Temat: Początkujący - niestablina konfiguracja, brak internetu na urządzeniu

Witam forum,

Jestem początkującym użytkownikiem Gargoyle. Nie zbyt dobrze znam również Linux'a. Więc z góry przepraszam jeżeli moje problemy wydadzą się wam nieskomplikowane.
Moje urządzenie to TP-Link Archer C7 v2, a zainstalowany system to 1.9.1.2 (r49474), by obsy.
Konfiguracja docelowa jaka mnie interesuje to:

Internet ze "starego" routera ADSL (Linksys WAG200 - Router ADSL+4 Porty LAN + WIFI) przesyłany do Gargoyle po LAN. Adres LAN routera ADSL:
192.168.1.1/24
Do "starego" routera będzie podpięty jeden komputer po kablu (LAN) al chciałbym żeby adres dostawał z Gargoyle.
Gargoyle jako AP/DHCP/DNS. Serwery OpenDNS jako serwery DNS dla sieci LAN.

Początkowo wszystko działało prawie dobrze. Zacząłem od skonfigurowania połączenia pomiędzy Gargoyle a routerem po WIFI.
Adres LAN Gargoyle ustawiłem na 192.168.1.254.
Skonfigurowałem również OpenDNS (działało blokowanie strony itp.)
Gargoyle przydzielał adresy itp.
Gargoyle miał dostęp do Internetu (można było np. z poziomu urządzenia sprawdzać czy nie ma nowszych wersji oprogramowania)

Problemy zaczęły się gdy spróbowałem połączyć Gargoyle z Routerem do internetu po LAN. Po każdej zmianie konfiguracji (metodą prób i błędów) coś przestawało działać - a to nie rozgłaszała się sieć WIFI z Gargoyle, a to nie działał DHCP, a jak działał to nie przydzielał adresów DNS (jako DNS ustawiał swój adres 192.168.1.254 i nie rozwiązywał adresów), a to nie było dostępu do Internetu z komputerów.

Aktualnie sytuacja wygląda tak:
1. Router LAN do internetu przydziela adresy DHCP (DHCP w Gargoyle wyłączony)
2. Po połączeniu komputera do WIFI Gargoyle Internet na komputerze działa
3. Sam router Gargoyle nie widzi internetu (z poziomu konsoli nie mogę rozwiązywać nazw, pingować internetu. Na bramę 192.168.1.1 wysyla ping anie nie otrzymuje odpowiedzi

Konfiguracja:
1. Adres LAN Routera do Internetu: 192.168.1.1
2. Adres LAN Gargoyle: 192.168.1.254
3. Komputery dostają adresy DNS'ów OpenDNS, a adres bramy to 192.168.1.1

Konfiguracja Gargoyle (Tak jak to wygląda z poziomu interfejsu graficznego):
Urządzenie pracuje jako:Brama sieciowa
Internet/WAN - (DHCP-Kablowe) (Gargoyle połączony z routerem po kablu na interfejsie LAN

Czy ktoś podpowie co robię źle ? Czy powinienem zmienić adresację na Gargoyle na inną niż sieć LAN routera ? Czy jeżeli tak zrobię, to komputer podlączony do LAN routera będzie mógł dostawać się do Internetu przez Gargoyle ?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

2

Odp: Początkujący - niestablina konfiguracja, brak internetu na urządzeniu

1. Adres lan routera adsl masz 192.168.1.1
2. kabel podłącz go do gniazda wan archera
3. adres lan archera ustaw na 192.168.2.1
4. wszystkie urządzenia podłączaj do archera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary - bardzo dziękuję za pomoc - naturalnie Twoje wskazówki pomogły - wszystko działa jak należy smile
Nie wiem skąd wziąłem tą informację że w przypadku mojej konfiguracji urządzeń Gargoyle powinienem podpiąć do LAN przez gniazdo LAN (a nie WAN) - zdaje mi się że wyczytałem to na taj stronie smile

Rozumiem że w tej konfiguracji nie będzie możliwości wpięcia komputera w LAN routera ADSL (LAN z routera jest w innej podsieci IP) ) tak żeby "widział" urządzenia z sieci LAN Gargoyle, Gargoyle musiał by być routerem pomiędzy sieciami 192.168.1.0 i 192.168.2.0, a może ktoś zna inny sposób ?

4

Wszystko zależy od potrzeb. Możesz lan archera ustawić na 192.168.1.2, wyłączyć na nim serwer dhcp i podłączyć go do lan (nie wan), tez będzie działał, tylko jako zwykły AP. Tyle że musisz jeszcze dns i gateway na lan ustawić jeżeli chcesz aby on "miał internet". Możliwości konfiguracji jest dużo, zależy tylko co potrzebujesz.

5

Zdecydowałem się zostawić konfigurację z internetem z routera ADSL doprowadzonym do portu WAN Gargoyle. Przeciągnąłem kable tak żeby wszystkie urządzenia można było podpiąć do Gargoyle.

Przy przełączaniu kabli ponownie coś się rozjechało w konfiguracji. Jest jakiś problem z DHCP.
W Gargoyle mam skonfigurowany DDNS (OpenDNS). Zdawało mi się że poprzednio końcówki dostawały adresy DNS serwerów OpenDNS, po ostanich przepinkach kabelków jako adres DNS dostaję adres LAN Gargoyle (192.168.2.1) i nie działa filtrowanie treści z OpenDNS.
Po przepinaniu przez jakiś czas DNS wcale nie działał - końcówki dostawały adres DNS 192.168.2.1, ale nazwy się nie rozwiązywały (po którymś restarcie zaczęło działać).

Czy ktoś wie czy normalne jest że Gargoyle w DHCP dystrybuuje swój adres, zamiast adresy zewnętrznych DNS ? (Nie mam zaznaczonej opcji wymuszania DNS'ów dystrybuowanych przez router). Może trzeba coś pogrzebać w konfiguracji żeby to poprawić ? A może to jest poprawna konfiguracja, to w takim przypadku jak spowodować żeby filtrowanie stron z użyciem OpenDNS działało ?

6

DNS: Tak i zawsze tak było (i jest w openwrt)
DDNS: jak jesteś za drugim routerem to zapewne nie masz aktualizowanego tego ddns. Sprawdź czy router nadal ma ustawione dns na opendns i czy ddns się zaktualizował (to są dwie różne sprawy).

7

Co do DDNS - w Gargoyle DDNS aktualizuje się automatycznie, można też aktualizować ręcznie (z poziomu konsoli WWW).
Adres IP w panelu zarządzanie OpenDNS się zgadza z aktualnym adresem mojego ADSL - więc tu jest wszystko OK.

Nie wiem czy konfiguracja DNS w routerze ADSL ma jakieś znaczenie ale tam mam na sztywno wbite adresy DNS serwerów OpenDNS.

DDNS działał już dobrze w tej konfiguracji, tylko przy "przekładaniu" kabli i restarcie obu urządzeń przestało działać...bez zmian w konfiguracji.

8

O przepraszam - aktualnie filtrowanie OpenDNS zaczęło działać poprawnie....bez zmian w konfiguracji. Jedyne co zrobiłem to zalogowałem się do panelu OpenDNS i sprawdziłem czy adres IP mojej sieci się zaktualizował. Czary z mleka panie smile

Wie ktoś co to może być ? Może OpenDNS ma jakiś "delay" po zmianie IP zanim zacznie działać ?

9

Ma ok 5 min.

10

Witam.

Mam aktualnie taką konfigurację.

Router Netgear R6220 z Gargoyle 1.13 - adres 192.168.1.1 (włączone DHCP) dostaje neta po WAN od Huawei B535, sam dalej po LAN daje tego neta przez switcha do dwóch innych routerów: Netgear R6220 z Gargoyle 1.13 - adres 192.168.1.240 i drugi Tp Link WR 841N - adres 192.168.1.220.

1. Co powinienem wybrać z rozwijanej listy: Internet/WAN - połączenie - teraz jest "DHCP (kablowe) na Netgear R6220 - 192.168.1.1?
2. Co powinienem wybrać z rozwijanej listy: Internet/WAN - połączenie - teraz jest "DHCP (kablowe) na Netgear R6220 - 192.168.1.220?

Chodzi o to, że chociaż nie mam jakiegoś szybkiego internetu (ok. 40 - 50) to na Netgear R6220 - 192.168.1.1 po LAN szybkość spada o połowę w stosunku do Huawei B535 i jeszcze bardziej na kolejnych 2 routerach.

Jak to powinno być ustawione, żeby na każdym z routerów prędkości były chociaż podobne? Oczywiście biorę pod uwagę, że odległości i kable robią swoje, ale internet ma działać na dwóch piętrach w domu z poddaszem użytkowym.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

11

A jak chcesz to mieć? Wszystko w jednej sieci? To wtedy kable łączysz do lanów, a wan możesz spokojnie wyłączyć.

I nie, nie ma prawa Ci spaść prędkość, bo te 50Mbps to żadna prędkość dla netgeara.

12 (edytowany przez adch12 2021-09-01 17:34:42)

Co powinienem wybrać z rozwijanej listy:

https://images89.fotosik.pl/534/89b8096574ad2886gen.jpg ???

bo to chyba podstawa konfiguracji: router z net 192.168.8.1 - router podstawowy dla sieci na 192.168.1.1

Oba routery są połączone na WAN.

13

Albo dhcp kablowe albo statyczny adres ip po kablu. Jeżeli koniecznie chcesz mieć kilka natów.

14

Ustawiam tak jak napisałeś i cały czas po LAN i WiFi mam na tym routerze (192.168.1.1) o połowę, albo jeszcze wolniejszy net, a ten router daje dalej net po kablu. Co muszę zmienić na tym routerze? Może ta wersja Gargoyle nie do końca jest OK?

15

Nie rób kolejnego natu tylko z routerów zrób zwykły ap. I zainstaluj czyste openwrt bez gui, bo w takim przypadku gargoyle i gui na nic ci się nie przyda.

Nie, z gargoyle jest wszystko najlepszych porządku.

16

To szkoda, bo raczej z konfiguracją czystego OpenWRT sobie nie poradzę, dlatego zawsze szukam Gargoyle, który wydaje mi się jest prostszy w konfiguracji? Może najpierw spróbuje wgrać na Netgeara Gargoyle 1.12 i bedzie to lepiej działać, a jak nie to może uda się wrócić do oryginału na tym routerze?

17

No to zrób z gargyle ap. Tylko że nic nie zyskasz posiadając go na routerze który robi za ap.

18

Sieć mam ustawioną na 192.168.1.1 - dalej routery z wyłączonym DHCP i adresacją z puli podstawowego routera czyli np. 192.168.1.210 itd. Kupiłem Huawei, który ma 192.168.8.1 i dlatego łatwiej było mi go włączyć po WAN do routera z 192.168.1.1 niż cokolwiek na nim zmieniać. Tylko jak widać to nie działa u mnie dobrze, choć chyba powinno, bo przecież większość ma podobnie zrobione sieci - dostawca ze swoim jakimś adresem (192.168.x.x) podłączony po WAN i sieć lokalna ze swoją adresacją?

19

Zmień mu ip na 192.168.1.1 i podłącz wszystko do lanów lub swoją sieć przerób na 192.168.8.x. Wtedy huawei robi za pierwsze skrypce.

Ale - netgear potrafi przerzucić o wiele większy ruch, dochodzący do gigabita (poszukaj tu na forum), więc te twoje 50Mbps nie robi na nim wrażenia. Z czym masz problem, ale musisz to już poszukać z czym.