Temat: TP-LINK WR740N jako repeater/AP - nie działa!
Witajcie. W związku ze zdalną nauką 2 dzieci mam zapchane total łącze do pracy zdalnej. Internet mam LTE z Orange z routera ZTE MF283+, jest zlokalizowany na piętrze, mam do ogarnięcia jeszcze parter, gdzie potrzebuję net do streamingu na dużym telewizorze. Drugi router jaki mam to TP-LINK WR740N, chcę go użyć jako repeatera na parterze - to podstawowa rzecz.
Jakby się dało za pomocą QoS rozdzielić pakiety internetu pomiędzy mnie (min 33% łącza) i resztę użytkowników, byłoby super. Jak rozumiem musiałbym w ZTE zablokować wszystkie MAC adresy poza moim kompem i wtedy rodzina miałaby ograniczony net tylko z TP-Linka?!
Problem jest taki, że w mieszkaniu mam instalację skrętki, ale zdaje się nie wszystkie gniazdka działają. Czyli połączenie routerów na kablu jest trudne. Czy jestem w stanie połączyć je bezprzewodowo (nie zależy mi na jednej nazwie SSID, ani na wyłączaniu DHCP na TP-Linku, byle to jakoś działało). Przeczytałem już 2 poradniki, skonfigurowałem drugi router (bo w ZTE praktycznie nie ma co zmieniać - może się mylę?) i nie działa. Wywala się zawsze po wyłączeniu DHCPw TP-Linku, nie mogę się z nim już połączyć po skonfigurowanym IP i przetestować czy mam na nim net. Proszę o pomoc łopatologicznie jak mam to zrobić?
Pozdrawiam, Tomek