1

Temat: Linksys ea 8500 wgranie orginalnego softu.

Witam,
mam problem, chcę wgrać oryginalny soft zamiast openwrt. Na obu partycjach jest opewrt, więc przełączenie nie wchodzi w grę.
Powodem jest to, że podczas aktualizacji softu wgrałem soft prawdopodobnie do ea 8300, ponieważ taki pokazuje w oprogramowaniu. Czy ktoś ma może poradnik?
Z góry dzięki.

2

Odp: Linksys ea 8500 wgranie orginalnego softu.

Jesteś pewien? Bo Ea8500 to IPQ8064 a EA8300 to IPQ4019, więc nie wiem jak udało Ci się wgrać to nie mówiąc o uruchomieniu.

Zawsze możesz wgrać właściwy obraz, a powrót masz tutaj: https://openwrt.org/toh/linksys/ea8500 (zrobisz zwykły sysupgrade właściwym obrazem).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Jesteś pewien? Bo Ea8500 to IPQ8064 a EA8300 to IPQ4019, więc nie wiem jak udało Ci się wgrać to nie mówiąc o uruchomieniu.

Zawsze możesz wgrać właściwy obraz, a powrót masz tutaj: https://openwrt.org/toh/linksys/ea8500 (zrobisz zwykły sysupgrade właściwym obrazem).

W dashboard pokazuje, że jest ea 8300, wczoraj chciałem wgrać sysupgrade z września i pokazał mi konflikt obrazu, więc wymusiłem update i dalej pokazuje mi ea 8300. Może coś z softem jest nie tak....

Co więcej, prędkość internetu po kablu jest 320 natomiast po antenach tylko 80.... Dlatego też, chcę wgrać stokowy a potem factory openwrt, aby nie było konfliktów.

Czy da się teraz wgrać jeszcze raz factory czy tylko sysupgrade?

4

rid napisał/a:

Czy da się teraz wgrać jeszcze raz factory czy tylko sysupgrade?

Jeżeli jest już Openwrt to tylko sysupgrade.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

5

Cezary napisał/a:

Kurcze faktycznie to jest ea 8300, mam też ea 8500 i się machnąłem, czy jest możliwość wgrać stock w tym routerze w ten sam sposób jak w ea 8500?

6

Tak, tu masz: https://openwrt.org/toh/linksys/ea8300

7

Cezary napisał/a:

Tak, tu masz: https://openwrt.org/toh/linksys/ea8300

Wrzucę to przez ssh przy użyciu putty?

To jest to?

Revert to Stock
To revert to stock, the OEM firmware should be available on the device. For the purposes of this description, it is at /tmp/FW_EA8300_1.1.4.191539_prod.img

Realize that any time you are writing to flash using low-level commands, there is the chance of unrecoverable corruption. Make sure that you understand what these commands are doing and ensure that the power to the device is not interruptible.

The first step is to determine which firmware you wish to flash. The currently mounted OpenWrt firmware can usually be determined by

root@test:~# cat /sys/devices/virtual/ubi/ubi0/mtd_num
13
11 indicates that kernel is mounted, 13, that alt_kernel is mounted.

In most cases people should overwrite the “other” firmware.

Erase the other firmware partition and flash the firmware

mtd erase kernel
  mtd write /tmp/FW_EA8300_1.1.4.191539_prod.img kernel
After confirming success, you can set the next-boot partition with

fw_setenv boot_part 1  # to set for kernel
  fw_setenv boot_part 2  # to set for alt_kernel

8

tak/tak.

Tylko ostrożnie, żebyś nie uwalił routera.

9

Cezary napisał/a:

tak/tak.

Tylko ostrożnie, żebyś nie uwalił routera.

Jak mogę uwalić router?

a czy jest jakas różnica pomiędzy ea 8300 a ea 8300 dallas? Na dallas jest tylko luci 19.07 natomiast na ea 8300 jest 21.02. Mam wgrany 21.02 i pokazuje ea 8300 dallas?

10

Tam jest kasowanie partycji przez mtd. Jak pomylisz partycję, ale zrobisz na wszystkim to możesz stracić router. Więc rób dokładnie to co napisali, bez własnych "zobaczy co będzie".

Wygląda na to ze dallas to tylko nazwa kodowa sprzętu, tak samo jak np. mamba w przypadku wrt1900.

11

zauważyłem info o kasowaniu partycji, jeszcze poczytam zanim cokolwiek zrobię. Powiedz mi jeszcze co może być przyczyną spadku prędkości po wifi. Miałem net o prędkości 150 a teraz zmieniono na 300 w kablówce. Przed zmianą na dslreports było równiutkie 150 natomiast teraz rozpędza się do 140 i spada do 70. Sprawdzałem na różnych urządzeniach, najlepiej jest na 5ghz ac kanał 52. Na kanale 100 i wyżej łączy się z routerem, ale nie ma netu, ani też nie mogę wejść w router.... Windows pokazuje wszystkie dane sieci, ale odpowiedzi z routera nie ma żadnej. Wcześniej nie było takich problemów. W eterze jest tylko jedna sieć 5G na kanale 44. O 2.4ghz nie ma co gadać - wszsytko zajęte.

12

Wszystko. Od nieustawienia właściwego kanału czy szerokości pasma a skończywszy kiepskim kliencie bo ma zbyt blisko wentylator obok kabli do anten i zakłóca wifi. Zacznij od ustawienia kanału 36, ustaw VHT80 i upewnij się że klient ma też radio odpowiedniego typu.

13

Cezary napisał/a:

Wszystko. Od nieustawienia właściwego kanału czy szerokości pasma a skończywszy kiepskim kliencie bo ma zbyt blisko wentylator obok kabli do anten i zakłóca wifi. Zacznij od ustawienia kanału 36, ustaw VHT80 i upewnij się że klient ma też radio odpowiedniego typu.

Wiem co masz na myśli, ale ustawień oraz routera nie zmieniałem , było dobrze i się zje....

Radio jest na 5ghz kanał 36 ac

14

No to proste, jak było dobrze a nie jest i nic nie ruszałeś to albo zmienił się klient, albo w powietrzu pojawiło się coś nowego. Oczywiście może też być uszkodzenie sprzętu (albo pada radio albo np. odkręciły się anteny czy coś takiego).

15

Cezary napisał/a:

No to proste, jak było dobrze a nie jest i nic nie ruszałeś to albo zmienił się klient, albo w powietrzu pojawiło się coś nowego. Oczywiście może też być uszkodzenie sprzętu (albo pada radio albo np. odkręciły się anteny czy coś takiego).

Zmienił się klient?

Przeniosłem router w inne miejsce, to samo, anteny sztywne, były lekko położone, to je postawiłem, nic się nie zmienia.

Zrestartuję ponownie router i spróbuje się połączyć do otwartej sieci.

16 (edytowany przez ambrozy5 2021-10-11 20:57:54)

Zainteresuj się tym wątkiem https://forum.openwrt.org/t/optimized-b … ices/44125 Jedyne dobrze działające openwrt na te kilka routerów z ipq40xx. 550mbps po wifi 5GHz nie problem.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

17

ambrozy5 napisał/a:

Zainteresuj się tym wątkiem https://forum.openwrt.org/t/optimized-b … ces/44125. Jedyne dobrze działające openwrt na te kilka routerów z ipq40xx. 550mbps po wifi 5GHz nie problem.

Oops! That page doesn’t exist or is private.

Nie otwiera się.

18

Usuń kropkę z końca linku...

19

Cezary napisał/a:

Usuń kropkę z końca linku...

ok, znalazłem, choć muszę powiedzieć, ze nie jestem aż tak biegły w tym temacie, aby wgrać to oprogramowanie. Szkoda mi tego routera....
Czy da się wgrać starszy soft, cofnąć sysupgrady?

20

Możesz wgrać ponownie openwrt przez sysupgrade. Możesz wgrać oryginalny soft zgodnie z instrukcją podaną na wiki openwrt.

21

Cezary napisał/a:

Możesz wgrać ponownie openwrt przez sysupgrade. Możesz wgrać oryginalny soft zgodnie z instrukcją podaną na wiki openwrt.

Rozumiem, że wgrać mogę tylko sysupgrade przez sysupgrade a nie factory?

Nie wiem, czy coś to zmieni, gdyż mam już wgrany ostatni snapshot. Chodzi o cofnięcie do wcześniejszych.

22

Jak masz wgrane openwrt to używasz sysupgrade, zawsze. Factory do tego nie służy.

I tak, możesz sie cofnąć do dowolnej wersji którą znajdziesz na ten konkretny model routera. Nie ma tu jakiś ograniczeń. Tylko zawsze używaj opcji -n

23

Cezary napisał/a:

Jak masz wgrane openwrt to używasz sysupgrade, zawsze. Factory do tego nie służy.

I tak, możesz sie cofnąć do dowolnej wersji którą znajdziesz na ten konkretny model routera. Nie ma tu jakiś ograniczeń. Tylko zawsze używaj opcji -n

Ok, Cezary możesz mnie poprowadzić przez ten proces?
wpisałem cat /sys/devices/virtual/ubi/ubi0/mtd_num
i pojawiło się 13, więc mam flashować 11 czy 13 , z tego co piszą to tą drugą partycję czyli 11 z "alt_kernel'?
jaką komendą zgrać i wrzucić oryginalny frimware do /temp/?

24

Ale co robisz? Upgrade openwrt do openwrt czy openwrt do firmware producenta czy firmware producenta do openwrt?

25

Cezary napisał/a:

Ale co robisz? Upgrade openwrt do openwrt czy openwrt do firmware producenta czy firmware producenta do openwrt?

Mam openwrt, a chcę do stokowego. Na openwrt.org jest różnica w komendach pomiędzy fleszowaniem 8500 i 8300. W 8300 sugerują wymazanie partycji, a na 8500 już nie, chyba, ze ta komenda sysupgrade -n -v -F /tmp/FW_EA8500_1.1.4.169978_prod robi wszystko. Przypominam, że mam ea 8300, tak dla ścisłości.

Pytam fachowców...