276

Odp: ZTE MF286 zmiana FW

Osoby co posiadają MF286D lub mają wiedzę mogą potwierdzić czy z przodu mają być tak te piny czy ewidentnie jednego brakuje ??

https://images92.fotosik.pl/561/efdafae19ce15496.jpg

Jak przykładam sim która ma trzy miejsca to te jedno co brakuje jest jak by tym brakującym ?

277

Ale czemu ty chcesz uart podłączyć pod slot sim? Na krawędzi płytki masz goldpiny do uarta, to nic wspólnego z simem nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

278

Nie chcę źle mnie zrozumiałeś, tylko się zastanawiam czy brakuje jednego pinu w tym gnieździe. Ja kartę SIM jak przykładam do tego gniazda to zdaje mi się że ścieżka z SIM odpowiada miejscu gdzie tego pinu nie ma.

Dlatego chcę się upewnić czy fabrycznie jest tam ten pin ?

279

Tak , jest tam pin i go brakuje.

280

Slot sam sam w sobie widzisz trzy piny (mogą być cztery), wewnątrz jest więcej. Widzisz to nawet na karcie sim gdzie styki idą.

281

konkretnie brakuje pinu CLK smile

282

@tptomek: czyli masz walnięty slot sim.

283

Wymieniał ktoś z was w tym modelu lub podobnym gniazdo ?? Jaka cena i może znacie co to za gniazdo jak go znaleźć w głębi internetu ?? tongue

284

najłatwiej będzie "dopasować na kabelkach jakieś stare gniazdo i przylutować cztery kabelki smile

285

Cezary napisał/a:

Wifi powinno być widać. Jeżeli nie rozgłasza wifi to trafiłeś wyjątkowego złoma.

Naprawa w takim przypadku to wymiana chipów (których pewnie nie kupisz), musisz mieć dawcę do tego. A i praca jest do wykonania i znów - pewnie taniej kupisz sprawnego.

Ten router NIE MA żadnej konsoli usb - to co widzisz z tyłu to zwykły host usb a nie złącze diagnostyczne. Nie podłączysz go do komputera  w ten sposób żeby zobaczyć komunikaty startowe. Musisz rozbierać.

Tam same złomy są na aukcjach ;p ładne przyciski do papieru.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

286

ambrozy5 napisał/a:

Tam same złomy są na aukcjach ;p ładne przyciski do papieru.

Nie prawda. Niektórym nawet nic nie jest. Tylko trzeba zagrać w ruletkę i dobrze interpretować opisy. Z 4 znanych mi zte286d z aukcji, jeden miał uwalony modem. Dwa całkiem sprawne, jeden na slot sim z uszkodzoną szufladą, ale idzie włożyć dobrze.

Ale sporo to rzeczywiście szroty.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

287

Wygląda na to że kolejny kontener routerów po zwrotach/uszkodzonych/po jakimś projekcie/od klientów które zostały przez kogoś sprowadzone. Da się uzyskać działający sprzęt mając szczęście lub robiąc składaka z kilku. Są też na allegro normalne, działające.

288

Więc dla każdego wystarczy , tylko brakuje portu openwrt smile

289

Mam kilka nowych gniazd sim pasujących do tego routera jeśli ktoś potrzebuje.

290 (edytowany przez tptomek 2021-12-23 08:27:26)

Hehe udało się choć i tak gniazdo SIM do wymiany wylutowałem tą górną blaszkę ale tylko z jednej strony bo mam strasznie słaną lutownicę i wygiąłem ją w drugą stronę wlutowałem w miejsce złamania kawałek blaszki i działa minus to że się nie zatrzaskuje coś mi się chyba ułamało czy coś bo nie chce się zatrzasnąć ale taśma daje rady i simka siedzi.

Uff modem działa to mnie najbardziej ciekawiło...

https://images92.fotosik.pl/561/1bf797d6c5d0b6f0.png

291

A wifi w końcu Ci działa czy nie?

292

Ty mnie źle rozumiał przecież od samego początku działa, to co ja pisałem było na marginesie chciałem tylko uzyskać info jak jest taka sytuacja że nie pokazuje wifi co to może być bo była taka aukcja i chciałem wziąć w niej udział aby mieć na części do tego co mam.

293

A ok, czyli masz w sprawny router.

294 (edytowany przez tptomek 2021-12-23 08:28:46)

Teoretycznie tak, praktycznie jednak to gniazdo trzeba wymienić bo taka prowizorka na taśmie nie może być bo jak poskładam to nie wyjmę karty ??

PS: A jak jest z VoIP ?? podłączyłem kabel i nic się nie pokazuje rozumiem że nie działa ?? tylko skoro nie działa to na co dali porty RJ11 i to jeszcze dwa ??

295

A tam na pewno ma być voip a nie zwykły telefon? Pytam bo nie używam.

296

Cezary napisał/a:
pawol napisał/a:

to cos mu i tak nie wyszlo bo link byl aktywny w t-mobile PL smile
Może w wolnej chwili posprzątam to. W kazdym razie - działa

Nie, on nie działa zupełnie dobrze. Ten skrypt podstanie enodeb pod parametr wywoływania, a btsinfo korzysta z cellid. enodeb to za mało do lokalizacji.

Oj chyba wystarczy, mnie kieruje jednoznacznie pod moj maszt i celkę

297

Jak masz jedyny w okolicy to może tak. Wpisz sobie np. 13 w wyszukiwarce i zobacz ile danych zwraca. cellid jest sensowniejsze w tym przypadku.

298 (edytowany przez pawol 2021-12-22 10:05:54)

Nie kumam gdzie dostrzegasz problem. Mam kilka masztów na dzielnicy i posługuję sie pełnym enbID i działa ok w btsearch.
13 to zaden enbID, to random. Nie dziwi mnie ze zwraca wszystko co to zawiera

299

Dobra, bo nie ma sensu. Działa Ci to używaj, niech tak będzie.

300 (edytowany przez pawol 2021-12-22 11:15:29)

o kuzwa, nie to forum, sorrry. Za duzo okien naotwieranych mam i mi sie porypało.
Usuwam go