1

Temat: TP-LINK WR740N jako repeater/AP - nie działa!

Witajcie. W związku ze zdalną nauką 2 dzieci mam zapchane total łącze do pracy zdalnej. Internet mam LTE z Orange z routera ZTE MF283+, jest zlokalizowany na piętrze, mam do ogarnięcia jeszcze parter, gdzie potrzebuję net do streamingu na dużym telewizorze. Drugi router jaki mam to TP-LINK WR740N, chcę go użyć jako repeatera na parterze - to podstawowa rzecz.
Jakby się dało za pomocą QoS rozdzielić pakiety internetu pomiędzy mnie (min 33% łącza) i resztę użytkowników, byłoby super. Jak rozumiem musiałbym w ZTE zablokować wszystkie MAC adresy poza moim kompem i wtedy rodzina miałaby ograniczony net tylko z TP-Linka?!

Problem jest taki, że w mieszkaniu mam instalację skrętki, ale zdaje się nie wszystkie gniazdka działają. Czyli połączenie routerów na kablu jest trudne. Czy jestem w stanie połączyć je bezprzewodowo (nie zależy mi na jednej nazwie SSID, ani na wyłączaniu DHCP na TP-Linku, byle to jakoś działało). Przeczytałem już 2 poradniki, skonfigurowałem drugi router (bo w ZTE praktycznie nie ma co zmieniać - może się mylę?) i nie działa. Wywala się zawsze po wyłączeniu DHCPw TP-Linku, nie mogę się z nim już połączyć po skonfigurowanym IP i przetestować czy mam na nim net. Proszę o pomoc łopatologicznie jak mam to zrobić?

Pozdrawiam, Tomek

2

Odp: TP-LINK WR740N jako repeater/AP - nie działa!

Pokaż jak konfigurujesz tego tp-linka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

hej Cezary, dzięki za szybki respons panie fachura :-)

zasadniczo z tego tutoriala: https://tplinkforum.pl/t/router-bezprze … ic_id=7964

ustawiłem IP TP-Linka na 192.168.0.11 , połączyłem skrętką port LAN z ZTE z niebieskim portem WAN z TP-Linka (może tu jest zonk, bo ma być to port LAn, a nie WAN?), na ZTE pojawił się jakiś nowy "odbiornik" z MAC adresem odpowiadającym TP-Linkowi, ale po wyłączeniu DHCP w TP-Linku wszystko szlag trafił, bo nie mogę już wejść na router na adres 192.168.0.11 i koniec konfiguracji :-(

nie ustawiłem identycznego SSID z identycznym hasłem dla obu sieci, żeby nie komplikować

jak podłączę oba routery do domowego LANu na obu piętrach nie wiem jak mam sprawdzić czy jest połączenie (prosty ping?), wtedy bym już coś wiedział przynajmniej...

poza tym zastanawiam się nad wymianą tego dziadowskiego "okrojonego" ZTE, ani nie można na nim wyłączyć DHCP, ani nie ma QoS, co by załatwiło sprawę, ani nawet nie ma obu pasm 2,4 i 5, tylko samo 2,4...nędza - może masz jakąś sugestię co do wymiany tego routera LTE, a potem to już ten TP-Link jako prosty repeater bez kombinacji lub kupię repeater Tenda za 40-50 PLN i z głowy

help, hilfe, pomoszczi :-)

4

Świetnie, ale ty piszesz o oryginalnym oprogramowaniu. Wybrałeś sobie złe forum na takie pytanie, my tutaj dyskutujemy o openwrt i w żaden sposób nie bawimy się w pomoc techniczną producenta.

Zapraszam na openrouter.info, choć tak prawdę mówiąc pomocy powinieneś poszukać na oficjalnych kanałach tp-linka.

5

Ależ ja nie mam problemu, by przejść na Tomato lub Gargoyle, najważniejsze to osiągnąć zamierzony cel :-)

6

Więc wgraj stare gargyle i sobie repeater wyklikasz. Na razie to co chcesz jest poza tematyką tego forum.

7 (edytowany przez wisipior 2021-11-27 14:37:34)

Cezary napisał/a:

Więc wgraj stare gargyle i sobie repeater wyklikasz. Na razie to co chcesz jest poza tematyką tego forum.

Hej Cezary. Również chciałbym zrobić repeater z mojego Asusa RT-AC51U. Zupełnie bezprzewodowy żeby stał u brata w domu obok do dzielenia się netem. Jaka jest najkrótsza droga ? most przewodowy czy może AP Client + AP czy jeszcze prościej (te wspomniane stare Gargoyle). W domu mam sieci 5 i 2.4 . Asus też ma dwa zakresy. Wystarczyłoby wzmocnienie jednej. Czy można użyć np. tej 2.4 do zrobienia mostu (bo ma lepsze krycie)  a drugiej do AP w domku ?? Jak najefektywniej bez dodatkowych kosztów.

8

Tak, możesz tak zrobić: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy to ty sterujesz którym radiem co leci.

9 (edytowany przez wisipior 2021-11-27 15:50:47)

Cezary napisał/a:

Tak, możesz tak zrobić: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy to ty sterujesz którym radiem co leci.

Rozumiem, że taki most plus rozgłaszanie tej samej sieci (jak pisałeś) funkcjonuje jak repeater. A czym się różni to wtedy od APclient +AP ?? pakiety mają dłuższą drogę ?

10

Że jest nat...