiś układ na spi/i2c/czymkolwiek który robi dodatkowe gpio.
Niestety, /sys/kernel/debug jest w stocku pusty. Może uda mi się zrekompilować kernel z łączonymi dodatkowymi flagami. W board file'u nie widzę niczego poza wspomnianymi LED, przyciskami i linią resetu modemu (też jako udawany LED) , więc nie sądzę by były jeszcze jakieś gpiochipy na płytce. Ale sprawdzę po powrocie do domu.
Znalazłem repozytorium gdzie jest trochę danych związanych z modemem z tego routera. Nie wiem czy są tam pełne źródła czy tylko pliki binarne. Jest też problem z klonowaniem tego repo ze względu na źle ustawiony serwer http. Może się komuś przyda.
A jednak wystarczyło zamontować debugfs.
Poeksportowałem też co się dało i oto rezultat:
/ # mount -t debugfs none /sys/kernel/debug/
/ # cd /sys/kernel/debug
/sys/kernel/debug # ls
bdi mips gpio dynamic_debug usb
/sys/kernel/debug # cat gpio
GPIOs 0-22, qca956x:
gpio-0 (sysfs ) in hi
gpio-1 (wps button ) in hi irq-45 edge-both
gpio-2 (reset button ) in hi irq-46 edge-both
gpio-3 (sysfs ) in hi
gpio-4 (sysfs ) in hi
gpio-5 (ctl:modem-reset ) out lo
gpio-6 (sysfs ) in hi
gpio-7 (led:test-blue ) out hi
gpio-8 (wlan button ) in hi irq-52 edge-both
gpio-9 (sysfs ) in hi
gpio-10 (sysfs ) in hi irq-54 (default)
gpio-11 (sysfs ) in hi
gpio-12 (sysfs ) in lo
gpio-13 (sysfs ) in lo
gpio-14 (sysfs ) in lo
gpio-15 (sysfs ) in lo
gpio-16 (sysfs ) in lo
gpio-17 (sysfs ) in lo
gpio-18 (sysfs ) in hi
gpio-19 (led:wifi-blue ) out lo
gpio-20 (sysfs ) in lo
gpio-21 (sysfs ) in hi
gpio-22 (sysfs ) in hiEdit: Po wyjęciu modemu żadna LED nie świeci, więc brakuje jeszcze czegoś po drodze. Diodą "power" na pewno steruje modem, który ma zasilanie cały czas, w odróżnieniu od części routerowej. WLAN dało się sterować przez GPIO19, ale tylko na stockowym sofcie.
https://qyyd5g.top/%E4%B8%AD%E5%85%B44G … %E4%BA%AB/
Namierzyłem tu zbiór tooli i sterowników ZTE. Po chińsku lekko wiec trzeba pałowac się z translatorem.
Może się kiedyś przyda
Na tym buildzie udało się połączyć do LTE , prędkość porównywalna z oryginałem ( w moim przypadku speedtest DL 100Mb/s UL 10Mb/s) Może nad ranem będzie szybciej ![]()
Tymczasem na MF286 uqmi nie chciało mi się podnieść dopóki nie przełożyłem modemu do adaptera na USB i nie poddałem magicznemu działaniu ModemManagera. Co MM przestawił - nie mam pojęcia.
Po tym fakcie modem magicznie nawiązał połączenie przez uqmi. Speedtest pokazał 78Mbps w DL i 17Mbps w UL: https://www.speedtest.net/result/12536690930
@MiG25 @Królik, Gdzie leży ten build na MF286D? Też chętnie przetestuję, a póki co miejsce na buildserwerze mi się kończy ![]()
Wyślę Ci na maila potem.
A wsparcie oficjalne dorabiam w wolnej chwili. Ipq40xx ma to upierdliwe dodawanie firmware od wifi, także jeszcze chwila.
Tymczasem na MF286 uqmi nie chciało mi się podnieść dopóki nie przełożyłem modemu do adaptera na USB i nie poddałem magicznemu działaniu ModemManagera. Co MM przestawił - nie mam pojęcia.
Jeżeli MM zidentyfikował go jako ZTE to wg źródeł wysyła mu tylko:
+ZPINPUK
+ZSNT
+ZPAS
+ZUSIMR
+ZDONR
+ZPASR
+ZPSTM
+ZEND
Ostatnie to
zusimr * SMS related
zdonr * Unsolicited operator display
zpstm * SIM request to Build Main Menu
zend * SIM request to Rebuild Main Menu
Początkowe to odpytanie o statusy. Więc ciekawe co się zmieniło.
Z modemem w mojej sztuce może być coś nie tak, albowiem jego wersja różni się od stockowego softu. Firmware update do nowszej rewizji też się wywala. Podobnie jak w egzemplarzu MF283+, na którym testowałem port - na stocku modem nie łączył się do sieci, pod OpenWrt - tak, dopóki nie wykonałem inkantacji z z AT+ZCDRUN.
Spróbuję zflashować go jakoś do najnowszej rewizji i będę eksperymentował dalej.
