Odp: TP-Link MR6400 z LTE @ LEDE
Tak, v1 miała modem na minipci.
A może w tym pliki ostatnią wersją fiirmware modemu jest właśnie 1.0.7?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link MR6400 z LTE @ LEDE
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak, v1 miała modem na minipci.
A może w tym pliki ostatnią wersją fiirmware modemu jest właśnie 1.0.7?
karoiz napisał/a:Złącze miniPCIe w routerach MR6400 v1/v2 oraz MR200 v1/v2 to są standardowe? Chodzi o zgodność wyprowadzeń, czy jest możliwość podpięcia innego modemu np. Quectel EC25-E? Bo jeśli modemy są podłączone po USB to teoretycznie powinno dać się uruchomić inny modem o ile ta złączka ma "dobre" rozłożenie wyprowadzeń.
I jak - czy udało się zmienić modem na pasmowy ? Jakikolwiek inny ?
W mr200 bez problemu chodzą inne modemy. Używałem tam quectela EC25.
wisipior napisał/a:karoiz napisał/a:Złącze miniPCIe w routerach MR6400 v1/v2 oraz MR200 v1/v2 to są standardowe? Chodzi o zgodność wyprowadzeń, czy jest możliwość podpięcia innego modemu np. Quectel EC25-E? Bo jeśli modemy są podłączone po USB to teoretycznie powinno dać się uruchomić inny modem o ile ta złączka ma "dobre" rozłożenie wyprowadzeń.
I jak - czy udało się zmienić modem na pasmowy ? Jakikolwiek inny ?
W mr200 bez problemu chodzą inne modemy. Używałem tam quectela EC25.
No zapewne 1.0.7 to maksimum. Cały czas mam maksimum 30MBit na LTE to chyba za sprawą tego modemu. Wszystko inne w domu chodzi na pełnej GSM bo mieszkam 300metrów od masztu. Sygnał 99%
A czy te wolne pigtaile w tym modemie EC25 to są złącza U.FL/IPX(2mm) ??
"Wolne"? Zwykle uFL, jak w każej (chyba) karcie minipcie.
Tylko że mr200 v1 już nie kupisz, te nowe mają już modem wlutowany obsługiwany normalnie przez qmi (no, prawie normalnie...)
"Wolne"? Zwykle uFL, jak w każej (chyba) karcie minipcie.
Tylko że mr200 v1 już nie kupisz, te nowe mają już modem wlutowany obsługiwany normalnie przez qmi (no, prawie normalnie...)
Ok dzięki rozbiorę i zobaczę czy są "wolne"
A potem tego Quectela sprawdzę. Rozumiem że można w nim jakoś wybrać pasma a może nawet agregować ??
Pomyliłeś modemy. EC25 nie ma agregacji, to cat4 jest. EP06 ma dopiero agregację, cat6.
Pomyliłeś modemy. EC25 nie ma agregacji, to cat4 jest. EP06 ma dopiero agregację, cat6.
@Cezary a czy wg Ciebie na pierwszy rzut oka ten Quectel EP06 wygląda jakkolwiek na niezgodny z MR6400 ??
Nie. I pewnie nawet zadziała od razu po włożeniu.
I jednak udało się odnaleźć v2. Pomylić trudno - nowe pudełko z inną kolorystyką i nowe logo tp-linka.
W środku na pierwszy rzut oka zero zmian. Moduł LTE ma te same oznaczenia, ale ciut inny radiator.
To które pigtaile są od WiFI ??
Nie ma pigtailów od wifi. Anteny są wewnętrzne i kabelek jest przylutowany na stałe jak widzisz.
Interfejs usb0 to modem, masz nawiązane z połączenie z modemem już.
OK, wiem że to o LEDE, ale i na Gargoyle chodzi to nieźle. Jedyna zagwozdka - jak zrezygnować z wbudowanego modemu i lecieć online kablem przez WAN ??
