2,476

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

EM06-E to LE cat.6 , czyli agregacja max dwóch pasm , a xiaomi mi 9t to cat.15 , więc agregacja nawet 4 pasm , do tego QAM256 jeśli nadajnik jest blisko.... Wg mnie nie osiągniesz nawet połowy tego co xiaomi....

2,477 (edytowany przez katze750 2021-08-21 13:50:38)

Panowie, mówi się że moc radia jest ograniczona w każdym sprzęcie na jakimś poziomie z uwagi na normy, przepisy i nie da się jej regulować/zwiększyć. A tymczasem zakupiłem asusa rt-ac86u, który w porównaniu do xiaomi router 3g oraz netgeara 6220 dwa pomieszczenia dalej, pozwala uzyskać na telefonie siłę sygnału aż 10dBm lepszą niż xiaomi i netgear. Ale wspomniany asus, ma jedną zasadniczą wadę...brak wsparcia openwrt. Co o podobnych parametrach i co ważne z dobrym zasięgiem wifi? Parametry są w necie, bardziej mi chodzi o dobre radio.

2,478

Może po prostu łamiesz przepisy bo nie wybrałeś Polski jako kraju?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,479

Cezary napisał/a:

Pod latarnią najciemniej widzę. U mnie jest, znajdziesz to  w https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/1.12/ … ps/mt7620/

Nie wiem dlaczego nie mogę wgrać do tego routera tej wersji Gargoyle gargoyle-1.12.0.2-ramips-mt7620-ravpower_wd03-squashfs-sysupgrade ? W chwili obecnej mam Gargoyle 1.13 do tego routera. Jakieś pomysły?

2,480

Wgraj z konsoli, koniecznie bez zachowania konfiguracji i z wymuszeniem. Wcześniej wyłącz wszystko co możliwe - adblock. sambę, uhttpd itp, bo tam jest mało ramu żeby na żywca robić aktualizację.

Albo wgraj ponownie przez tftp.

2,481

Czy ponowne wgranie innej wersji Gargoyle (1.12 na 1.13) mogę wykonać wg tej instrukcji:

maik76 napisał/a:

Witam chciałem w swoim netgear wndr4300 wgrać lede luci na zainstalowanego gargulca no i mam teraz festiwal światełek w routerze.

Próbowałem ponownie wgrać gargulca przez tftpd64 ale jakoś nie mogę sobie poradzić, robię to pierwszy raz i mam problem.
Robię to tak
1. Podłączam router w trybie diagnostycznym do kompa zielona dioda mruga
2. Uruchamiam tftpd64 na kompie jako client
wpisuje host 192.168.1.1 port 69
local file gargoyle-1.9.2.3-ar71xx-wndr4300-ubi-factory
3. Wciskam put  no i pojawia mi się block #0 i nic się nie dzieje.

jak to rozwiązać i wgrać ponownie obraz na wndr4300 przez tftp?

Nie wiem tylko jak uruchomić ten router RavPower RP-WD03 w trybie diagnostycznym?

2,482

Nie, to co przytoczyłeś jest dla wndr4300 a nie dla ravpower.

https://openwrt.org/toh/ravpower/rp-wd0 … ftp_method

Pobierasz plik sysupgrade, zmieniasz nazwę na kernel, kładziesz go na serwer tftp i dalej robisz wg https://openwrt.org/toh/ravpower/rp-wd03#installation

2,483

Bardzo dziękuję. Zrobiłem jednak inaczej. Może trochę na skróty? Najpierw zrobiłem aktualizacje do OpenWRT openwrt-19.07.8-ramips-mt7620-ravpower_wd03-squashfs-sysupgrade , a potem do Gargoyle gargoyle-1.12.0.2-ramips-mt7620-ravpower_wd03-squashfs-sysupgrade . Wszystko poszło bez problemu.

2,484 (edytowany przez Damiano 2021-09-02 20:57:41)

Potrzebuję router LTE bez wifi z portem lan gigabitowym, będzie zamontowany na strychu a później switchem rozdzielam po całym domu. Teraz do switcha mam wpięty internet radiowy. O ile coś takiego występuje, po prostu powinno być tańsze. Ewentualnie jak nie ma co polecacie żeby LTE śmigało koniecznie z portem lan gigabitowym, wifi po prostu wyłączę.

2,485

Składak typu mikrotik rb912 + modem na minipci. Ew dowolny router i modem na usb.

2,486

Hej,
Już kilka dni szukam routera i nie mogę nic fajnego znaleźć...

Potrzebuję:
- coś co jest bardzo dobrze wspierane, czyli nie resetuje się bo jest jakiś bug itd.
- fajnie jakby było wydajne, tzn. jakieś 2 rdzenie ARM (?)
- ma na tym działać multiwan z load balancingiem, mam dwa źródła/porty po 100/100mbps
- jeżeli jest kompatybilny z multiwanem to chciałbym aby adblock nie zabił routera
- cena, im mniej tym lepiej smile <300zł, mogą być używki
- wifi 5ghz minimum 867mbps, najlepiej 1300mbps
- jakby było 256MB ramu to super

no i teraz pytanie w co/jaki cpu celować, boję się o "pełnosprawność" routerów z mt7621 czy temperatury broadcomów, zawsze celowałem w atherosy,  ale np. linksys ea7500 v1 cięzko złapać, a i ponoć jest bug w sterownikach z prędkością pobierania po wifi...

