Temat: Początkujący - niestablina konfiguracja, brak internetu na urządzeniu
Witam forum,
Jestem początkującym użytkownikiem Gargoyle. Nie zbyt dobrze znam również Linux'a. Więc z góry przepraszam jeżeli moje problemy wydadzą się wam nieskomplikowane.
Moje urządzenie to TP-Link Archer C7 v2, a zainstalowany system to 1.9.1.2 (r49474), by obsy.
Konfiguracja docelowa jaka mnie interesuje to:
Internet ze "starego" routera ADSL (Linksys WAG200 - Router ADSL+4 Porty LAN + WIFI) przesyłany do Gargoyle po LAN. Adres LAN routera ADSL:
192.168.1.1/24
Do "starego" routera będzie podpięty jeden komputer po kablu (LAN) al chciałbym żeby adres dostawał z Gargoyle.
Gargoyle jako AP/DHCP/DNS. Serwery OpenDNS jako serwery DNS dla sieci LAN.
Początkowo wszystko działało prawie dobrze. Zacząłem od skonfigurowania połączenia pomiędzy Gargoyle a routerem po WIFI.
Adres LAN Gargoyle ustawiłem na 192.168.1.254.
Skonfigurowałem również OpenDNS (działało blokowanie strony itp.)
Gargoyle przydzielał adresy itp.
Gargoyle miał dostęp do Internetu (można było np. z poziomu urządzenia sprawdzać czy nie ma nowszych wersji oprogramowania)
Problemy zaczęły się gdy spróbowałem połączyć Gargoyle z Routerem do internetu po LAN. Po każdej zmianie konfiguracji (metodą prób i błędów) coś przestawało działać - a to nie rozgłaszała się sieć WIFI z Gargoyle, a to nie działał DHCP, a jak działał to nie przydzielał adresów DNS (jako DNS ustawiał swój adres 192.168.1.254 i nie rozwiązywał adresów), a to nie było dostępu do Internetu z komputerów.
Aktualnie sytuacja wygląda tak:
1. Router LAN do internetu przydziela adresy DHCP (DHCP w Gargoyle wyłączony)
2. Po połączeniu komputera do WIFI Gargoyle Internet na komputerze działa
3. Sam router Gargoyle nie widzi internetu (z poziomu konsoli nie mogę rozwiązywać nazw, pingować internetu. Na bramę 192.168.1.1 wysyla ping anie nie otrzymuje odpowiedzi
Konfiguracja:
1. Adres LAN Routera do Internetu: 192.168.1.1
2. Adres LAN Gargoyle: 192.168.1.254
3. Komputery dostają adresy DNS'ów OpenDNS, a adres bramy to 192.168.1.1
Konfiguracja Gargoyle (Tak jak to wygląda z poziomu interfejsu graficznego):
Urządzenie pracuje jako:Brama sieciowa
Internet/WAN - (DHCP-Kablowe) (Gargoyle połączony z routerem po kablu na interfejsie LAN
Czy ktoś podpowie co robię źle ? Czy powinienem zmienić adresację na Gargoyle na inną niż sieć LAN routera ? Czy jeżeli tak zrobię, to komputer podlączony do LAN routera będzie mógł dostawać się do Internetu przez Gargoyle ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi