1

Temat: Wireguard - udostępnione foldery/zdalny pulpit

Cześć,
Na routerze z OpenWrt 19.07.3 mam postawiony serwer WG (adres routera: 10.0.2.1 (router jako AP robi), WG: 10.0.3.1/24)

Po połączeniu się z serwerem WG obojętnie z jakiego Klienta cały ruch mam przez WG oraz Klienci mogą:
- pingować adresy w sieci lokalnej
- dostać się po ssh do routerów (10.0.2.1 i 10.0.2.2)
- działają usługi www (apache :80) na hostach 10.0.2.105 i 10.0.2.200, (flask: 5000) na hoście 10.0.2.105

Nie działa mi:

- dostęp do udostępnionych folderów na hoście 10.0.2.105
- zdalny pulpit do ww. hosta

(host 10.0.2.105 to komputer z systemem Win10)

Na tym samym routerze z OpenWRT jest też serwer VPN i tam działa wszystko tak jak oczekuję. Chciałbym zrezygnować z OpenVPN, ale z ww. powodów nie mogę tego zrobić. Mógłbym liczyć na pomoc sugestię co mogę zrobić?

2

Odp: Wireguard - udostępnione foldery/zdalny pulpit

jezeli chodzi o dostep  do udostepnionych zasobów to być może masz niezgodność wersji samby  ,  sprawdź czy z telefonu mozesz dostac sie do zasobu  - sprawdziłem  u siebie  i  np. z total komandera  na android nie mogłem sie dostac , ale  wbudowany menager plików  bez zająknięcia    - wiec  jezeli masz wszysko prawidłowo skonfigurowane  to musi działać

3

A ten win to podpięty na kablu czy wifi? Obstawialbym zmianę ustawień z sieci publicznej na sieć domową.

4

ad2014 napisał/a:

jezeli chodzi o dostep  do udostepnionych zasobów to być może masz niezgodność wersji samby  ,  sprawdź czy z telefonu mozesz dostac sie do zasobu  - sprawdziłem  u siebie  i  np. z total komandera  na android nie mogłem sie dostac , ale  wbudowany menager plików  bez zająknięcia    - wiec  jezeli masz wszysko prawidłowo skonfigurowane  to musi działać

Ale to wtedy na OpenVPN też by mi nie działało.

5

Cos kojarze podobny problem. A powiedz mi czy to urządzenie z windowsem jest na wifi czy LAN ? Jesli na LAN działa a na WIFI nie to obstawiałbym ustawienia windowsa i siec publiczna/siec prywatna.

6

xrace napisał/a:

A ten win to podpięty na kablu czy wifi? Obstawialbym zmianę ustawień z sieci publicznej na sieć domową.

Host 10.0.2.150 podpięty jest kablem do routera z OpenWRT. Będąc w sieci lokalnej z każdego urządzenia mam dostęp do zasobów tego hosta. Będą podłączonym dowolnym urządzeniem z serwerem OpenVPN mam dostęp do zasobów tego hosta. Problem jest w przypadku, kiedy łączę się przez Wireguard.

Wygląda to tak jakby nie wszystkie porty były otwarte/przekierowane.

7

Możliwe, a jakbys zmienił domyslny port RDP na taki który wiesz ze działa przy wireguardzie (np. od innej działającej usługi przeez w/g) i wtedy przetestował ?

8

Napisałem jeżeli masz prawidłowo ustawione , więc chyba nie
Sprawdź jeszcze firewall czy masz config forwarding ustawiony

9 (edytowany przez MrB 2021-10-07 01:10:41)

Pokaż smb.conf

Wireguard nie wspiera broadcast'u

10 (edytowany przez emitar 2021-10-13 11:28:33)

MrB napisał/a:

Pokaż smb.conf

Wireguard nie wspiera broadcast'u

Podpowiesz, gdzie znajdę ten plik w Windowsie? Google mi nic nie podpowiada sad

Edycja:
Chyba wszystko działa po dodaniu masq 1 w sekcji LAN na routerze z OpenWRT (https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21468)