1

Temat: Dwa źródła dostępu do internetu - rozdzielenie po MAC'u LuCI openwrt

W routerze Netgear R6220 mam zainstalowany OpenWrt 19.07 z LuCI od Cezarego. Korzystam z modemu LTE oraz awaryjnie z sieci UPC WI-FREE, z którym router łączy się bezproblemu po wgraniu pełnego WPAD.
Do tej pory przełączałem ręcznie internet z LTE na UPC WI-FREE po wykorzystaniu pakietu danych.

Czy jest możliwość, żeby przypisać urządzenia po mac-adresie do konkretnego źródła dostępu? Jeżeli nie to czy można np. rozdzielić internet na UPC WI-FREE: switch i radio 2.4Ghz oraz LTE: radio 5Ghz?

Na radiu 5Ghz mam urządzenia, które wymagają w miarę stabilnego połączenia i niskich pingów. UPC WI-FREE świetnie sprawdza się w android tv, a tam zużywam najwięcej danych, stąd pomysł rozdzielenia łącza.

Jeżeli jest taka opcja to proszę o pomoc w konfiguracji, jeżeli można to ustawić w LuCI to fajnie, ale z konsolą chyba też sobie poradzę.

2

Odp: Dwa źródła dostępu do internetu - rozdzielenie po MAC'u LuCI openwrt

https://eko.one.pl/?p=openwrt-routing lub zainstaluj sobie mwan3/luci-app-mwan3 i skonfiguruj tak jak chcesz. Tak, możesz kierować ruchem na poszczególne interfejsy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź. MWAN3 już wcześniej zainstalowałem, ale muszę się trochę podszkolić, bo pierwsze konfiguracje powodowały co najwyżej brak dostępu do internetu.

Rozdzielanie łącza po MAC adresie raczej nie jest możliwe na tym sofcie i sprzęcie?

4

Mwan3 bazuje na ip/portach. Możesz przypisac mac do ip, więc wyjdzie prawie na to samo. A jak sam będziesz robił, to już jak chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.