Temat: Archer c7 v5 powrót do oryginalnego oprogramowania

Witam.

Może jest podobny temat, ale z powodu jak niżej ciężko mi szukać.
Wgrałem gargoyle-1.11.0.2-ar71xx-generic-archer-c7-v5-squashfs-factory.bin i działa. Tyle tylko, że jakakolwiek zmiana powoduje że nie ma dostępu do internetu. łączę się z routerem ale dalej wyjść nie mogę. Nawet zmiana zakresu DNS, czy SSID a nawet zmiana mocy.
Na 1043nd działało idealnie. Tutaj nie wiem, czy czegoś nie ustawiłem, albo coś zrobiłem źle lub są jakieś zmiany w porównaniu z 1043. Poza tym większość zmian powoduje nieustanne wyświetlanie komunikatu że aktualizuje mimo że na innym urzadzeniu widzę że już zmiany są wprowadzone.
W związku z tym chciałbym powrócić do fabrycznego ale nie potrafię. Spod www wisi na komunikacie że aktualizuje i nic się nie dzieje. Próbowałem również według https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … link/5519. Tu również nic, ale może coś robię żle. pierwsze pytanie jak długo trzymamy wciśnięty reset? Tylko trochę, przez cały czas, 10sekund? I oczywiście chodzi o ten przycisk który trzeba wcisnąć czymś małym? Na którą podałem wyżej jest napisane "Przyciskamy i trzymamy przycisk Reset/WPS na routerze i włączamy go do prądu." a to dwa różne przyciski.
Po drugie czy powinno pokazać się coś w oknie programu, bo u mnie nic nie ma i sam zmienia po jakimś czasie IP na 127.0.0.1
Próbowałem z 192.168.1.66 i 192.168.0.66 i nic.
Również postępowałem według:
"Instalacja nowego obrazu
Jak już był wgrany "jakiś" openwrt lub gargoyle, jak nie ma dostępu do gui, jak nie ma dostępu do internetu. Ogólna instrukcja:

1. ściągnij obraz na dysk (ten z sysupgrade w nazwie), zapisz na dysk pod nazwą a.bin. Można też pobrać oryginalny obraz ze strony producenta (np. tp-linka, byle by nie miał słowa "boot" w nazwie). Jeżeli używasz windows upewnij się że obraz nazywa się a.bin a nie a.bin.bin (windows domyślnie ukrywa rozszerzenia plików).
2. odłącz/wyłącz inne sieci przewodowe i bezprzewodowe
2a. ustaw adres IP na karcie sieciowej w komputerze na adres 192.168.1.2, maska 255.255.255.0, brama 192.168.1.1 lub niech zostanie pusta
2b. zaloguj się przez ssh  (program putty, wybierz ssh, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasło takie jakie masz),
2c. jak ssh nie działa - zaloguj się telnetem do routera (program putty, wybierz telnet, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasła nie ma).  Ustaw hasło (polecenie passwd - podczas wpisywania hasła nic się nie pokazuje!), idź do punktu 3
2d. jak nie działa telnet - uruchom przez failsafe, zrób firstboot, reset i idź do punktu 2b
3. przy pomocy programu winscp przegraj ściągnięty a.bin do katalogu /tmp  (koniecznie do tego katalogu!) na routerze (i znów: ip 192.168.1.1, user: root, hasło takie jak ustawiłeś, protokół SCP (czasami nie wybieraj FTP/SFTP!))
5. zaloguj się przez ssh do routera (znów program putty, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasło takie jak ustawiłeś)
6. napisz polecenie

sysupgrade -n /tmp/a.bin
I masz po kilku minutach nowy system."

Można liczyć na pomoc w powrocie do oryginalnego firmware? Jestem za cienki żeby ogarnąć Gargoyle i chyba już się zniechęciłem bo spodziewałem się prostoty jak przy poprzednim routerze. Chyba że wszystko robiłem źle i wystarczy mała poprawka.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

2

Odp: Archer c7 v5 powrót do oryginalnego oprogramowania

Zaloguj się przez ssh, wpisz firstboot i zobacz jak się będzie zachowywało gui po tym. Musi zapisywać.

Zwykle służy tego przycisk reset, nie niektóre modele mają jeden przycisk współdzielony - reset/wps. Przyciskasz na krótko aż zapali się jedna z led. I znów - dla niektórych modeli nie pali się w ogóle.

Widać że używasz windowsa - windows jest bardzo głupim systemem i jak wykryje rozłączenie kabla to likwiduje interfejs. Więc zacznij od tego żeby podłączyć router przez dowolny switch, tak żeby windows widział cały czas podłączony kabel.

Zacytowałeś dwie metody - pierwsza to recovery przez bootloadera (który musi to mieć), druga to zwykła aktualizacja systemu, tak samo jak byś robił to z gui. Weź soft ze strony tplinka i wgraj przez recovery. Pamiętaj że ludzie z win10 mają problemu, użyj xp. I wyłącz wszelkie antywirusy i inne zapory.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Po firstboot zapisuje, chociaż długo to trwa, ale tak może ma ten obraz czy router. Przy przywracaniu ustawień domyślnych, moim zdaniem, powinien być komunikat o utracie połączenia czy coś podobnego a komunikat trwa zapisywanie.. nie znika do momentu odświeżenia strony. nieważne. Jak wyżej, tak może ma.

Natomiast nie mam innego sprzętu na xp. Nie wiem czy znajdę czas żeby zrobic instalkę. Raczej chyba ten wyrzucę a kupię nowy router. Nie wiem czy mój przypadek jest odosobniony ale dla mnie albo działa albo nie. Tym razem nie i leci do kosza, więcej nie tykam. A tak dobrze wspominam z 1043nd.

Pozdrawiam

4

@Cezary, czy Twoje snapshoty z luci można wgrywać do tego C7 v5 przez stockowe GUI, czy też trzeba to robić przez tftp?

Pytam, bo tutaj https://openwrt.org/toh/hwdata/tp-link/ … cher_c7_v5 jest info, że wersja 18.06.1 może nie chcieć się gładko zapakować przez gui i trzeba robić downgrade'y. Pytanie jak jest z Twoimi snapshotami?

Linksys MR8300 V1.1 / Linksys WRT1200AC V2 / TP-Link Archer C7 V5

5

Z moimi snapshotami jest dobrze. Możesz wgrywać z gui, uprzednio zmieniając nazwę na krótszą.

6

Super. Dzięki za szybkie info!

7

OK, to teraz pytanie o powrót do stock'a C7 v5.

Zgodnie z tym artem: https://openwrt.org/toh/tp-link/archer- … y_firmware

Trzeba ściągnąć oryginalny firmware (https://www.tp-link.com/pl/support/down … /#Firmware) i

1) usunąć część binarfki

dd if=orig.bin of=tplink.bin skip=257 bs=512

2) tak spreparowany firmware wsadzić do /tmp i puścić

sysupgrade /tmp/tplink.bin

I pytanie: faktycznie trzeba usuwać z binarki te bajty, czy nie ma takiej konieczności?

8

Dla v5 nie, nic nie wycinasz. Wgraj przez  tftp.

9 (edytowany przez mariuszg1 2020-05-04 13:28:02)

Ja też miałem ten problem i jestem w stanie wgrać jakiekolwiek oprogramowanie do C7v5. Dzisiaj właśnie testowałem, wiem że dużo użytkowników ma ten problem. Zawsze przez tftp wywalało, że przekroczono limit czasu.
Wiadomo że w karcie sieciowej ustawiamy adres ip: 192.168.0.66 maska 255.255.255.0

Teraz użyj tego narzędzia:     https://drive.google.com/open?id=1AnrxJ … W5YjF4GRfA

Wszystko jest prawie ustawione, musisz tylko po rozpakowaniu podać ścieżkę dostępu (czyli w tftp naciskasz BROWSE i wybierasz sobie w głównym katalogu czyli(tftpd32.460) jest orginalny soft tplinka C7v5, natomiast w innych katalogach są softy(ddwrt,gargoyle, openwrt) wiadomo że przy nieorginalnym sofcie dogrywasz drugi soft, ale już za pomocą przeglądarki. Na przykład wgrałem soft ddwrt z katalogu (ddwrt factory) to musisz dograć przez przeglądarkę soft drugi z tego samego katalogu (tplink_archer-c7-v5).
Wgrywanie softu:
jak już masz ustawioną karte sieciową .
odpal tftpd32.460 wybierz soft jaki chcesz
podłącz router do kompa za pomocą lan ( router wyłączony od prądu przyciskiem z tyłu)
teraz włącz przyciskiem z tyłu i jednocześnie trzymaj reset na około 7sekund .
zacznie się ładować soft do routera , poczekaj około 10-15 minut aż kontrolki się pozapalają.

10

Też mam ten probem.
Czy ktoś próbował sposobu podanego w ostatnim poscie ?

Próbuję wgrać przez gui ten soft z paczki powyżej ale wisi
"aktualizacja proszę czekać"
I tak sobie mogę poczekać.
Więc proszę o podpowiedź jak sobie poradzić by wgrać oryginał TPLink

11

Przez tftp. Nikt nie mówił że możesz wgrać oryginalny soft tplinka przez sysuograde, zwłaszcza w tych modelach.

Użyj tftp do wgrania nowego softu. Jeżeli używasz windowsa to podłącz sobie router przez dowolnego switcha (nawet inny router), bo głupi windows widzi że interfejs się odłącza i tftp zmienia cały czas interfejsy zamiast wybranego. A tak będzie na stałe.

12

Nici z moich wysiłków.
Próbowałem z różnymi systemami -win 7, win 8.1 - nie działa.
Posiłkuję się tym filmikiem
https://www.youtube.com/watch?v=Fi0pC_ON5Vo
oczywiście po dobraniu softu recovery do v5. Dałem switch między kompem a routerem jak radzi Cezary. Sądzę że problem jest w samym ftpt - coś mu brak zapewne. W innych filmach gościu dodaje do jego katalogu apkę Grub.
Proszę o dokładniejsze wskazówki lub też sprawdzony zestaw ftpt ew. co jeszcze nie wymieniłem w tym poscie.

13

tftp64.exe (to co w filmie) lub atftp pod linuksa.

https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … -link/5519

14

Zrób DOKŁADNIE tak jak tu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 97#p254697

15

Cybe napisał/a:

Zrób DOKŁADNIE tak jak tu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 97#p254697

Dzięki , to zadziałało.
Ale z początku miałem problem bo w gargoyle miałem ustawione IP 192.168.1.1 i tak wpisywałem do interfejsu TFTPD, z końcówką 66
Ale finalnie jak nie szło to pomyślałem że jednak tryb recovery ma w tym routerze oryginalny adres 192.168.0.1 = i tak właśnie ma.
Więc zmieniłem na 192.168.0.66 w karcie sieciowej i poszło.
Może komuś się przyda.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam