Temat: Archer c7 v5 powrót do oryginalnego oprogramowania
Witam.
Może jest podobny temat, ale z powodu jak niżej ciężko mi szukać.
Wgrałem gargoyle-1.11.0.2-ar71xx-generic-archer-c7-v5-squashfs-factory.bin i działa. Tyle tylko, że jakakolwiek zmiana powoduje że nie ma dostępu do internetu. łączę się z routerem ale dalej wyjść nie mogę. Nawet zmiana zakresu DNS, czy SSID a nawet zmiana mocy.
Na 1043nd działało idealnie. Tutaj nie wiem, czy czegoś nie ustawiłem, albo coś zrobiłem źle lub są jakieś zmiany w porównaniu z 1043. Poza tym większość zmian powoduje nieustanne wyświetlanie komunikatu że aktualizuje mimo że na innym urzadzeniu widzę że już zmiany są wprowadzone.
W związku z tym chciałbym powrócić do fabrycznego ale nie potrafię. Spod www wisi na komunikacie że aktualizuje i nic się nie dzieje. Próbowałem również według https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … link/5519. Tu również nic, ale może coś robię żle. pierwsze pytanie jak długo trzymamy wciśnięty reset? Tylko trochę, przez cały czas, 10sekund? I oczywiście chodzi o ten przycisk który trzeba wcisnąć czymś małym? Na którą podałem wyżej jest napisane "Przyciskamy i trzymamy przycisk Reset/WPS na routerze i włączamy go do prądu." a to dwa różne przyciski.
Po drugie czy powinno pokazać się coś w oknie programu, bo u mnie nic nie ma i sam zmienia po jakimś czasie IP na 127.0.0.1
Próbowałem z 192.168.1.66 i 192.168.0.66 i nic.
Również postępowałem według:
"Instalacja nowego obrazu
Jak już był wgrany "jakiś" openwrt lub gargoyle, jak nie ma dostępu do gui, jak nie ma dostępu do internetu. Ogólna instrukcja:
1. ściągnij obraz na dysk (ten z sysupgrade w nazwie), zapisz na dysk pod nazwą a.bin. Można też pobrać oryginalny obraz ze strony producenta (np. tp-linka, byle by nie miał słowa "boot" w nazwie). Jeżeli używasz windows upewnij się że obraz nazywa się a.bin a nie a.bin.bin (windows domyślnie ukrywa rozszerzenia plików).
2. odłącz/wyłącz inne sieci przewodowe i bezprzewodowe
2a. ustaw adres IP na karcie sieciowej w komputerze na adres 192.168.1.2, maska 255.255.255.0, brama 192.168.1.1 lub niech zostanie pusta
2b. zaloguj się przez ssh (program putty, wybierz ssh, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasło takie jakie masz),
2c. jak ssh nie działa - zaloguj się telnetem do routera (program putty, wybierz telnet, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasła nie ma). Ustaw hasło (polecenie passwd - podczas wpisywania hasła nic się nie pokazuje!), idź do punktu 3
2d. jak nie działa telnet - uruchom przez failsafe, zrób firstboot, reset i idź do punktu 2b
3. przy pomocy programu winscp przegraj ściągnięty a.bin do katalogu /tmp (koniecznie do tego katalogu!) na routerze (i znów: ip 192.168.1.1, user: root, hasło takie jak ustawiłeś, protokół SCP (czasami nie wybieraj FTP/SFTP!))
5. zaloguj się przez ssh do routera (znów program putty, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasło takie jak ustawiłeś)
6. napisz polecenie
sysupgrade -n /tmp/a.bin
I masz po kilku minutach nowy system."
Można liczyć na pomoc w powrocie do oryginalnego firmware? Jestem za cienki żeby ogarnąć Gargoyle i chyba już się zniechęciłem bo spodziewałem się prostoty jak przy poprzednim routerze. Chyba że wszystko robiłem źle i wystarczy mała poprawka.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam