Temat: Instalacja Wireguard na Gargoyle 1.11.0.5

Pomimo tego że mam internet z uploadem 100Mb/s przez OpenVPN w Gargoyle 1.11.0.5 maksymalna prędkość jaką jestem w stanie osiągnąć to ~1.8MB/s, z tego powodu chcę wypróbować Wireguard. Próbowałem go zainstalować korzystając z tego poradnia: https://eko.one.pl/?p=openwrt-wireguard jednak w repozytoriach które mam w Gargoyle nie ma pakietu wireguard-tools. Czy instalacja Wireguard na tej wersji gargoyle jest możliwa? Jeżeli nie, to czy są jakieś sposoby na przyśpieszenie działania OpenVPNa? Obecne ustawienia OpenVPNa jakie mam to protokół UDP, szyfrowanie AES-CBC 128bit, kompresja wyłączona.

Router to Xiaomi Mi Router 3G

2

Odp: Instalacja Wireguard na Gargoyle 1.11.0.5

Tak, openvpn jest wolny. Tak, masz super stare gargoyle oparte o jeszcze starsze openwrt. Zrób sobie upgrade do najnowszej wersji, to wireguarda będzie miał w gui gargoyle jak zainstalujesz plugin. Nie, nie jest możliwe bo w tamtych czasach nwireguard jeszcze nie istniał, a ta wersja którą masz jest od wieków nie utrzymywania i nikt nie portuje wiregaurda do takich staroci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Z chęcią zrobiłbym aktualizacje, niestety dostęp do tego routera póki co mam tylko zdalny, no nic na razie będę się męczył na OpenVPN.

4

Faktycznie to bardzo stara wersja Gargoyle, ale jest możliwość uruchomienia wireguard.
Osobiście mam gargulca 1.11.0.4 na tym samym sprzęcie i wireguard działa.
Odpowiednie pakiety (i ewentualne zależności) można pobrać z archiwum (archiwum openwrt) dla danej architektury (mipsel_24kc), a jak przyjdzie okazja to zaktualizować Gargoyle do nowszej wersji.

5

Fakt, sprecyzuję - nie ma pluginu wireguard na gargoyle, czyli w gui tego nie będziesz miał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.