Temat: WD My Net N750 - Czy może spełnić moje oczekiwania?
Na początku chyba wypadałoby się przywitać jako nowy użytkownik. Tak więc... Cześć! Jestem zielony w tematach sieci komputerowych i oprogramowania openwrt.
Po wymianie kilku zdań z sprzedającym kupiłem od niego ten router. Chciałem aby dał rady udostępnić łącze 200mbit po kablu do komputera, cokolwiek z tego dał jeszcze dwóm urządzeniom bezprzewodowo na 5ghz i pociągnął klienta sieci torrent.
Zacząłem się wstępnie już bawić sprzętem i wygląda na to że więcej niż 100mbit nie puści między portami wan/ethernet. Internet przez wifi wyciąga około 60mbit i nawet mi wystarcza ale zastanawia mnie czy to koniec jego możliwości na standardzie n.
Jeśli idzie o sieć torrent to zanim zacznę dalej brnąć w konfigurację, chciałbym dowiedzieć się czy procesor udźwignie szyfrowanie dysku luksem. Udało mi się zamontować taką partycję i responsywność była... sam nie wiem jaka smile Prędkość jaką osiągnąłem przy kopiowaniu przez ftp po kablu to około 35mbit/s. Odtwarzanie materiałów wideo z tego zasobu po sieci wydawało się znośne.
Czy ten router poradzi sobie jako klient sieci torrent z zapisem/odczytem na zaszyfrowanym dysku? Wiem że jest to dość wiekowy sprzęt i ma swoje ograniczenia których nie jestem do końca świadomy.