1 (edytowany przez geos 2021-12-18 00:43:42)

Temat: organizacja sieci

co jakiś czas nachodzi mnie chęć poeksperymentowania z ustawieniami sieciowymi, albo spróbowania czegoś nowego. zazwyczaj dzieje się tak raz w roku i dokładnie pod koniec roku, kiedy mam więcej czasu smile jak nie zrobię czegoś wtedy to koniec, trudno, trzeba czekać do następnego roku, aż mnie najdzie.

sprawa wygląda tak. mniej więcej wiem, czym są podsieci. mniej więcej wiem, czym są vlany. mniej więcej wiem, czym jest vpn. coś tam słyszałem o usb over ip (ale tutaj akurat to mniej więcej nie wiem nic). i tak pomyślałem sobie, że coraz więcej usieciowionych urządzeń wokół mnie i chciałbym to jakoś uporządkować, na przykład:

1) wygrzewając plecki w hiszpanii na wakacjach nad oceanem chciałbym móc połączyć się bezpiecznie z komputerem w domu i widzieć urządzeia w sieci "domowej"
2) zrobić tak, aby wszystkie moje sieciowe urządzenia się widziały w sieci "domowej"
3) usieciowić urządzenia posiadające tylko usb, np. skaner, jeśli się da
4) posiadać sieć "gościnną", w której co do zasady nie będą widoczne urządzenia z sieci "domowej" poza wybranymi, np. byłaby widoczna drukarka sieciowa, ale NAS już nie

jak byście to zrobili aby miało ręce i nogi? czy są jakieś dodatkowe pytania, które powinienem sobie zadać zanim się za to zabiorę a odpowiedzi nie wynikają wprost z przedstawionej powyżej listy życzeń?

2

Odp: organizacja sieci

Pytanie jest czemu jeszcze tego nie zrobiłeś. 1 to zwykły vpn, jeżeli masz publiczny adres ip to stawiasz sobie serwer vpn na routerze, jeżeli nie masz to robisz klienta do jednego z dostępnych serwisów. 2 to chyba masz już z urzędu, 3 już pisałem - printserver na routerze lub dodatkowym routerze, 4 - w sumie też powinieneś mieć to na routerze. Nie ma co eksperymentować, po prostu włącz i tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

no czasami tak się człowiek zamyśli, że nie zauważy jak czas leci i powinno się mu zmienić podejście do usieciowienia wink

dziękuję Cezary!

czyli tak:
1) robię sobie swie sieci: gościnną i domową. do domowej "wrzucam" wszystkie urządzenia sieciowe.
2) robię vpn na routerze (mam publiczny adres ip) tak, aby urządzenia z sieci domowej były też w tym VPN
3) drukarkę/skaner niesieciową podłączam do routera i uruchamiam printserver dla sieci domowej

a ten punkt z widocznością wybranych urządzeń w sieci gościnnej to czym powino się ogarnąć?

4

Firewallem. Zezwalasz na forwarding pakietów pomiędzy całą siecią lub określonymi hostami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.