151

Odp: Jak wgrać OpenWrt oraz DD-WRT do Easybox 802 i 803A?

Witam.
No więc dalej, pomęczyłem powyższą poradę od Cezary i nic ruter nie udostępnia neta po wifi czy aby na pewno obraz tego systemu jest w porządku? pobrany od zuzanny z chomika.
Połączenie między telefonem i ruterem działa, internet na rutku jest po lanie necik śmiga, niestety z wifi jest ewidentny problem komputery wysyłają pakiety ale routek nie odpowiada.
Mogę dodać, że testowałem to na dwóch identycznych EasyBoxach 803A z wgranym gargulcem i laptopach z windałnsem 7/10 oraz na linux mint 19. No i VENI, DIVI, poległem...

152

Ale nie napisałem co właściwie zrobiłeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

153

kch2323 napisał/a:

Witam.
No więc dalej, pomęczyłem powyższą poradę od Cezary i nic ruter nie udostępnia neta po wifi czy aby na pewno obraz tego systemu jest w porządku? pobrany od zuzanny z chomika.

Tak jest dobry. Udostępniam dopiero po sprawdzeniu, że podstawowe funkcje działają.

154 (edytowany przez kch2323 2021-10-08 08:47:52)

Ok. To może tak dwa laptopy pierwszy na windałns 10 drugi na linux mint, zrobiłem reset EasyBoxa 803A zacząłem świeżą konfigurację (interfejs graficzny) pod linuxem po ssh też próbowałam z linku od Cezarego niestety żadnych postępów.
Konfiguracja zostawiłem jako Brama sieciowa, na urządzeniu jest WAN internet po sieci lan po kablu jest na każdym PC, śmiga.

Tryb pracy WIFI ustawiony na Klient + AP, rutek połączony z moim hotspotem na telefonie, utworzony punkt dostępowy AP sieć o jakiejś tam nazwie XXX.
Po połączeniu do sieci XXX ustawieniu adresów ip i dns można np. zalogować się do interfejsu graficznego gargoyle.
Połączenie sieciowe po wifi - niestety brak dostępu do internetu, ewidentnie rutek blokuje po WIFI takie mam zdanie co wy na to...

155 (edytowany przez kch2323 2021-10-08 09:25:08)

Jeżeli z obrazem systemu wszystko ok to mam prośbę może znajdzie się ktoś bardziej doświadczony i zestawi to połączenie.
Chodzi mi o utworzenie mostu po WIFI czyli (telefon komórkowy z hotspotem) <=> (EasyBox 803A) <=> (Różne PC w moim przypadku dwa lapki win10 oraz linux mint).
Mogę podesłać jednego ARcor-a z gargulcem na pokładzie do testów smile

156

W gargoyle to masz tylko wyklikać przeciez. Nawet zbytnio nie masz co tam ustawiać poza adresem IP.

157

Naturalnie Cezary tak też zrobiłem, klikałem. Połączenia zestawione telefon łączy się z routerem potem ruter udostępnia swoją sieć wifi, komputery podłączone po wifi można zalogować się do rutera po interfejsie graficznym, ok.
Niestety czy to linux czy windows brak dostępu do internetu przypomnę, że po kablu lan wszystko śmiga ale wiesz jakoś niewygodnie podłączać cały czas kabel jak ma się WIFI smile

158

A i zauważyłem mam ten sam problem ktoś już wyżej opisywał, że nie mogę zainstalować dodatkowych pakietów nawet po exroot-cie...

159

Ustaw adres ip na stałe łącznie z dnsami na komputerze i zobacz czy będziesz miał dostęp do internetu.

160 (edytowany przez kch2323 2021-10-08 12:11:58)

Tak tak ustawiałem adresy statycznie i dynamicznie, DNS od google i jak brak dostępu do internetu tak brak. WAN na ruterze jest bo widzę w statusie urządzenia. A może radio w tym urządzeniu niema możliwości pracy przez wifi jako klient oraz AP jednocześnie?
nie wiem nie znam się smile

161

Jaki wan? Przecież przy repeaterze nie masz wanu....

Może tak być że radio nie potrafi pracować lub ma z tym problem, ale to już musi zweryfikować ktoś to ma ten sprzęt.

