Temat: Nie wstaje WiFi po zmianie szyfrowania WiFi

Mam szyfrowanie mixed WPA2/WPA3, zmieniam je na samo WPA2. Zapisuje, następuje restart. Po tej operacji ponownie ustawiam WPA2/WPA3, zapisuję, następuje restart - i teraz już WiFi nie wstaje i sieć nie jest rozgłaszana, czekałem ponad 5 minut. Pomaga wyłączenie zasilania i wtedy WiFi wraca (WPA2/WPA3). Jakiś bug w OpenWrt?

Model TP-Link TL-MR3420 v5
Wersja oprogramowania OpenWrt 21.02-SNAPSHOT r16329-b4c40a7efc

2

Odp: Nie wstaje WiFi po zmianie szyfrowania WiFi

U mnie nie ma takiej sytuacji. Co masz w logach po ustawieniu na wpa2/wpa3?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Logi będą zapisane po wyłączeniu zasilania? Robię to po WiFi ponieważ router jest na strychu, więc pytanie czy można to zrobić bez podłączenia do kabla ethernet skoro po zmianie szyfrowania stracę sieć WiFi i będę musiał wyłączyć i włączyć zasilanie?
I chodzi o logi kernela, procesów, inne?

4

Logread. I musisz być oczywiście podłączony po kablu, restart nie pokaze logów z poprzedniego uruchomienia.

5

Nie udało mi się powtórzyć zachowania - WiFi wstaje. Zrobiłem wiele prób, kilka razy po zmianie szyfrowania router cały się zrestartował po kilku minutach (normalnie chyba restartuje tylko moduł WiFi a nie całe urządzenie). W logach mam mnóstwo wiadomości "config error is REFUSED".
https://i.ibb.co/L6X30Zd/Zrzut-ekranu-z-2021-12-20-21-02-08.png
Ruter bez dostępu do sieci. Początkowo robiłem zmiany po kablu, następnie w sieci był jeszcze telefon którym w GUI zmieniałem szyfrowanie.

6

To są logi z dnsmasq, serwera cache DNSów. Nijak to się ma do wifi.