1

Temat: Re: OpenWrt - konfiguracja sieci ZeroTier

Witam.

@Cezary
Dopytam dla pewności. W powyższym artykule dostęp do sieci lokalnej w opisany przez Ciebie sposób (na OpenWRT) zakłada, że klient ZeroTier jest postawiony na routerze, który jest bramą domyślą dla danej sieci? Przez co stacje w sieci lokalnej idą przez domyśle gw, ktory to już wie gdzie dalej routing zrobić.

Czy w przypadku gdy router z klientem ZeroTier nie jest "default gw" należy:

a) jak to jest możliwe przez DHCP wymusić trasę do danej sieci na stacjach z LAN przez dany adres IP (router z klientem)? Swoją droga Android ma problem z opcją/parametrem dhcp 121 (po prostu go ignoruje - moje testy).
b) na takim routerze dodatkowo ustawić SNAT do sieci lokalnej co rozwiązuje problem routingu dla połączeń przychodzących przez vpn.

Powiedz czy dobrze myślę, kombinuję?

P.S.
Pytanie czy "snat" nie robi już ten wpis "uci set firewall.@zone[-1].masq=1" i mój wywód o default gw jest delikatnie mówią nie na miejscu...

Pozdrawiam,
MvincM

2

Odp: Re: OpenWrt - konfiguracja sieci ZeroTier

Tak/nie. Tzn możesz zainstalować to na routerze, może on tylko łączyć hosty w jedną sieć lub puszczać cały ruch przez innego hosta lub możesz zainstalować na końcowym hoście. Jak zrobisz tak będziesz miał.

Coś czuję że zbytnio kombinujesz. Co właściwie chcesz zrobić?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki.

Generalnie to dwie rzeczy chcę osiągnąć ale po koleji.

Mój podstawowy router (default gw do internetu) to relatywnie "głupie" pudełko z Play, modem LTE (w tej roli sprawdza się bardzo dobrze). Na nim to wiele nie mogę podzialać, nawet dobrze DHCP i cache DNS nie można ustawić. Z racji tego, jest w sieci drugi router na OpenWRT, który to pełni kilka ról (serwer DHCP, dns cache, vpn client). Nie jest on "defult gw" dla tej sieci lan  (chociaż teraz tak myślę, że mógłby być, nie robić NAT gdyż nie chcę miec podówójnego natowania, tylko przekierować pakiety do modemu lte).

Więc jeśli na nim postawię klienta VPN a będę chciał widzieć sieć LAN z innych klientów (np. mobile) to albo zapewnię odpowiednie ustawienia routingu tak aby wszystkie stacje LAN wiedziały gdzie zwrotnie lub w ogóle  kierowac pakiety do podsieci vpn'owej lub zapewnie ruch tylko w jedną stronę czyli z klientów vpn do sieci LAN przez zrobienie SNAT na tym routerze.

I to co powyżej to zagadnienie numer jeden i szukam tej właściwej i poprawnej metody rozwiązania tego zadania. A zagdanienie numer dwa jest takie, że dodatkowo potrzebuję mieć dwa tunele vpn postawione na tym routerze ale przez dwie różne bramy do internetu (jedna to rzeczony modem Play a druga to podpięty modem USB HiLink bezpośrednio do routera). Tu powalczę oddzielnie (czy to przez odpowiednie ustawienie routingu czy przez VPNbypass). Ale w pierwszej kolejności muszę dobrze domknąć temat pierwszy bo drugi to pochodna.

Dzięki,
MvincM

4

Po prostu zainstaluj i masz podłączenie. Później możesz dodać trasy z zerotier i zobaczysz co z tego wyjdzie.

I co ty tak z tym SNATem cały czas? Zrób po prostu maskaradę.

5

Ok. Testuję MASQ w miejsce SNAT w weekend wink

6 (edytowany przez mvincm 2020-08-31 11:42:40)

P.S.
A dalczego się na SNAT "uparłem" to kiedyś wyczytałem coś takiego:

SNAT Target VS MASQUERADE Target
Both targets do source NAT (or SNAT) in the POSTROUTING chain in the nat table.

Differences

MASQUERADE does NOT require --to-source as it was made to work with dynamically assigned IP addresses.

SNAT works with static IP addresses.

MASQUERADE has extra overhead and is slower than SNAT because each time the MASQUERADE target gets hit by a packet, it has to check for the IP address to use.

IMPORTANT: It is still possible to use MASQUERADE target with static IP. Be aware that it will add extra overhead (to compute).

7

I w praktyce w ogóle tego nie odczuwasz.

8

A zostając bardziej w temacie ZeroTier. Odpaliłem i robię testy pod scenariusz jak wyżej. Ale mam jedną zagwostkę.

