51

Odp: Wireless Bridge+Repeater na Luci jak

Openwrt nie pozwala na zrobienie bridge z klientem wireless w trybie sta. Więc tu nie ma co rozumieć, masz zastosować albo zwykłego klienta z natem, albo bridge z relayd. Link do sposobów konfiguracji dostałeś w poście 48, więc wybierz sobie ten który uważasz że odpowiada twoim potrzebom i go wykonaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

już zastosowałem tylko chciałbym trochę rozumieć komendy z sekcji uci, jest gdzieś możliwość poznania co on dokładnie robi coś typu uci --help ?

wszystko działa pięknie, tylko że n-kę odbieram z połową mocy, podejrzewam, że jest dzielona i ja dostaję max 130Mbity

TpLink Archer C7 v2 na OpenWRT Luci

53

No dzielisz, dzielisz.

Tu masz trochę o uci: http://eko.one.pl/?p=openwrt-uci
więcej znajdziesz na wiki openwrt pewnie.

54

mam jeszcze pytanie, z poziomu mojego routera, z którego repeater bierze wifi nie mogę się dostać przez ssh do repeatera, w jaki sposób mogę otworzyć port ssh na repeaterze ? po mojemu powinienem na repeaterze otworzyć dostęp przez wwan tak ?

55

Nic nie otwierasz bo tam praktycznie nie działa firewall, opisane to było w poradniku. Masz się dostać po adresie ip przydzielonym na interfejsie wireless. Uprzedzając pytanie: tak, to działa i można się dostać do repeatera.

56 (edytowany przez dominbdg 2019-06-29 18:39:09)

po interfejsie wwan mam przydzielony adres lokalny (jest oznaczony jako klient wifi) ale z routera nie mogę się z nim połączyć.

z tego co pamiętam z poradnika, trzeba było zdefiniować adres ip na interfejsie relay-bridge.

57

Co to jest "adres lokalny"?

58

mój router ma 172.16.10.1/25 a repeater otrzymał adres 172.16.10.22 - nie działa, na interfejsie relay-bridge zdefiniowałem adres 172.16.10.6 - też nie ma dostępu

59

Ten drugi ustawiłeś więc zły skoro inny przydzielił na wifi.
Jaki ip ustawiłeś na lanie?

60 (edytowany przez dominbdg 2019-06-29 19:17:43)

172.16.10.4/25

61

Źle. Adres na lanie musi być inny, z innej klasy adresowej. Pisałem to już setki razy na forum  i tak każdy ma to w głębokim poważaniu i robi po swojemu.

Zrób jeszcze raz konfigurację, dokładnie tak jak to jest opisane w poradniku. I nie wprowadzaj własnych pomysłów typu ustawienie lanu na 172.16.10.4. Scyzoryk się otwiera w kieszeni...

62

Cezary, masz racje - czytałem i dokładnie pamiętam że to ma być inna klasa, ale ja na swoim repeaterze wyłączyłem dhcpd tak więc pomyślałem, że on nie będzie niczego siał.
Powiem tak:
zmieniłem sobie ip na wifi - właściwie ip/maske/bramę i po restarcie do repeatera można się już połączyć przez ssh.

PS. bez nerwacji - wszystko na spokojnie smile To ja powinienem się wkurzać, że robiłem na partyzanta po swojemu mimo że wyraźnie jest napisane:

# uci set network.lan.ipaddr='192.168.2.1'

63

mam jeszcze jedno pytanie,
mam poprawnie połączony router jako client, jednak nie mogę w klientach wifi na swoim routerze znaleźć tego klienta,
w jaki sposób za pomocą uci mogę go namierzyć ? chciałbym zobaczyć z jaką siłą się połączył.

64

iw dev wlan0 station dump

65

Panowie,
Jestem po ładnym tygodniu czasu na działającej konfiguracji, ale mam jedno pytanie.

U mnie najprościej schemat wygląda tak:

Jeden router z dns-serwerem i dhcp-serwerem i to jednego z jego interfejsów wifi jest podłączony taki repeater-bridge.
Problem polega na tym, że wszystkie klienty podłączone do tego repeatera mają w nim niezanane mac-adresy, on nie ma dhcp serwera na sobie (tzn właściwie chyba ma ale ma ustawione ignorowanie po lanie) i problem jest taki że jak odpytuję jakiekolwiek urządzenie z tego routera - zwraca mi ip adres poprawnie ale z mac adresem routera.
Czy nie można na tym repeaterze skonfigurować jakiejś formy dhcp-relay ?

To jest konfiguracja, której używałem:
https://1drv.ms/t/s!AqdJa_pamP_OgqY0egB … Q?e=BpJxhr

66

Masz repeater i widzisz mac repeatera. Tak to działa.

67

Wesołych Świąt wszystkim big_smile

Chciałem odświeżyć temat.
Sytuacja wygląda tak: u siebie w mieszkaniu zrobiłem wszystko tak jak w poradniku i działało wszystko bardzo dobrze. Przewiozłem router do innego domu, więc w konfiguracji podmieniłem tylko sieć, z którą router się łączy, i zapisałem. No i niestety - repeater już nie działa. Router (ten "repeatujący") ma internet (bo pinguje komputery w sieci i strony internetowe), ale jak próbuję się połączyć laptopem albo telefonem z nową siecią wifi, to nie dostaję adresu IP.
Konfiguracja jest dokładnie taka jak w poradniku.
Co może być nie tak? Dlaczego u mnie w mieszkaniu działało, a jak podłączyłem się do innej sieci bezprzewodowej to juz nie działa?

68

A powinno w sumie.... Chyba że router nadrzędny coś ma zablokowane.

69

No właśnie, powinno. A masz moze jakiś pomysł, co może być zablokowane?
Co jeszcze ciekawsze, w tej samej sieci domowej mam już jeden router działający jako repeater (stareńki WR1043ND z openwrt). Skonfigurowałem go kiedyś samemu, tak trochę "na pałę" (zupełnie inaczej niż w instrukcji, która jest w tym wątku przywoływana) i działa dobrze. Próbowałem teraz tak samo skonfigurować drugi router - tym razem WDR4300, i nic... nie działa. Konfiguracja z przewodnika również. Czy istnieje jakiś sprzetowy powód, dla którego na 1043 to chodzi a 4300 nie?

70

Nie, chyba że repeater zrobiłeś na 5GHz a sieć masz na 2.4GHz smile