Temat: Router na openwrt oparty na raspberry pi 4

Warto coś takiego robić?

Wiem że są spore wady, np. wyjścia.

Tyle że…ma kilka zalet.
Jedna i najważniejsza jest taka że jak stracę malinkę to mogę sobie kupić, z identyko obrazem np. i trudno uwalić.
a zdarzyło mi się jedno i drugie

następne to jest to że mogę sobie doczepić sporo rzeczy, i ma usb 3.0

więc powiedzcie mi co jest głupim pomysłem żeby na daczy mieć np. malinkę jako router (już sprawdzałem trochę, fajnie było wtedy, tylko kretyni się dobierają do obrazów, albo mam jakieś themesy z dupy i nic co używam albo nie ma usb kmoda), tylko po lanie z jakimś dobrym dongle

A w domu to podobna konfiguracja, tylko że lepszy dongle, switch, rj45 na usb, i jeszcze pewne repater, co wy na to?

2

Odp: Router na openwrt oparty na raspberry pi 4

Jeżeli Ci pasuje to używaj. Wadą jest cena, bo za koszt rpi/karty/zasilacza/ew radiatorów i obudowy/dodatkowego switcha lub karty jesteś w stanie kupić dość wydajny zwykły router. Ale jak masz - to czemu nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To taniej i wydajniej wyjdzie kupić jakiegoś cienkiego klienta. Jeśli już koniecznie chcesz bazować na czymś, co nie jest routerem.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

4

Cezary napisał/a:

Jeżeli Ci pasuje to używaj. Wadą jest cena, bo za koszt rpi/karty/zasilacza/ew radiatorów i obudowy/dodatkowego switcha lub karty jesteś w stanie kupić dość wydajny zwykły router. Ale jak masz - to czemu nie.

Dobra, dzięki.Tylko jeszcze jedno pytanie, bo chcę raczej go underclockować, nie będę chyba używał też tej mocy.O ile można przykręcić?

5

To już chyba musisz sprawdzić na ile się da zejść.

6

Nie warto

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

7

Prosiłbym o zamknięcie tematu, i wskazanie mi gdzie tutaj jest jakaś zielona łączka dla nowicjuszy, bo mam pewien dziwny problem na który nie mogę znaleźć odpowiedzi w google ani w żadnych grupach…

8

https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfiguracja

A jak masz z czymś problem to po prostu załóż nowy temat, o ile to jest z związane z openwrt.

9 (edytowany przez windadonieba 2021-09-02 08:31:46)

Dobra, bo widzę że openwrt jest gorsze z wersji na wersję (korzystałem z 3 routerów na tym oprogramowaniu) nawet nie mogę elinksa zainstalować. (a komunikacja prawdopodobnie działa, tylko na moim domyślnym distro mam gpio wyłączone)

To jaki router polecicie?Zależy mi na sporym zasięgu bo będzie na daczy(ale można repeatery poinstalować), żeby można było openvpn sobie ustawić i żeby działał out of box(znaczy wiem że w panelu będzie trzeba dograć, i pewnie domyślny adres bramy się zmieni).Dzięki i można potem wywalić tred

10

Cały wątek jest: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12006 przeczytaj zwłaszcza ostatnie strony.