Temat: IBM Lenovo X220 z Ubuntu
Brakowało mi ostatnio przenośnego (max 13"), szybkiego (przynajmniej i5) sprzętu który trzymałby na baterii przynajmniej 8h. Pomęczyłem znajomych, trochę czasu spędziłem na forach i ze względu na dostępność cześci i "niezniszczalność" wybór padł na X220 z i5.
Oczywiście wąskim gardłem był Hitachi 320 GB 7200 rpm, wymieniony na OCZ Vertex 3 120 GB, zmieniony także RAM na 8 GB.
Jeśli chodzi o Debian Squeeze, za dużo zabawy jest z konfiguracją i sprawieniem aby wszystko działało, nie miałem tyle czasu więc dla testu wrzuciłem Ubuntu 11.04.
Kompatybilność 100% po instalacji, polecam.
Kilka rzeczy które warto zmienić:
Kontrola temperatury: thinkfan, lm_sensors, parametry jądra
# dodaj do GRUBa:
"pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1"
do pliku /etc/default/grub żeby było tak:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1"
# zainstaluj lm-sensors i thinkfan
sudo apt-get update; sudo apt-get install lm-sensors thinkfan
# skonfiguruj lm-sensors:
sudo sensors-detect #(answer YES and add *temp to modules)
# dodaj "options thinkpad_acpi fan_control=1" do /etc/modprobe.d/thinkpad_acpi.conf (trzeba go będzie stworzyć)
sudo echo "options thinkpad_acpi fan_control=1" > /etc/modprobe.d/thinkpad_acpi.conf
# zrestartuj Thinkpada
# wyedytuj /etc/default/thinkfan i zmien na START=yes
sudo sed -i 's/START=no/START=yes/g' /etc/default/thinkfan
# dodaj "sensor /sys/class/hwmon/hwmon0/temp1_input" do /etc/thinkfan.conf
sudo echo "sensor /sys/class/hwmon/hwmon0/temp1_input" >> /etc/thinkfan.conf
# skonfiguruj /etc/thinkfan.conf wedle upodobań, u mnie wiatrak włącza się od 55 stopni
# odpal daemona thinkfan:
/etc/init.d/thinkfan start
Konfiguracja SSD:
Dodaj "discard,noatime,nodiratime" to /etc/fstab
# zmien schedulera na noop, aby OS wykonywał zadania w kolejności ich otrzymania, nie biorąc pod uwagę gdzie dane są fizycznie umieszczone na dysku (nie ma to znaczenia na dyskach SSD)
echo noop > /sys/block/sda/queue/scheduler
Można oczywiście np. wsadzić tmpfs do RAMu, żeby zmniejszyć zużycie dysku, dodatkowo warto zobaczyć powertop-em co jeszcze można poprawić.
Finalnie wyłączamy wszystkie niepotrzebne urządzenia w BIOSie, efekt to zużycie ok 7W w idlu, ok 9W podczas normalnej pracy. (bateria ma >90W).
Wystarczy na dłuższą podróż PKP. :-)