W drugim domu mam archera c6 v2, czy on wystarczy do tego?

2,487

Masz do przerzucenia 200Mbps, z tym to każdy współczesny router powinien sobie poradzić. Sprawdź tego C6.

2,488

Jestem praktycznie zdecydowany na router Netgear R6220, ma on jakieś ogromne wady?Bo chcę kupić dwa, jeden do domu, drugi na daczę.

2,489

W NAND-zie lubi się z czasem zwiększać liczba bad blocków.

2,490

Cześć,
potrzebuję nowego routera, bo poprzedni już mi nie wystarcza. Chciałbym, by openWRT działało stabilnie, gdyby oryginalny soft mnie poirytował. Czy macie może jakieś nowe info o Mi AIoT Router AC2350 czy lepiej postawić na Archera C7?

2,491

Napisz, jaki miałeś poprzedni :-)
Na Aiota jest na razie chyba tylko snapshot.

2,492

Od 11 maja  Mi AIoT Router AC2350 jest obsługiwany przez wersję rozwojową openwrt, więc kup go sobie i przetestuj jak działa. Jesteś chyba pierwszą osobą mi znaną która o nim wspomina.

2,493

Dzięki wielkie za info - spróbuję.
Obecnie mam 841n, jednak trochę nie daje rady w nowym bloku.

2,494 (edytowany przez Cybe 2021-09-04 17:13:55)

Takie spostrzeżenia odnośnie do postu https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 48#p256648
OpenWrt wgrywa się przez GUI bez żadnych problemów i potrzeby resysupgrade’owania (przynajmniej kompilacja r16263 z Eko). Z LuCI-m lepiej dać sobie spokój (nie działa klonowanie MAC, automatyczne wyszukiwanie kanałów w 5 GHz skutkuje nieustawieniem żadnego kanału, prawidłowa konfiguracja diody LED od LAN-u graniczy z cudem, może jeszcze coś popsuli – nie wgłębiałem się) i skonfigurować wszystko „z palca”.
Recovery i powrót do stocka: albo serial, albo failsafe (https://git.openwrt.org/?p=openwrt/open … fee8a3102a), chociaż bracia-Słowianie chwalą się na jednym z forów plikiem sysupgrade do powrotu na OFW bezpośrednio z OpenWrt. Nie wiem, nie próbowałem, nie zaglądałem do pliku. Oni tam mają rewizję regionalną – może ktoś będzie więcej wiedział na ten temat.
Nic nie wiem też na temat TFTP – na czym słucha, czego szuka i czy w ogóle.
Info View pokazuje, że w paśmie 5 jest 1733 Mbps na szerokości 80 (nie mam jak tego sprawdzić). Korciło mnie, żeby sprzęt rozkręcić i zobaczyć, jak to jest z tymi antenami, bo wygląda, jakby to albo była szerokość 160 MHz (która jest dostępna, ale moje klienty nie widzą wtedy sieci), albo jakaś większa liczba anten (trochę analogicznie było kiedyś w R6350 i DIR-878 w odniesieniu do R6850 i DIR-882).
Beamformingu OpenWrt nie wykazuje. Przynajmniej głucho po grep -i beam – może ktoś będzie wiedział, jak to sprawdzić.
Moc: zbytnio się nie wgłębiałem w kombinowanie z regionami, ale tak na szybko to 22 i 23 dBm odpowiednio.
Ot, prosty router pod okrojonym do 16 MB flash NOR-em (to chyba sprawka dopisku „DAT”).

2,495

Cześć, szukam dobrego routera do OpenWrt w cenie do 400zł, który obsłuży 800 Mbps DL. Mieszkanie ma ok. 72 m2. Podłączone urządzenia: PC ethernet, RPI (na razie NAS, PiHole, w przyszłości jakaś chmura) ethernet, tuner TV ethernet, smart TV ethernet, laptop wifi, telefony wifi, i urządzenia smart np. lampa albo odkurzacz wifi. Chciałbym, żeby nie był bottleneckiem prędkości dla urządzeń WLAN. Fajnie jakby miał jakiś port USB.

2,496

Zwykły mały PC.

A przez wifi oczywiście będzie ciężko chyba że masz klientów z radiem AX. Bo zwykłe karty i smartfony są obecnie AC ale 2x2.

2,497 (edytowany przez gg_fun 2021-09-05 19:16:43)

Telefony i laptop obsługują AX. Wolałbym jednak coś All in One, bo PC + AP wyjdzie drożej. No chyba, że będzie duża różnica wydajnościowa, to wtedy jestem w stanie dopłacić ;P.

2,498

No to np. Linksys E8450 - ma AX i jest wspierany przez OpenWrt.

2,499

Hmm.. najtaniej ok. 600 zł. Uciągnałby ethernet i wifi? Ewentualnie myślałem nad rozwiązaniem rpi + jakiś tani router ax. Zda to egzamin?

2,500

rpi ma tylko jeden ethernet...