Jak delikatnie zaznaczyłem wczęśniej mam dwa wyjścia do internetu (jedna przez modem Play w w sieci lokalnej a drugie przez direct podłączony modem HiLink do routera z OpenWRT). Chciałbym aby cały ruch do ZeroTier szedł przez ten HiLink. Więc relatywnie prosta sprawa.

1) Biorę adresy IP root serwerów ZeroTier:
https://zerotier.atlassian.net/wiki/spa … +Addresses

2) ustawiłem statyczny routing do tych adresów IP przez bramę w postaci tego modemu hilink

3) tracert do tych IPków idzie przez tą bramę ergo routing działa

4) a w panelu ZeroTier widzę, że wychodzę przez IP z "głównego" modemu a nie tego USB

Jakieś pomysły? Z góry dzięki.

MvincM

9

Witam.

Dla potomnych rozwiązanie mojego problemu z ruchem przez inną trasę/bramę niż deafult gw:

1) Dodajemy możliwość użycia tzw. local_conf tj. do pliku /etc/config/zerotier dodajemy linię option local_conf '/etc/zerotier.conf'
2) W pliku /etc/zerotier.conf dodajemy linie jak niżej oczywiście w miejsce adresu podanego wstawiamy swój, który chcemy aby zerotier omijał np. domyślna brama:

{
        "physical": {
                "192.168.1.1": {
                        "blacklist": true
                }
        }
}

3) Ustawiamy statyczny routing do root serwerów zerotier (lista w postach powyżej). Uwaga! W moim przypadku z racji, że ruch do zerotier idzie przez interfejs WAN (a domyślny gateway nie jest na interfejsie WAN) to ustawianie statycznego routingu poprzez wpisy w /etc/config/network nie zadziała gdyż próba dodania wpisów wykona się szybciej niż w moim przypadku interfejs WAN się pojawia przez co trasy się nie dopisują (opisane zachowanie openwrt jak znalazłem). Rozwiązałem to poprzez dodanie tych tras w /etc/hotplug.d/iface/. Wrzuciłem plik, który te trasy dodaje i usuwa wraz z adekfatnym stanem interfejsu WAN.

UWAGA: testowo wykasowałem domyślną trasę (czyli brak deafult gw). Zostały tylko statyczne wpisy dla zerotier. Uruchamia się, działa, idzie przez wksazaną drogę ale z racji braku domyślnej trasy raz na jakiś czas w logach zrzuci zerotier-one[1714]: sendto: Network unreachable. Ergo gdzieś do czegoś potrzebny mu jest domyślny dostęp do internetu. Nie mniej jednak działa poprawnie i widzi wszystkich peerów w sieci.

UWAGA 2: pewnie mógłym opdalić mwan3 i zrobić to bardziej elegancko ale na tą chwilę mam co chciałem wink

Pozdrawiam,
MvincM

10

Witam po dłuższym czasie.
Pytanie o zerotier ale na malince,
Cały czas mam offline lub tunneled.
Nie jest problemem router gdyż komputer podpięty do niego łączy się bez problemu

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

11

Logi?

12

Syslog nie pokazuje probllemu
Nov 25 14:10:41 raspberrypi systemd[1]: Stopping ZeroTier One...
Nov 25 14:10:47 raspberrypi avahi-daemon[402]: Interface ztr2q5blqw.IPv6 no longer relevant for mDNS.
Nov 25 14:10:47 raspberrypi avahi-daemon[402]: Leaving mDNS multicast group on interface ztr2q5blqw.IPv6 with address ************
Nov 25 14:10:47 raspberrypi avahi-daemon[402]: Withdrawing address record for *********** on ztr2q5blqw.
Nov 25 14:10:47 raspberrypi systemd[1]: zerotier-one.service: Succeeded.
Nov 25 14:10:47 raspberrypi systemd[1]: Stopped ZeroTier One.
Nov 25 14:10:47 raspberrypi systemd[1]: Started ZeroTier One.
Nov 25 14:10:47 raspberrypi systemd-udevd[29725]: Using default interface naming scheme 'v240'.
Nov 25 14:10:49 raspberrypi avahi-daemon[402]: Joining mDNS multicast group on interface ztr2q5blqw.IPv6 with address ************.
Nov 25 14:10:49 raspberrypi avahi-daemon[402]: New relevant interface ztr2q5blqw.IPv6 for mDNS.
Nov 25 14:10:49 raspberrypi avahi-daemon[402]: Registering new address record for ************
@raspberrypi:~ $ sudo zerotier-cli info
200 info 47f8293789 1.8.3 OFFLINE

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

13

Które logi jeszcze mogą pokazać problem z połączeniem

14

Pisz do ich pomocy jak to zdiagnozować.

15

Cześć ,
Mam WDR3600 z gargoyle (na extroot) zainstalowany ZeroTier. Działa wszystko tak jak trzeba, ale router przechodzi w ręce znajomego i chciałbym aby ten ZeroTier nie był już w mojej sieci ZT tylko w nowo utworzonej sieci ZeroTier. Jak tego dokonać ?  na początku pomyślałem że wystarczy w pliku konfiguracyjnym podmienić id sieci , ale tam jest jeszcze ten długi klucz.  Jak tego dokonać ?

16

Dokładnie, wywal klucz, zmień join żeby wskazywał inną sieć, zrestartuj.

17 (edytowany przez arek1194 2022-06-25 12:33:14)

Cezary napisał/a:

Dokładnie, wywal klucz, zmień join żeby wskazywał inną sieć, zrestartuj.

Wywaliłem ten klucz, podmieniłem join ale po resecie nie  nie było "kandydata" do zaakceptowania w nowej sieci ZT

zrobiłem opkg remove zerotier
potem
opkg update     (pomyślnie się aktualizuje)  i opkg install zerotier (aby na nowo wszystko robić)
ale wyskakuje  ERROR: No package named zerotier found, try updating your package lists

posiadam na extroot
Gargoyle PL 1.12.0.1 (73ff591c)                                           |
| OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7935-d08a63770c                                  |
|                                                                           |
| Build time: 2019-12-20 18:56 CET   

Wiem trochę stare ale muszę to tak zostawić bo mam tam masę różności doinstalowane i skonfigurowane

Co mogę zrobić aby zainstalować i skonfigurować ZT ponownie ?

18

Pakiet nadal jest w repo: https://archive.openwrt.org/releases/pa … /packages/ więc go sobie ściągnij ręcznie (tylko z odpowiedniego repo) i zainstaluj ręcznie.

19

Cezary napisał/a:

Pakiet nadal jest w repo: https://archive.openwrt.org/releases/pa … /packages/ więc go sobie ściągnij ręcznie (tylko z odpowiedniego repo) i zainstaluj ręcznie.

No właśnie, ale z którego repo?  Nie umiem tego znaleźć :-|

20

No właśnie, jeżeli to nadal jest wdr3600 to dokładnie to co wskazałem. Listę masz w /etc/opkg.conf.

21 (edytowany przez arek1194 2022-06-25 13:48:24)

Cezary napisał/a:

No właśnie, jeżeli to nadal jest wdr3600 to dokładnie to co wskazałem. Listę masz w /etc/opkg.conf.

tak, tylko kiedy wrzucam np ten pakiet do tmp
to wyskakuje mi że brak miejsca, scp: /tmp/zerotier_1.2.8-2_mips_24kc.ipk: No space left on device

więc wrzuciłem na chwile  do np etc
to zaś wyskakuje
ERROR: /etc/zerotier_1.2.12-2_mips_24kc.ipk is not a valid package file, cannot install

próbowałem każdy, z tych trzech, które tam były z takim samym skutkiem.

22

/tmp zapchałeś? Czym?

23

Cezary napisał/a:

/tmp zapchałeś? Czym?

właśnie nie wiem, suma sumaru już nie mogłem się zalogować.. też mnie to trochę dziwiło abym nie mógł pakietu skopiować do tmp

Ale chyba wiem.. mam tam motion, a nie podpiąłem pendraiwa jeszcze na zdjęcia.. może te zdjęcia były zapisywane wobec tego do tmp

w rezultacie przywracam kopie tego extroota
będę miał jak na początku czyli z zerotier itd

jak się do tego zabrać, odinstalować ten zerotier i zainstalować na nowo?

No i jeszcze pytanie w sprawie motion,  chyba nie znajdę już tego pendraiwa, który wcześniej był skonfigurowany do zapisu zdjęć. Czy jeśli włożę inny pendraiw, to muszę coś w konfiguracji motion zmienić? Coś mi się kojarzy że uuid się zmieniało czy coś?

24

Nie ruszaj zerotier, wyłącz, zmień konfig, zrestartuj router, musi ruszyć. Zerotoier nie zapisuje danych poza konfigiem i /var, gdzie trzyma dane tymczasowe.

W motion pewnie masz podany katalog gdzie ma zapisywać, więc pendrive jest obojętny byle by był zamontowany w tym samym miejscu.

25

Cezary napisał/a:

Nie ruszaj zerotier, wyłącz, zmień konfig, zrestartuj router, musi ruszyć. Zerotoier nie zapisuje danych poza konfigiem i /var, gdzie trzyma dane tymczasowe.

W motion pewnie masz podany katalog gdzie ma zapisywać, więc pendrive jest obojętny byle by był zamontowany w tym samym miejscu.

zrobiłem (podmieniłem join) i hula w nowej sieci.
w poradniku piszesz o podłączeniu jakiegoś urządzenia LAN już za routerem.
Czy da się jakoś prosto zrobić aby każde podłączone urządzenie przez LAN było już w sieci ZT?