Temat: WD My Net N750 - Czy może spełnić moje oczekiwania?

Na początku chyba wypadałoby się przywitać jako nowy użytkownik. Tak więc... Cześć! Jestem zielony w tematach sieci komputerowych i oprogramowania openwrt.

Po wymianie kilku zdań z sprzedającym kupiłem od niego ten router. Chciałem aby dał rady udostępnić łącze 200mbit po kablu do komputera, cokolwiek z tego dał jeszcze dwóm urządzeniom bezprzewodowo na 5ghz i pociągnął klienta sieci torrent.

Zacząłem się wstępnie już bawić sprzętem i wygląda na to że więcej niż 100mbit nie puści między portami wan/ethernet. Internet przez wifi wyciąga około 60mbit i nawet mi wystarcza ale zastanawia mnie czy to koniec jego możliwości na standardzie n.

Jeśli idzie o sieć torrent to zanim zacznę dalej brnąć w konfigurację, chciałbym dowiedzieć się czy procesor udźwignie szyfrowanie dysku luksem. Udało mi się zamontować taką partycję i responsywność była... sam nie wiem jaka smile Prędkość jaką osiągnąłem przy kopiowaniu przez ftp po kablu to około 35mbit/s. Odtwarzanie materiałów wideo z tego zasobu po sieci wydawało się znośne.

Czy ten router poradzi sobie jako klient sieci torrent z zapisem/odczytem na zaszyfrowanym dysku? Wiem że jest to dość wiekowy sprzęt i ma swoje ograniczenia których nie jestem do końca świadomy.

2

Odp: WD My Net N750 - Czy może spełnić moje oczekiwania?

Włącz flow offlading, powinno być więcej: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload

Nie, daruj sobie takie coś. Same torrenty na dysku z ext4 to jeszcze, ale nie obciążaj go jeszcze szyfrowaniem które będzie robił programowo.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odpuszczam w takim razie szyfrowanie dysku. Bez odpowiedniej wiedzy, dość naiwnie liczyłem że to maleństwo sobie poradzi z tym zadaniem. Brakło mi wyobraźni aby zobrazować sobie jak ciężkie to zadanie.

Cezary napisał/a:

Włącz flow offlading, powinno być więcej: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload

Po kablu mam teraz pełne łącze, a połączenie wifi dobija do setki smile Dziękuję.

4

To ustaw jeszcze HT40 i noscan 1, a później zmień kanały na jakieś mniej obciążone...

5

Ustawiłem teraz i nie wiem nawet za co odpowiadają te parametry. Jutro na spokojnie przejrzę link z podstawową konfiguracją który mi podałeś. Jeszcze dużo zabawy przede mną.

6

Czytaj https://openwrt.org/docs/guide-user/net … nnel_width

7

winch2005 napisał/a:

Zacząłem się wstępnie już bawić sprzętem i wygląda na to że więcej niż 100mbit nie puści między portami wan/ethernet. Internet przez wifi wyciąga około 60mbit i nawet mi wystarcza ale zastanawia mnie czy to koniec jego możliwości na standardzie n.
.

https://openrouter.info/forum/viewtopic … ;start=200

8 (edytowany przez winch2005 2021-07-31 13:32:36)

Resetowałem dzisiaj maszynę żeby posprzątać bajzel jaki narobiłem. Powinienem ustawić te parametry dla obydwóch interfejsów? Testuję różne kombinacje szerokości pasma, kanałów i wychodzi mi na to że nie wyciągnę więcej niż 90mbit bezprzewodowo.

Za co odpowiada parametr noscan?

[edit]

Kurcze nie wiem co robię źle. Teraz już mam 50mbit

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option hwmode '11g'
        option path 'platform/ahb/18100000.wmac'
        option noscan '1'
        option country 'PL'
        option channel '5'
        option htmode 'HT40'

config wifi-device 'radio1'
        option type 'mac80211'
        option hwmode '11a'
        option path 'pci0000:00/0000:00:00.0'
        option noscan '1'
        option country '00'
        option htmode 'HT40'
        option channel '48'

config wifi-iface 'ap_g'
        option device 'radio0'
        option mode 'ap'
        option network 'lan'

9

noscan wymusza uruchomienie pasma na 40MHz, mimo że na kanałach są inne sieci. Bardzo samolubne podejście i może powodować jeszcze większy chaos w powietrzu.

Wydajność po wifi jest zależna od setek czynników i również od klienta. Ustaw to co napisałem wyżej; jeżeli nie uzyskasz więcej to albo masz zawalony eter i sie nie da albo masz słabego klienta i też się nie da. Oczywiście zawsze możesz zmienić sprzęt na jakiś AC 4x4 lub nawet AX. Ale za tym idzie znów potrzeba zastosowania odpowiedniego klienta.

EDIT: country możesz mieć tylko jedno, więc wszędzie albo ustaw PL albo nie ustawiaj wcale.

10

Czy on, mimo gigabita, nadal (21.02) dociąga tylko do 100 Mbps?

11

Bez software offloadingu

[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  3]  0.0- 5.0 sec   166 MBytes   278 Mbits/sec
[  3]  5.0-10.0 sec   148 MBytes   248 Mbits/sec
[  3]  0.0-10.0 sec   314 MBytes   263 Mbits/sec

z włączonym

[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  3]  0.0- 5.0 sec   349 MBytes   586 Mbits/sec
[  3]  5.0-10.0 sec   345 MBytes   579 Mbits/sec
[  3]  0.0-10.0 sec   694 MBytes   582 Mbits/sec

12

Dzięki.

13

A jak wygląda obsługa USB w tym routerze?
Szukam informacji czy da się włączać i wyłączać port USB softwareowo za pomocą GPIO.

14

Nie, nie są sterowane przez gpio

15

Szkoda. Dziękuję za informacje.

16 (edytowany przez winch2005 2022-04-11 16:15:32)

Router mi się wyłożył i nie wiem co jest grane, a na samą myśl o ponownym wgrywaniu softu i konfiguracji robi mi się mdło sad

Dodawałem przez transmission remote nowe, dość duże torrenty i w sumie przywykłem już do tego że program nie jest zbyt responsywny w połączeniu z tym routerem, ale w trakcie tej czynności straciłem połączenie z transmission. Cóż.. zdarza się to czasem.

Standardowo zrestartowałem router i ten nie chciał już działać. Wygląda to tak że po restarcie gdy mój komputer złapie połączenie z internetem to mam jakieś 20 sekund aż całość pada i tracę połączenie nawet z siecią lokalną.

Mogę przez ssh w jakiś sposób zdiagnozować problem? W ciągu tych 20 sekund hmm

[edit]

biorę się za wgrywanie softu. to okienko czasowe i tak jest zbyt małe aby coś zdziałać

17

Dodając duże torrenty on sobie alokuje miejsce na dysku, więc trzeba było poczekać aż to sobie zrobi.

Cóż, wgrywaj więc od nowa.