Temat: Gargoyle 1.13.0.0pre11 - pamięć flash routera jest zapełniona

Zainstalowałem na TP-Link 3420v5 Gargoyle 1.13.0.0pre11. Dostaję komunikat:

Pamięć flash routera jest zapełniona (zamontowania w trybie tylko do odczytu) lub tymczasowo wykorzystywana jest pamięć RAM. Router nie będzie działać poprawnie lub powróci do stanu poprzedniego po ponownym uruchomieniu. Przywróć domyślną konfigurację lub wgraj nowe oprogramowanie (bez zachowania ustawień).

I faktycznie tak jest chociaż przy zmianie hasła admina i zmianie adresu IP urządzenia zmiany zostały zachowane (być może przypadek). Jednak finalnie po restarcie wszystko jest czyszczone.

SSH:

| Machine: TP-Link TL-MR3420 v5                                             |
| Uptime: 0d, 00:06:28                                                      |
| Load: 0.02 0.23 0.15                                                      |
| Flash: total: 29.3MB, free: 29.2MB, used: 0%                              |
| Memory: total: 58.6MB, free: 40.4MB, used: 31%   |

Pod adresem http://192.168.1.1/plugins.sh

Opcje dodatków
Folder główny dodatków:/plugin_root
Pamięć wewnętrzna 29.285 MB ogółem, 29.148 MB wolne

Czy rzeczywiście to problem z brakiem pamięci?

2

Odp: Gargoyle 1.13.0.0pre11 - pamięć flash routera jest zapełniona

W ogóle nie zrobił Ci się jffs. Z poziomu gui przywróć ustawienia domyślne, niech się zrestartuje i spokojnie pozwól mu się uruchomić przez kilka minut.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zrobiłem reset to ustawień fabrycznych (opcja przywróć domyślną konfigurację w /backup.sh) z GUI, zostawiłem router na ponad 30 minut (w spokoju, nawet bez klikania po GUI) i niestety dalej jest komunikat że pamięć zapełniona (otwieram GUI w incognito aby wykluczyć jakieś cache i błędne komunikaty).

4 (edytowany przez Cezary 2021-11-06 23:17:31)

Więc obraz ma za dużo napchane.

Usunąłem te obrazy, nie ma już ich do pobrania.

5

Czyli obraz jest za duży na pamięć 8 MB ROM. W statystykach widzę że na takiej samej wersji Gargoyle jest na przykład TP-Link Archer MR200 który też ma 8 MB ROM. Czyli wpływ na zrobienie jffs ma nie tylko ilość wolnego miejsca?

6

MR200 to mediatek 7620 a w/w to mt7628. Inny soc, inna kompilacja, inny układ partycji i inny zestaw pakietów. Czyli w ogóle inny sprzęt. Nie ma sensu takie porównanie.

W tym przypadku obraz jest poniżej 8MB ale zajmuje prawie cały flash i nie ma już wolnych bloków na zrobienie jffs. A zbytnio nie mam co już wyrzucić z obrazu, bo z drobnostek typy adblock  to tylko skrypty którymi nic się nie ugra, a z dużych rzeczy zostało np. wsparcie dla usb-storage co by tak średnio już wyglądało.

7

Ok, dzięki za wyjaśnienie. smile

8

To jeszcze jedno szybkie pytanie - mając modem z włożoną kartą micro SD w porcie USB routera mogę tej pamięci użyć do rozszerzenia pamięci flash?

9

Tak prosto to nie. Modem musi być najpierw przełączony na stałe, bo w trakcie uruchamiania on odłącza na chwilę kartę.