162 (edytowany przez kch2323 2021-10-08 12:35:55)

W gargoyle w konfiguracji urządzenia są dwie opcje, Brama sieciowa, most bezprzewodowy(przekaźnik)
Konfigurowałem jako Brama sieciowa - w zakładkach systemu są zakładki:
1. internet/wan
2. sieć lokalna/LAN
3. Wifi - (magiczne wifi smile)
To właśnie w ostatniej trzeciej zakładce konfiguruje tryb pracy czyli w moim przypadku klient+AP
wyszukuje moje SSID czyli telefon i łączę, trochę niżej w tym oknie odpalam punkt dostępowy AP o nazwie Gargoyle.
Tak jak pisałem wcześniej po Lan-ie jest net po wifi brak dostępu do internetu co bym nie ustawiał - adresy/dns-y
nie mam pojęcia może system źle wgrany ale próbowałem na dwóch ARcor 803A i du.a smile

Most bezprzewodowy(przekażnik) też konfigurowałem i to samo...

163

Czyli nie zrobiłeś mostu jak pisałeś tylko zwykłego klienta wifi. Sprawdź czy na lan masz adres ip z innej klasy niż ten który dostajesz na wanie.

164

Oczywiście, że most też próbowałem lecz ten sam efekt, jeszcze w poniedziałek pomęczę.
Ciekawe czy jakiś guru może ma wiedzę czy radio w tym urządzeniu obsługuje jednocześnie klienta + AP? po wifi.
Naprawdę nikt wcześniej nie chciał zestawić takiego połączenia na tym routerze?

165

Witam, jeżeli chodzi o powyższe próby to nadal ZERO postępu ale mam nieco inne pytanie
mianowicie czy byłaby możliwość zamiast modemu USB odpalić jakąś kartę sieciową wifi wpiętą w USB???

166

Jeżeli tylko masz sterowniki do niej to tak. Jeżeli to jakaś nowa karta oparta na realteku to masz 90% szans że nie będzie działać.

167 (edytowany przez kch2323 2021-10-18 12:08:09)

Mam kartę np: Netgear N150, chyba z chipsetem AR9002U może się mylę ale coś z AR. Jest szansa na zestawienie połączenia i jak to ugryźć? Cezary coś ten teges, pomożesz smile pozdrawiam...
P.s. stery pod windałns oczywiście są smile

168

Po prostu podłącz, instalujesz sterowniki (w tym przypadku będzie to kmod-ath9k-htc jeżeli faktycznie jest na tym chipsecie), robisz restart routera. Jeżeli jest obsługiwana to w /etc/config/wireless znajdziesz kolejną nową sekcję od tego radia, włączasz to i używasz jak chcesz.

169

Witam, te sterowniki są na pewno pod taką nazwą?

170

Tak, pod taką. Jak ich nie możesz zainstalować do znaczy że Zuzia ich po prostu nie skompilowała.

171

Ok więc na tym polu poległem, został jeszcze bardziej misterny plan gdyż mam tych routerów chyba ze 4szt smile prądu też mi nie szkoda jeden z nich posłuży jako klient a drugi zacznie osobno robić za AP i zostaną sprzężone kablem sieciowym. Hehe zobaczymy co z tego wyniknie? Pozdrawiam Cezary i dzięki...

172 (edytowany przez kch2323 2021-10-21 10:00:12)

Heh przetestowałem nawet nie trzeba było zbytnio konfigurować gargulca. Dwa routerki spięte kablem lan pierwszy jako klient drugi jako AP i zadziałało od strzału. Ewidentnie radio w tym sprzęcie nie pracuje jednocześnie jako klient + AP chyba, że gargulec coś jeszcze przede mną ukrywa??? Teraz necik śmiga aż miło jak chcę i gdzie chcę... Pozdrawiam.

173

Witam
Zdobyłem w gratisie EasyBox 803A R01c
Czy nadal obowiązuje instrukcja wgrywania u-boota i OpenWrt wg poniżeszej instrukcji

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16874&p=2
Pozdrawiam

ZTE MF 286D OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23484-b742216dc8
Zyxel EX5601-T0 ubootmod OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28432-7609571dcd
TP-LINK Archer C7 v5 - 1.14.0.2 (Built 20231226-1035 git@8e210b77)

174

O ile mi wiadomo to nic się w tej kwestii nie zmieniło.

175

Pytanie czy wgrywać z WIKKI u-boot-a czy czy też z innej strony?
https://oldwiki.archive.openwrt.org/toh … #uart_mode
Pozdrawiam

ZTE MF 286D OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23484-b742216dc8
Zyxel EX5601-T0 ubootmod OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28432-7609571dcd
TP-LINK Archer C7 v5 - 1.14.0.2 (Built 20231226-1035 git@8e210b77)