1

Temat: Router do łącza symetrycznego 1Gb/s

Siema, przejrzałem już bazę routerów ale ciężko sie zdecydować. Potrzebuję do firmy router pod łączę symetryczne 1Gb/s co by wyrobił. Przydało by się też wifi.
Coś nie za miliony ale dobre? Bo jak wyśle żeby kupili router za 2k to mnie wyśmieją, i tyle będę go widział.
No i oczywiście openwrt żeby obsługiwał.

2

Odp: Router do łącza symetrycznego 1Gb/s

Taki R6220 prawie-że-prawie natuje gigabit. Więc potrzebujesz cokolwiek mocniejszego od mediateka 7621 880MHz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W R6220 jest jednordzeniowy MT7621 , czy pełny (dwurdzeniowy) wtedy wystarczy ?

4

Może się zdarzyć że będzie obciążany pełną prędkością łącza przez kilka dni, jak i będzie miał na stałe kilka połączeń vpn. Klient Ovpn i zdalny dostęp do sieci przez server Vpn

5 (edytowany przez chemik89 2021-12-21 23:25:09)

nie wiem czy openwrt do firmy, zwłaszcza jakby to było coś na MT7621 jest bezpieczne. r6220 z miejsca można skreślić, ostatnio właśnie wycofałem je z punktów z racji na dziwne błędy pewnie wynikające z implementacji sterownika nand, a i takie prędkości wyciągniesz tylko na sprzętowym offload/fastpath, a te implementacje często różnią się pomiędzy buildami openwrt, nakładają pewne ograniczenia i często działają błędnie. Nie są to stabilne rozwiązania jakie lubi biznes - podłącz i zapomnij na lata.

najpewniej i najtaniej wyjdzie X86 i switch, ale to też będzie samoróbka.

btw na jednym sklepie mam jeszcze jednego starego tplinka na gargulcu z uptime prawie 6 lat ;p kiedyś to było ...

6

Ja też bym to stawiał na x86, bo tam przynajmniej osiągniesz ten gigabit bez wspomagania się flowoffloadingiem.

W r6220 jest mt7621st (jeden rdzeń - 1c2t)

7

No i ok to stawiam na x86 to już nie problem. Jak openwrt się nie sprawdzi ale raczej wątpię to użyje Opensense. Dzięki za pomoc.

8 (edytowany przez Vodnik 2021-12-23 08:57:15)

Nie jest to reklama konkurencji, sam w domu używałem wiele lat OpenWRT.

W firmie używam Mikrotika CCR1009 z nowym już router OS 7.1. Na pewno zamkniesz 1Gb (ma także porty 10Gb - światło + Combo). podłącz i zapomnij (nie ma wifi, więc tutaj jakieś dodatkowe AP). Używam z kilkoma oddziałami z całej polski po IPSec IKE2, do tego tunele oVPN (już na UDP od wersji 7.1) SSTP oraz L2TP/IPSEC dla RoadWarriorów. Ma także 2 zasilacze redundantne. Od ostatniej aktualizacji także Wireguard, a na modelach z CPU ARM takze wparcie dla ZeroTier.

Nie jest to OpenWRT, ale jak pisał chemik89 do firmy może niekoniecznie OpenWRT pasuje.

P.S. Używam od ponad 2 lat. Aktualizację wielokrotnie przeprowadzałem i do tej pory to tylko kilka kliknięć i zawsze z zachowaną konfiguracją.

Rok temu kolega znalazł mi takiego używanego za 1k (mniej więcej) - pewnie można takie znaleźć jak się dobrze poszuka.

9

No właśnie, to nie jest OpenWrt smile