Temat: I2C pcf8574 weścia
Witam, może ktoś wykonywał już na pcf8574 płytkę z wejściami?, wiem że sam układ po i2c jest rozpoznany, pytanie tylko jak odczytywać stan z układu. A może jest sposób na odczyt za pomocą UCI?
pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → I2C pcf8574 weścia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, może ktoś wykonywał już na pcf8574 płytkę z wejściami?, wiem że sam układ po i2c jest rozpoznany, pytanie tylko jak odczytywać stan z układu. A może jest sposób na odczyt za pomocą UCI?
pozdrawiam
Nie za pomocą UCI
.
Zainstaluj sobie i2c-tools i odczytaj poszczególne rejestry układu.
to wiem, ale podoba mi si rozwiązanie z przyciskiem w którym da się ustawić czas przytrzymania i wywołać komendę, wiem że w takim przypadku obsługa poszczególnych gpio używanych przez system musi być wkompilowana w jądro systemu, jak rozwiązać to w takim przypadku kiedy chcemy ożywać magistrali I2C
Musiał byś wkompilować całą obsługę i2c do kernela, a następnie przerobić gpio-button żeby wykorzystać te które i2c daje.
przerobić gpio-button? masakra, przy kompilacji jadra do 6104k w jednym z plików definiowało sie który z gpio procesora jest wejściem, wkompilowałem wtedy 5 gpio i działy bez zarzutu. Myślisz że gdyby tam zdefiniować że na adresie 1 I2C są wejścia , mogło by zadziać??
Pewnie nie ![]()
super:)chyba zostanę przy tym że wszystkie wolne gpio w rtr zdefiniuje jako wejścia, a po i2c wyjscia puszcze...
ja odpaliłem pcf8574ap, działa bardzo fajnie, wkrótce obszerny opis na portalu openrouter.info
odpaliłeś "standartowo" czy masz wpisane w gpio-buttons?kurcze fajnie by było , gdyby dało sie to odpalić w UCI
standardowo - i2ctools, nie znalazłem(bo i szczególnie nie szukałem) obsługi przez sysfs dla tego chipa.
Mam pytanko czy na dwóch wyjściach gpio można odpalić dwa pcf8574 jeden do lcd drugi do obsługi przycisków?
W sensie dwie magistrale i2c, tak.
Na jednym i2c tutaj przykład działa akurat z pic-em : http://robot-mg2.zxq.net/ressources/i2c … election=1 . Można też wstawić 16 bit ekspander ale co na to openwrt? Czy da się tym sterować przeważnie jest pcf. Szkoda mi gpio marnować podłączył bym jeszcze jakiś przetwornik A/D pod resztę gpio.
Edit po jakimś czasie:
Sam sobie odpowiem otóż steruje nawet 4 : http://berlioux.com/electronique/boomer … n.html#i2c
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → I2C pcf8574 weścia
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc