Temat: organizacja sieci
co jakiś czas nachodzi mnie chęć poeksperymentowania z ustawieniami sieciowymi, albo spróbowania czegoś nowego. zazwyczaj dzieje się tak raz w roku i dokładnie pod koniec roku, kiedy mam więcej czasu
jak nie zrobię czegoś wtedy to koniec, trudno, trzeba czekać do następnego roku, aż mnie najdzie.
sprawa wygląda tak. mniej więcej wiem, czym są podsieci. mniej więcej wiem, czym są vlany. mniej więcej wiem, czym jest vpn. coś tam słyszałem o usb over ip (ale tutaj akurat to mniej więcej nie wiem nic). i tak pomyślałem sobie, że coraz więcej usieciowionych urządzeń wokół mnie i chciałbym to jakoś uporządkować, na przykład:
1) wygrzewając plecki w hiszpanii na wakacjach nad oceanem chciałbym móc połączyć się bezpiecznie z komputerem w domu i widzieć urządzeia w sieci "domowej"
2) zrobić tak, aby wszystkie moje sieciowe urządzenia się widziały w sieci "domowej"
3) usieciowić urządzenia posiadające tylko usb, np. skaner, jeśli się da
4) posiadać sieć "gościnną", w której co do zasady nie będą widoczne urządzenia z sieci "domowej" poza wybranymi, np. byłaby widoczna drukarka sieciowa, ale NAS już nie
jak byście to zrobili aby miało ręce i nogi? czy są jakieś dodatkowe pytania, które powinienem sobie zadać zanim się za to zabiorę a odpowiedzi nie wynikają wprost z przedstawionej powyżej listy życzeń?