Opcje WAN DHCP (Kablowe / Statyczne) skupiają się na usb0 a jak skorzystać z eth1 ?? Wyłączyłem w modemie Dane, DHCP, a także usługę adb-enablemodem, ale nadal usb0 wchodzi na pierwszy plan. Co dziwne - opcja "DHCP Wifi" działa prawidłowo.
Czy potrzebuję LEDE/openwrt żeby to przestawić czy może wystarczy jakiś pakiet ?
Openwrt/gargoyle z definicji zakładają że wan jest modemem w tym konkretnym modelu routera. Możesz jeden z portów lan wydzielić jako wan, czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan#wydzielenieportu tylko od początku. Wtedy zrobisz normalne połączenie kablowe.
Openwrt/gargoyle z definicji zakładają że wan jest modemem w tym konkretnym modelu routera. Możesz jeden z portów lan wydzielić jako wan, czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan#wydzielenieportu tylko od początku. Wtedy zrobisz normalne połączenie kablowe.
To jest wyjście, ale skoro GUI moje a system swoje to pogrzebałem i faktycznie działa zwykłe
config interface 'wan6'
option ifname 'eth1'
option proto 'none'
config interface 'wan'
option ipv6 '0'
option proto 'dhcp'
option ifname 'eth1'Co dziwne po w/w zmianie w pliku, opcja WAN w GUI się sama przestawiła na "modem HiLink", i w praktyce wychodzi na to, że w MR6400 v1 opcje WAN "DHCP kablowe i Modem HiLink" są zamienione funkcjonalnością
ponadto obie opcje bridgują eth1 z lanem nawet przy opcji wyłączenia WAN.... także zgłaszam bug z gotowym rozwiązaniem ![]()
Dobra pomogło wyłączenie transmisji danych poleceniem co dał Heins:
at+tpweb="{"module":"wan","action":1,"dataSwitchStatus":false}"
Potem na Twoim Sofcie Cezary doinstalowałem luci proto-3g ustawiłem na USB0 i śmiga. Na play w mojej lokalizacji na 2600 E3276 jedzie około 50/30 a ten mr6400v2 chyba połączył się na innej częstotliwości i wycisną tylko 24/16 ale i tak jest dobrze. Przynajmniej czuje, że tym steruje bo w tamtej konfiguracji to jakoś licho działało. Ciekawe czy ten modem ma komendy na wymuszanie bandów....
Ten router jest dość wolny. Nawet jeśli modem poleci po LTE-A/LTE+ to nadal masz tylko 100mbit na eth i na WANie do tego system zwalnia na oko aż 1/3. Porobiłem testy (bez firewalla) na bramie 50mbit wyciągam zaledwie 30/10 w Gargoyle13, zaś na 100mbit max 60 download. Czy zliczanie danych aż tak obciąża jądro ?? Nie wiem zatem czy zamiana modemu na Cat6 ma w ogóle sens...
Nie ma sensu
, tym bardziej że widzę że liczysz że przeskoczysz te 100Mbps w agregacji. Co się nie zdarza zbyt często.
Nie ma sensu
, tym bardziej że widzę że liczysz że przeskoczysz te 100Mbps w agregacji. Co się nie zdarza zbyt często.
Jeśli chodzi o MR6400 v1 to on może to być problemem, bo na B525s-23a Cat6 dostaję w godzinach nocnych nawet 200Mbit/s (po WiFi 5GHz). Gargoyle ma tę przewagę, że pozwala operować godzinami na firewallu. Chyba przesiadam się na WDR3600.
@Cezary Ponieważ przepustowość GSM jest na całym świecie profilowana oraz priorytetyzowana, to pogoń za prędkościami to temat rzeka.....
Czy TL-MR6400 zadziała z modemem Sierra EM7455? Jeśli tak to czy będzie się dało wybierać pasmo?
EM7455 jest modemem na m.2, więc z fizycznego punktu widzenia nie, chyba że dasz adapter minipci/m.2 Programowo powinno zadziałać od razu.
Jaki inny w takim razie będzie dobry z wyborem pasma oprócz quectela?
sierra, simcom, telit znajdź sobie jakiś który jest w sprzedaży jeszcze.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link MR6400 z LTE @ LEDE
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc