201

Odp: TP-Link MR6400 z LTE @ LEDE

Tak, v1 miała modem na minipci.

A może w tym pliki ostatnią wersją fiirmware modemu jest właśnie 1.0.7?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

202

wisipior napisał/a:
karoiz napisał/a:

Złącze miniPCIe w routerach MR6400 v1/v2 oraz MR200 v1/v2 to są standardowe? Chodzi o zgodność wyprowadzeń, czy jest możliwość podpięcia innego modemu np. Quectel EC25-E? Bo jeśli modemy są podłączone po USB to teoretycznie powinno dać się uruchomić inny modem o ile ta złączka ma "dobre" rozłożenie wyprowadzeń.

I jak - czy udało się zmienić modem na pasmowy ? Jakikolwiek inny ?

W mr200 bez problemu chodzą inne modemy. Używałem tam quectela EC25.

203 (edytowany przez wisipior 2021-08-04 19:17:39)

Cezary napisał/a:
wisipior napisał/a:
karoiz napisał/a:

Złącze miniPCIe w routerach MR6400 v1/v2 oraz MR200 v1/v2 to są standardowe? Chodzi o zgodność wyprowadzeń, czy jest możliwość podpięcia innego modemu np. Quectel EC25-E? Bo jeśli modemy są podłączone po USB to teoretycznie powinno dać się uruchomić inny modem o ile ta złączka ma "dobre" rozłożenie wyprowadzeń.

I jak - czy udało się zmienić modem na pasmowy ? Jakikolwiek inny ?

W mr200 bez problemu chodzą inne modemy. Używałem tam quectela EC25.

No zapewne 1.0.7 to maksimum. Cały czas mam maksimum 30MBit na LTE to chyba za sprawą tego modemu. Wszystko inne w domu chodzi na pełnej GSM bo mieszkam 300metrów od masztu. Sygnał 99%

A czy te wolne pigtaile w tym modemie EC25 to są złącza U.FL/IPX(2mm) ??

204

"Wolne"? Zwykle uFL, jak w każej (chyba) karcie minipcie.

Tylko że mr200 v1 już nie kupisz, te nowe mają już modem wlutowany obsługiwany normalnie przez qmi (no, prawie normalnie...)

205

Cezary napisał/a:

"Wolne"? Zwykle uFL, jak w każej (chyba) karcie minipcie.

Tylko że mr200 v1 już nie kupisz, te nowe mają już modem wlutowany obsługiwany normalnie przez qmi (no, prawie normalnie...)

Ok dzięki rozbiorę i zobaczę czy są "wolne" wink A potem tego Quectela sprawdzę. Rozumiem że można w nim jakoś wybrać pasma a może nawet agregować ??

206

Pomyliłeś modemy. EC25 nie ma agregacji, to cat4 jest. EP06 ma dopiero agregację, cat6.

207 (edytowany przez wisipior 2021-09-08 13:29:00)

Cezary napisał/a:

Pomyliłeś modemy. EC25 nie ma agregacji, to cat4 jest. EP06 ma dopiero agregację, cat6.

@Cezary a czy wg Ciebie na pierwszy rzut oka ten Quectel EP06 wygląda jakkolwiek na niezgodny z MR6400 ??

208

Nie. I pewnie nawet zadziała od razu po włożeniu.

209

marcoos napisał/a:

I jednak udało się odnaleźć v2. Pomylić trudno - nowe pudełko z inną kolorystyką i nowe logo tp-linka.
W środku na pierwszy rzut oka zero zmian. Moduł LTE ma te same oznaczenia, ale ciut inny radiator.

http://i.imgur.com/2a5ZIFY.jpg
Większa rozdzielczość

To które pigtaile są od WiFI ??

210

Nie ma pigtailów od wifi. Anteny są wewnętrzne i kabelek jest przylutowany na stałe jak widzisz.

211 (edytowany przez wisipior 2021-09-10 22:33:50)

Cezary napisał/a:

Interfejs usb0 to modem, masz nawiązane z połączenie z modemem już.

OK, wiem że to o LEDE, ale i na Gargoyle chodzi to nieźle. Jedyna zagwozdka - jak zrezygnować z wbudowanego  modemu i lecieć online kablem przez WAN ??

Opcje WAN DHCP (Kablowe / Statyczne) skupiają się na usb0 a jak skorzystać z eth1 ?? Wyłączyłem w modemie Dane, DHCP, a także usługę adb-enablemodem, ale nadal usb0 wchodzi na pierwszy plan. Co dziwne - opcja "DHCP Wifi" działa prawidłowo.

Czy potrzebuję LEDE/openwrt żeby to przestawić czy może wystarczy jakiś pakiet ?

212

Openwrt/gargoyle z definicji zakładają że wan jest modemem w tym konkretnym modelu routera. Możesz jeden z portów lan wydzielić jako wan, czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan#wydzielenieportu tylko od początku. Wtedy zrobisz normalne połączenie kablowe.

213 (edytowany przez wisipior 2021-09-11 13:10:01)

Cezary napisał/a:

Openwrt/gargoyle z definicji zakładają że wan jest modemem w tym konkretnym modelu routera. Możesz jeden z portów lan wydzielić jako wan, czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan#wydzielenieportu tylko od początku. Wtedy zrobisz normalne połączenie kablowe.

To jest wyjście, ale skoro GUI moje a system swoje to pogrzebałem i faktycznie działa zwykłe

config interface 'wan6'
        option ifname 'eth1'
        option proto 'none'

config interface 'wan'
        option ipv6 '0'
        option proto 'dhcp'
        option ifname 'eth1'

Co dziwne po w/w zmianie w pliku, opcja WAN w GUI się sama przestawiła na "modem HiLink", i w praktyce wychodzi na to, że w MR6400 v1 opcje WAN "DHCP kablowe i Modem HiLink" są zamienione funkcjonalnością smile ponadto obie opcje bridgują eth1 z lanem nawet przy opcji wyłączenia WAN.... także zgłaszam bug z gotowym rozwiązaniem smile

214 (edytowany przez wisipior 2021-09-11 13:01:25)

smereka napisał/a:

Dobra pomogło wyłączenie transmisji danych poleceniem co dał Heins:

at+tpweb="{"module":"wan","action":1,"dataSwitchStatus":false}"

Potem na Twoim Sofcie Cezary doinstalowałem luci proto-3g ustawiłem na USB0 i śmiga. Na play w mojej lokalizacji na 2600 E3276 jedzie około 50/30 a ten mr6400v2 chyba połączył się na innej częstotliwości i wycisną tylko 24/16 ale i tak jest dobrze. Przynajmniej czuje, że tym steruje bo w tamtej konfiguracji to jakoś licho działało. Ciekawe czy ten modem ma komendy na wymuszanie bandów....

Ten router jest dość wolny. Nawet jeśli modem poleci po LTE-A/LTE+ to nadal masz tylko 100mbit na eth i na WANie do tego system zwalnia na oko aż 1/3. Porobiłem testy (bez firewalla) na bramie 50mbit wyciągam zaledwie 30/10 w Gargoyle13, zaś na 100mbit max 60 download. Czy zliczanie danych aż tak obciąża jądro ?? Nie wiem zatem czy zamiana modemu na Cat6 ma w ogóle sens...

215

Nie ma sensu smile, tym bardziej że widzę że liczysz że przeskoczysz te 100Mbps w agregacji. Co się nie zdarza zbyt często.

216

Cezary napisał/a:

Nie ma sensu smile, tym bardziej że widzę że liczysz że przeskoczysz te 100Mbps w agregacji. Co się nie zdarza zbyt często.

Jeśli chodzi o MR6400 v1 to on może to być problemem, bo na B525s-23a Cat6 dostaję w godzinach nocnych nawet 200Mbit/s (po WiFi 5GHz). Gargoyle ma tę przewagę, że pozwala operować godzinami na firewallu. Chyba przesiadam się na WDR3600.

@Cezary Ponieważ przepustowość GSM jest na całym świecie profilowana oraz priorytetyzowana, to pogoń za prędkościami to temat rzeka.....

217

Czy TL-MR6400 zadziała z modemem Sierra EM7455? Jeśli tak to czy będzie się dało wybierać pasmo?

218

EM7455 jest modemem na m.2, więc z fizycznego punktu widzenia nie, chyba że dasz adapter minipci/m.2 Programowo powinno zadziałać od razu.

219

Jaki inny w takim razie będzie dobry z wyborem pasma oprócz quectela?

220

sierra, simcom, telit znajdź sobie jakiś który jest w sprzedaży jeszcze.