1

Temat: Kamera WiFi bez trybu klienta - czy da się to obejść?

Mam kamerę samochodową 70mai A800 która tylko wytwarza własną sieć WiFi, natomiast nie ma możliwości podłączenia jej jako klienta. Kamera generuje strumień rtsp dostępny pod adresem rtsp://192.168.0.1:554/livestream/12. Chcę uzyskać dostęp do tego strumienia bez przełączania się na WiFi kamery, będąc podłączonym kablem do routera. Źródłem internetu jest modem USB podłączony do routera. Radio ustawiłem w tryb "sta" i uzyskałem połączenie WiFi z kamerą.

iw dev wlan0 station dump | head -1
Station 44:01:bb:62:20:8d (on wlan0)

Konfigi zmodyfikowałem do takiej postaci:

cat /etc/config/wireless

config wifi-iface 'default_radio0'
        option device 'radio0'
        option network 'wwan'
        option mode 'sta'
        option encryption 'psk2'
        option key '25289429'
        option ssid '70mai_A800_4K_208d'

cat /etc/config/network

config interface 'lan'
        option type 'bridge'
        option ifname 'eth0'
        option proto 'static'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ip6assign '60'
        option ipaddr '192.168.11.1'

config interface 'wan'
        option ifname 'eth1'
        option proto 'dhcp'

config interface 'wwan'
        option proto 'dhcp'

W pliku /etc/config/firewall dopisałem to:

config zone
        option name wwan
        list network 'wwan'
        option input ACCEPT
        option output ACCEPT
        option forward ACCEPT
        option masq 1
        option mtu_fix 1

Niestety taka konfiguracja nie działa, ifconfig na wlan0 pokazuje adres 192.168.0.20 i jest ping do kamery na 192.168.0.1, ale obrazu brak i internetu też brak.
Z kolei po usunięciu interfejsu wwan w /etc/config/network jest internet, ale brak adresu ip na wlan0.

2

Odp: Kamera WiFi bez trybu klienta - czy da się to obejść?

Co do strumienia - nie wiem. Skoro jest dostęp do kamery to i strumień powinien iść.

Co do wanów - masz dwa wany, więc chyba po prostu ustaw sobie metryki na obu interfejsach, na wan powiedzmy 10 na wwan 20, wtedy domyślnie będzie wychodził przez wan i będziesz miał interfejs. Sprawdź czy tak zadziała.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja bym nie pobierał ustawień bramy z kamerki, tylko ustawił statyczną trasę do tamtej podsieci.

Natomiast co do rtsp, to polecam postawić tcpdump na routerze i ustalić w którym momencie giną pakiety. Czy w ogóle router do kamerki wysyła zapytanie, czy i jak odpowiada, itd...

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

4

a nie trzeba jeszcze ustawić  w  /etc/config/firewall

config forwarding
    option src 'wwan'
    option dest 'lan'

hmm  ?????

5

No to chyba oczywistość jest jak się robi kolejny wan w własną sekcją w firewallu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

ad2014 napisał/a:

a nie trzeba jeszcze ustawić  w  /etc/config/firewall

config forwarding
    option src 'wwan'
    option dest 'lan'

hmm  ?????

skoro cały "wwan" autor ma na ACCEPT (input,output,forward) co pokazał w poście #1 oraz cały "lan" na ACCEPT (z samej zasady) to chyba sztuka dla sztuki ten forwarding....

A poza tym połączenie nawiązywane jest z sieci LAN do wwan to skoro już musi być to:

config forwarding
    option src 'lan'
    option dest 'wwan'

no chyba że kamera ma się "włamywać" do komputera smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

7

moim celem było  wskazanie kierunku co można by sprawdzić  ( nie wnikajac w kierunek lan>wwan ,wwan>lan itd.) 

mar_w napisał/a:

skoro cały "wwan" autor ma na ACCEPT (input,output,forward) co pokazał w poście #1 oraz cały "lan" na ACCEPT (z samej zasady) to chyba sztuka dla sztuki ten forwarding....

moim zdaniem  ma to znaczenie
Ps.
mam  esp32cam  z ciekawosci jutro  sprawdze  (mam nawet kod z rtsp)  . Obraz po rtsp moze leciec po UDP ,to tez moze miec znaczenie na firewallu

8

Po dodaniu metryki działa. Config forwarding w firewallu jest konieczny (mimo że w zone jest wszędzie accept), bez tego mamy ping do kamery z routera, ale z komputera już nie. Po zrobieniu tunelu ssh uzyskałem zdalny podgląd z kamerki samochodowej. Super! Dzięki za pomoc.