1

Temat: Problem łączeniem do internetu po zmanie w DNS

Chciałem wymusić w routerze korzystanie z konkretnych adresów DNS. Więc wyłączyłem opcję
(Interfejsy>WAN >Edytuj> Ustawienia zawnsowane>Użyj serwerów DNS rozgłaszanych przez peera), aby używać adresów dns podawanych przeze mnie w zakładce (Sieć > DNS i DHCP). Od tego momentu nie mogę połączyć się z internetem. Przywrócenie poprzedniego ustawienia nie naprawia problemu i kompletnie nie mam pomysłu, jak to naprawić. Router zapętla się w taki sposób jak poniżej.

Generalnie od dłuższego czasu nie mogę rozwiązać problemu z jakością połączenia, na które pomaga najczęściej wyjęcie modemu z usb i włożenie ponownie.
Pierwotnie próbowałem używać tego skryptu
https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#automa … rtpoczenia
Ale powodował on restartowanie się połączenia zbyt często, np. podczas większego obciążenia łącza.
Więc zrobiłem swój skrypt, który restartuje modem, jeśli nie uda się spingować google 20 razy pod rząd.
Nie udało mi się zaobserwować, aby kiedykolwiek podczas normalnej pracy ten skrypt wywołał restart.
I w sumie z tym też nie wiem, co mogę dalej zrobić, chciałbym w końcu skonfigurować ten router tak, aby był bardziej samodzielny, ale póki co mi to nie wychodzi.

Fri Nov 19 20:28:12 2021 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down
Fri Nov 19 20:28:12 2021 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is setting up now
Fri Nov 19 20:28:12 2021 daemon.notice netifd: wan (9275): Waiting for SIM initialization
Fri Nov 19 20:28:12 2021 daemon.notice netifd: wan (9275): PIN verification is disabled
Fri Nov 19 20:28:12 2021 daemon.notice netifd: wan (9275): Waiting for network registration
Fri Nov 19 20:28:13 2021 daemon.notice netifd: wan (9275): Starting network wan
Fri Nov 19 20:28:13 2021 daemon.notice netifd: wan (9275): Unable to connect IPv6
Fri Nov 19 20:28:13 2021 daemon.notice netifd: wan (9316): Stopping network wan
Fri Nov 19 20:28:13 2021 daemon.notice netifd: wan (9316): Command failed: Permission denied
Fri Nov 19 20:28:13 2021 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down
Fri Nov 19 20:28:13 2021 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is setting up now
Fri Nov 19 20:28:13 2021 daemon.notice netifd: wan (9324): Waiting for SIM initialization
Fri Nov 19 20:28:14 2021 daemon.notice netifd: wan (9324): PIN verification is disabled
Fri Nov 19 20:28:14 2021 daemon.notice netifd: wan (9324): Waiting for network registration
Fri Nov 19 20:28:15 2021 daemon.notice netifd: wan (9324): Starting network wan
Fri Nov 19 20:28:15 2021 daemon.notice netifd: wan (9324): Unable to connect IPv6
Fri Nov 19 20:28:15 2021 daemon.notice netifd: wan (9365): Stopping network wan
Fri Nov 19 20:28:15 2021 daemon.notice netifd: wan (9365): Command failed: Permission denied
Fri Nov 19 20:28:15 2021 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down
Fri Nov 19 20:28:15 2021 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is setting up now
Fri Nov 19 20:28:15 2021 daemon.notice netifd: wan (9373): Waiting for SIM initialization
Fri Nov 19 20:28:15 2021 daemon.notice netifd: wan (9373): PIN verification is disabled
Fri Nov 19 20:28:15 2021 daemon.notice netifd: wan (9373): Waiting for network registration
logger "Connection tester: started initial 5min delay"
sleep 300
logger "Connection tester: running"

initValue=20
counter=$initValue

while true
do
    sleep 30
    if ping -q -c 1 -W 10 google.com > /dev/null;
    then
        counter=$initValue
    else
        counter=$((counter-1))
    fi

if [ "$counter" -le 0 ]
    then
        logger "Connection tester:  reboot"
        counter=$initValue
        reboot
        exit 0
    fi
done

Router:  Netgear R6220
Modem: Huawei E398

2

Odp: Problem łączeniem do internetu po zmanie w DNS

ping 8.8.8.8 działa?

I czemu łączysz się na ipv6?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie zwróciłem na to uwagi, raczej nie ustawiłem tego świadomie, ale po wyłączeniu zalogował się do sieci normlanie.

Ogólnie grzebanie przy DNS w kontekście poprawy jakości połączenia ma sens? Aktualnie modem wymusza adresy 89.108.195.21,185.89.185.1. Chciałbym coś poprawić przy tym routerze tylko nie wiem z której strony zacząć.

4

Sprawdź pingami tak po prostu ile masz do:
89.108.195.21
185.89.185.1
1.1.1.1
8.8.8.8
9.9.9.9

Kilka razy. I ustaw te które najszybciej odpowiadają. Sam modem już nie należy do demonów prędkości, więc nie spodziewaj się rewelacji.

5

Gdyby prędkości utrzymywały się poziomie stabilnych 15Mb/s, to nie byłby problem. Ten modem prędkościami dobija do 50 Mb/s.
Problem najczęściej pojawia się po powrocie z pracy, internet wtedy działa, ale bardzo wolno. Sam fakt wypięcia i wpięcia modemu ponownie do usb rozwiązuje problem.

6

Po południu masz duże obciążenie btsów (ludzie), może po resecie przełączasz się na innych bts. I w sumie nic z tym nie zrobisz. Możesz cyklicznie sprawdzać speedtestem jaką masz prędkość i restartować modem, ale to oczywiście będzie beznadziejne rozwiązanie jak co chwilę będzie to robił jak jest słabe połączenie.

7

Spróbuję jeszcze coś podziałać. Jest możliwość z poziomu luci wysyłać komendy AT do modemu? Czy trzeba sobie zainstalować socat i z konsoli wysyłać? Przez at mógłbym zobaczyć więcej parametrów niż standardowo w luci.

8

Luci w ogóle tego nie posiada. Jak sobie doinstalujesz dodatki (np. z https://eko.one.pl/?p=openwrt-3ginfo  lub do luci z https://github.com/4iceg ) to będziesz mógł pogadać z modem z poziomu gui.

9

Wydaje mi się że problem pojawia się przy używaniu pasma 2600 MHz. Znalazłem gdzieś opis jak wymuszać pasma, ale to chyba było tylko dla protokołu ncm i polegało to na edytowaniu pliku /etc/gcom/ncm.json. Czy jest to możliwe do zrobienia w podobny sposób dla qmi?

10

Nie, uqmi nie posiada wymuszenia pasm.

Możesz to zrobić wysyłając odpowiednie polecenia AT do modemu, a jakie - to już musisz znaleźć sam. Ponieważ to huawei to na 99% zadziała właśnie  AT^SYSCFGEX, robisz to tylko raz z palca i modem to zapamięta, nie musisz modyfikować plików systemowych i wysyłać mu tego ciągle.

11

Generalnie próbowałem coś wywalczyć blokując pasmo 2600 Mhz, ale niewiele to dało. Nie udało mi się też znaleźć więcej komend do tego modemu (E398), więc nie mogłem zrobić nic więcej.
Czy w ogóle jest sens myśleć o innym modemie? Próbowałem dotychczas na E398 i na E3276s-150 i na obu nie uzyskałem stabilnej pracy.
Jeśli tak to lepiej iść w MIFI, czy zwykły dongiel usb?
Jeśli mifi to myślałem o huawei airbox2 plus, jeśli dongle, to Huawei E3372s-153.

12

E3372 jest popularny i to jest jeden z ostatnich na usb które są dostępne. Możesz go kupić, kup hilnika to już w ogóle nie będziesz się zajmować połączeniem tylko modem zrobi wszystko.

13

Ok, kupię tego dongla, jeszcze tylko dwa szybkie pytania. Jest sens martwić się czy to jest wersja s czy h? A drugie czy hilink to jedynie kwestia firmware i można sobie samemu dowolnie przeskakiwać z wersji "zwykłej" na hilink i odwrotnie?

14

Tak, hilink to kwestia firmware. Jakaś tam różnica była pomiędzy s a h, ale w praktyce to jest to samo i z punktu widzenia użytkownika nie ma znaczenia.

15

Wymiana na hilink + reinstalacja całego openwrt znacznie poprawiło działanie internetu. Choć mam jakiś problem z konfiguracją dns.
Dzisiaj zaobserowowałem że na laptopie (wifi) jestem w stanie pingować po nazwie domeny i wszystkobyło ok, ale na pc (ethernet) mogłem pingować tylko po ip. Więc na pc internet parktycznie nie działał.
W logach pojawiło się kilka wpisów "possible DNS-rebind attack detected".

Wyłączenie rebind protection jest dobrym pomysłem w tym przypadku?

16

Czasami się zdarzało że serwer dns w hilinkach umierał. Wystarczy jak nie będziesz używał go jako serwera, tylko ustaw sobie np. 1.1.1.1

17

Możliwe jest aby przy padnięciu serwera dns w modemie był problem z dns tylko na urządzeniach z ethernetem?

Wystarczy zmiana w dhcp and dns>general settings > dns forwardings?
Dodałem 1.1.1.1 i 8.8.8.8 ale w Dashboard>Internet>DNSv4 nadal mam 192.168.8.1

18

https://eko.one.pl/?p=openwrt-dns#wasneserwerydns

19

Zaobserwowałem nietypowe zachowanie routera, póki co tylko dwa razy. Traciłem możliwość pingowania adresu routera, raz dla sieci ethernet, a raz dla wifi, router generalnie nie traci połączenia z internetem, a "logread" nie zwraca nic ciekawego.