No i muszę też przyjąć jakiś sensowny flash layout. Albo taki, żeby dało się odpalić sysupgrade ze stocka, ewentualnie wypalić initramfs i później odpalić sysupgrade, wtedy przynajmniej na części wersji będzie się dało przeprowadzić instalację bez rozkręcania. Alternatywnie, mogęwykorzystać maksymalnie miejsce, zmieniając całkowicie layout i bootcmd w envie.
Jako że nie jestem przekonany w żadną ze stron, to rzućcie plz okiem na Githuba, RFC i RFT ;-)
Deweloperzy jakoś bardzo mają opory do dodawania urządzeń w których trzeba zmieniać zmienne bootloadera. Czasami to przechodziło gładko, czasami się buntowali.
Faktycznie warto by było dać jak najwięcej flash, skoro i tak do wgrywania może być wymagany serial to można zmienić zmienne bootloadera. Oryginalnego softu i tak się nie dorwie i trzeba sobie robić backup, a jak już zrobi sie backup to równie dobrze można później go spreparować do wymaganej formy.
No to test buildu dla MF286D @Krolik z dziś:
Wydaje się ,że jest ok ,i nie różni się niczym do orginału i to jest najważniejsze.
Do BTSa mam 1,2km i nie jest on widoczny , możnaby pewnie jeszcze szybciej , jakby było bliżej.
Cezary napisał/a:No właśnie, jak nie ma co liczyć? Obsługa qmi jest, pakiety do smsów, poleceń ussd czy at są.
Ale najbardziej to chyba wszystkim zależy na wyborze pasm.
Z tego co wiem to kolega z Rosji zmajstrował już taki pakiet
https://github.com/koshev-msk/luci-app-mmconfig
ale nie wiem czy działa ze wszystkim i z tego co widzę to wymaga Modem Menager-a.
To oczywiście też nie jest żaden problem i da się dorobić odpowiedni aplet do luci czy czegoś innego. Polecenia od tego znamy.
Cezary planujesz może coś w tej kwestii dla Lucyny? ![]()
Mnie korci aby spróbować coś takiego dodać/zrobić z tym, że mogę zacząć ale będę potrzebował wsparcia bo nie jestem biegły w tym nowym Luci JS.
Ja robiłem sobie takie coś do easyconfig do pewnego modemu.
Jak pokazałeś - jest już gotowiec do luci, do wymiany są skrypty i zmiana js. Do w/w przydała by się jeszcze opcja włączenia/wyłączenia połączenia w roamingu - przydatne to jest jak ktoś miesza blisko granicy lub ma jakiś dziwny plan taryfowy że musi być w swojej macierzystej sieci.
Jak pokazałeś - jest już gotowiec do luci, do wymiany są skrypty i zmiana js. Do w/w przydała by się jeszcze opcja włączenia/wyłączenia połączenia w roamingu - przydatne to jest jak ktoś miesza blisko granicy lub ma jakiś dziwny plan taryfowy że musi być w swojej macierzystej sieci.
Czyli Cezary jak nic nowy pakiet, jak "tylko tyle" do przepisania. Ktoś chętny? Kto się zgłasza do napisania? ![]()
Tak tylko jako ciekawostkę wrzucę zdjęcia z pewnej dobrze znanej przeróbki/dystrybucji OpenWrt
Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że obecne OpenWrt coraz bardziej odstaje od "potrzeb użytkowników mobilnego internetu".
I lokowanie do PCI to "must have"
Do tego też jest znana komenda AT dla MF286D ![]()
To jest openwrt, tu podstawą jest ,żeby przy pomocy terminala się dało skonfigurować , i żeby działało , strony web to już wtórna rzecz.
No właśnie, a dla wygodny i faktu że nie każdy śmiga z terminalem to z web powinno też się dać poustawiać tak jak z konsoli.
@Leo-PL:
- zmienił byś nazwę sysupgrade z tar na .bin. Stosowanie do tego: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 7efd0ce3c7 tar jest "zły" ideologicznie bo raz że ludzie mają dziwną tendencję do rozpakowywania tego, dwa - czasami przeglądarka po ściągnięciu sama to rozpakowywuje. A tak jest "bin" i tyle
- siłowałem się z hackiem na sofcie DNA ale tam chyba wszystko polokowali. Robiłem i zwykłe touch /tmp/usb_disk, próbowałem też umieścić binarkę telnetd na pendrive i bezpośrednio uruchomić z pendrive ale soft w ogóle tego nie rusza. Limit znaków można prostu obejść przez edycję html, na szczęście nie sprawdzają później tego czy liczba znaków nie jest przekroczona. Przy okazji - w sofcie DNA jest zepsuty konfig vsftpd, wrzeszczy że secure_chroot nie jest ustawiony
- czy commit nie wymaga także dodania wpisów do sterowników do modemu? Pytam, bo do swojego jeszcze tego obrazu nie wgrywałem
@Leo-PL
1. Zwrócą Ci uwagę, że Ledy nie są w nowym standardzie:
https://github.com/openwrt/openwrt/pull … r772490646
2. Niepotrzebne źródło triggera do usb, skoro nie ma Leda od tego.
3. Wpis w 02_network to duplikat.
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 zmiana FW
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc