1

Temat: Sprzęt z modemem LTE obsługującym agregację

Cześć,
czy możecie polecić jakiś sprzęt z wbudowanym modemem obsługującym agregację pasm LTE?
Powinien być oczywiście obsługiwany przez OpenWrt, posiadać modem LTE min. kategorii 6, odłączane anteny w miejsce których można podłączyć inne.

2

Odp: Sprzęt z modemem LTE obsługującym agregację

Możesz zrobić składaka z modemem np. quectela.

Z tych które mają oryginalnie modem z agregacją: Cell C RTL30VW, produkty gl.inet (sprzedają z różnymi modemami, też z cat6), ZyXEL NR7101 (modem cat20 + 5G), Teltonika RUTX (choć nie wspierana bezpośrednio przez OpenWrt to jednak u nich siedzi openwrt przez nich zmodyfikowany).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez MiG25 2021-08-30 09:08:19)

Jest jeszcze Mikrotik Chateau ,zarówno LTE12 jak i jeszcze droższy 5G.
EDIT: Znaczy nie to ,że go polecam, bo nie mam pojęcia jak się sprawuje , tylko piszę ,że jest smile

4

Mikrotik Chateau nie ma openwrt oficjalnie...

5

Oooo , założyłem ,że ma...Ok , o sorry za wprowadzanie w błąd.

6 (edytowany przez wisipior 2021-09-16 20:36:34)

marfik napisał/a:

Cześć,
czy możecie polecić jakiś sprzęt z wbudowanym modemem obsługującym agregację pasm LTE?
Powinien być oczywiście obsługiwany przez OpenWrt, posiadać modem LTE min. kategorii 6, odłączane anteny w miejsce których można podłączyć inne.

Poszerzmy zakres modeli obsługujących miniPCIE czy M.2, w których przecież można wymienić modem na Cat 6 a poprzedni wcisnąć cyganom na bazarze... Czy coś mocniejszego (1000 eth & 5 Wifi) niż TP-Link MR6400 może ktoś kojarzy ?? Przecież LTE-A to spokojnie 100MBit+ w XXI wieku smile

7

Cell-C jak jeszcze znajdziesz na allegro, ew składak - np. płytka mikrotika, alfy itd.

8

A konkretnie jakaś płytka na 1 modem działająca z Gargoyle ??

9

Idź na https://eko.one.pl/routerdatabase/, wpisz 1 w slot minipci, 1 w slot sim i kliknij szukaj. I masz. Ew uzupełnij inne parametry jakie oczekujesz.

10 (edytowany przez wisipior 2021-09-16 22:34:24)

Cezary napisał/a:

Idź na https://eko.one.pl/routerdatabase/, wpisz 1 w slot minipci, 1 w slot sim i kliknij szukaj. I masz. Ew uzupełnij inne parametry jakie oczekujesz.

OK przekonałeś mnie - wypróbuję MiFI na DWR-960 wink Dużo bugów ??

11

Nie wiem, nie posiadam.

12 (edytowany przez wisipior 2023-02-10 19:39:06)

OK to słowem o MiFI@DWR-960. Pochwalić chciałem urządzenie jak i system. Nie rozumiem niektórych niechęci, ale MiFi na D-Link DWR-960 to naprawdę świetna sprawa. Ogólnie bardzo praktyczny do domowego neta.
- LTE Cat6 chodzi od razu (na karcie Play mam download max 200Mbit/s)
- modem można wymienić
- WiFi 5GHz i 2.4 GHz, z czego 5 GHz można anteną poprawić.
- kartę WLAN też można wymienić
- Gigabit ethernet - 1 port wystarczy do switcha 1Gbit - switch obowiązkowo jeśli kopiujemy duże pliki między urządzeniami lub planujemy przesył niezależny od restartów routera.
- RAMu wystarczająco dużo na filtr reklam i ramdisk
- flashu wystarczająco dużo by doinstalować większą paczkę np. pythona czy perl
Dyskryminowany jest ten router na niniejszym forum. Czy ma jakieś słabe punkty ??   Ja bardzo polecam.

PS.
By uzyskać prędkości o których wspomniałem, należy poza godzinami szczytu włączyć flow-offloading oraz wyłączyć wszelkie QOSy (w tym celu można żonglować kopiami /etc/config/nft-qos sprzed i po konfiguracji). Ja robię to o godz 1:30

cp -fp /etc/config/nft-qos.night /etc/config/nft-qos
uci commit nft-qos
/etc/init.d/nft-qos restart

uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading=1
uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading_hw=1
uci commit firewall
/etc/init.d/firewall restart

i włączam o 7:00

cp -fp /etc/config/nft-qos.day /etc/config/nft-qos
uci commit nft-qos
/etc/init.d/nft-qos restart

uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading=0
uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading_hw=0
uci commit firewall
/etc/init.d/firewall restart

13 (edytowany przez smereka 2021-10-15 14:34:26)

Swój egzemplarz przemaglowany przez użytkownika"królik" (na cele stworzenia obrazu openwrt) oddałem szwagierce i cała rodzinna jest zadowolona. Chodzi non stop na play zarówno na 2,4 i 5 GHz wifi hula. Mam do niego zdalny dostęp i muszę przyznać że działa to dość dobrze. Od momentu jak stworzył na niego obraz "królik" nic nie grzebane chodzi na OpenWrt SNAPSHOT r13046-df27e949fb / LuCI Master git-20.111.65731-398b198. Nawet 3ginfo Cezarego na nim działa. Niestety brak możliwości wymuszania konkretnego pasma. Szukałem poleceń na necie ale nie znalazłem co nie oznacza, że nie istnieją. Jakiś użytkownik na tym lub na openrouter.info pisał że wgrał nowy zaktualizowany obraz i mu zdechł. Tego nie potwierdzę bo ja nie aktualizowałem. Oferowałem mu pomoc ale się nie odezwał. Ale już skoro o tym piszę to jak będę zabierał się za update softu to przed tym wylutuję i zrobię zrzut całego flasza w zewnętrznym programatorze co by się ustrzec właśnie tej niespodzianki. Generalnie śmiga dobrze.

14

To co opisujesz to za duży kernel i system nie wstawał. Moje działają bo mam parę rzeczy wyłączonych w kernelu, ponadto w 21.02 jest też przez @królika zrobione ograniczenie na wielkość kernela i po prostu obrazy by się nie zrobiły jak by był większy kernel.

Także  - śmiało, możesz robić aktualizację.

15 (edytowany przez wisipior 2021-10-23 16:37:29)

wisipior napisał/a:

OK to słowem o MiFI@DWR-960. Pochwalić chciałem urządzenie jak i system. Nie rozumiem niektórych niechęci, ale MiFi na D-Link DWR-960 to naprawdę świetna sprawa. Ogólnie bardzo praktyczny do domowego neta.
- LTE Cat6 chodzi od razu (na karcie Play mam download max 200Mbit/s)
- modem można wymienić
- WiFi 5GHz i 2.4 GHz, z czego 5 GHz można anteną poprawić.
- kartę WLAN też można wymienić
- Gigabit ethernet - 1 port wystarczy do switcha 1Gbit - switch obowiązkowo jeśli kopiujemy duże pliki między urządzeniami lub planujemy przesył niezależny od restartów routera.
- RAMu wystarczająco dużo na filtr reklam i ramdisk
- flashu wystarczająco dużo by doinstalować większą paczkę np. pythona czy perl
Dyskryminowany jest ten router na niniejszym forum. Czy ma jakieś słabe punkty ??   Ja bardzo polecam.

A czy wiadomo od czego są złączki S1 i S4 na płycie routera? Czy są może anteny zewnętrzne 2.4GHz ?

PunBB bbcode test

16

To są złącza służące do kalibracji radia podczas procesu produkcji. To  nie sią uFL do przyłączenia anten zewnętrznych.

17 (edytowany przez wisipior 2021-11-27 04:14:19)

Cezary napisał/a:

To są złącza służące do kalibracji radia podczas procesu produkcji. To  nie sią uFL do przyłączenia anten zewnętrznych.

W takim razie w którym miejscu siedzi Wifi 2.4GHzi jej złącza do anten(y) ?? To pod tą największą blaszką po prawej ? Błagam powiedzcie że są tam jakieś pegi/uFl :]

18

Nie ma złącz. Anteny są na płytce (te blaszki metalowe), sam chip masz pod osłoną.

19

Cezary napisał/a:

Nie ma złącz. Anteny są na płytce (te blaszki metalowe), sam chip masz pod osłoną.

Masz na myśli tylko tę blaszkę po prawej  prostopadłą do płytki czy jest druga ?

20

Dwie masz, na dole zdjęcia i po prawej. To są anteny od wifi.

21 (edytowany przez tptomek 2021-11-29 12:08:23)

Że się podepnę to w takim razie te anteny z tyłu do czego służą ? Widać że dwie idą do miejsca gdzie jest karta LTE więc rozumiem że do zasięgu LTE a ta środkowa powinna być od wifi czy nie ??

22

Środkowa jest do karty wifi 5GHz.

Nie, to tylko złącza testowe, nic tam nie przypniesz bo nie ma jak. Oczywiście możesz to wszystko wylutować i przylutować normalnie pigtaila, pewnie będzie nawet działać. Tylko po co...

23

Załóżmy że w wyniku burzy słonecznej która dotarła 19 lipca do ziemi (lub z innych powodów) wifi 5ghz w moim DWR-960 zwariowało i przestało obsługiwać niektóre urządzenia.
Dostają one IP ale na pakiet z internetu nie ma szans. wifi 2.4 działa bez zarzutu.
Nie wrzuciłem jeszcze z powrotem oryginalnego firmware, ale w razie potrzeby wymiany samego modułu 5ghz, jak w openwrt mogę odczytać jego nazwę chipsetu jakieś numery itp. ??

24

lspci, ale wszystkie chipy masz spisane: https://wikidevi.wi-cat.ru/D-Link_DWR-960_rev_A1

25 (edytowany przez wisipior 2022-10-17 11:09:04)

Czołem.
W moim DWR-960 czasami używam drugiej karty SIM i chciałbym coś zautomatyzować. Nie wiem jednak jak odczytać jakiś identyfikator bieżącej karty: nr telefonu/iccid. Akurat tego drugiego uqmi nie chce podać (resztę podaje).

# uqmi --get-iccid -d /dev/cdc-wdm0
"Invalid QMI command"

Jak zatem najprościej odczytać jakikolwiek id mojej karty sim ??