1 (edytowany przez mesh 2021-08-21 12:39:45)

Temat: Mesh wifi

Zaczynają się trudne czasy i prędzej czy później będzie wyłączany internet. Aby sieć Mesh mogła działać w mieście musi mieć bardzo dużą baze użytkowników. Stąd pytanie. Ja zacząć tworzenie sieci mesh?

Jest dużo stron np. https://www.libremesh.org/ https://sudoroom.org/wiki/Mesh/WalkThrough  https://qmp.cat/Download#Binaries https://www.battlemesh.org/  itd ale żadna nie jest po polsku (a chcemy by dużo osób tego używało). Jakie usługi powinny działać na początek? Może ograniczenie do powiedzmy mastodonta, nntp czy e-mail było by rozsądnym wyborem? Oczywiście gdy ktoś ma możliwość może udostępnic nawet zwykły internet, ale takie minimum powinno być chyba od razu określone.

Oczywiście trzeba by zrobić bazę sprzętu i postawić na minimalizm. W sumie nawet esp32 potrafi byc repeaterem wifi , pytanie czy uda się zrobić np. anteny kierunkowe lub zasilanie awaryjne.

Zamknięcie ludzi w domach nie jest dziś problemem, może warto choć mieć komunikacje?

2

Odp: Mesh wifi

Jak zacząć? Po prostu namów ludzi że zaczęli z tego korzystać jako alternatywnego/dodatkowego źródła internetu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mesh 2021-08-21 13:23:49)

Cezary napisał/a:

Po prostu namów ludzi że zaczęli z tego korzystać jako alternatywnego/dodatkowego źródła internetu.

A jak namówić mnie? To nie takie proste. Nie ma niczego co moge wyjąć z pudełka i uzywac. Może być BBS byle działało po podłączeniu i robiło ping. Ludzi nie trzeba namawiać na używanie. Uwierz mi.

Jak zacząć jak to zrobić, jaki obraz, sprzęt, to wszystko napisałem wyżej. Co mógłbyś zaproponować na dziś konkretnego?
Nie tu masz link bo to nie o to chodzi.

4

Wgraj sobie obraz openwrt, zrób konfigurację i masz. Taki konkret ci wystarczy?

Ja nie będę Cie namawiał na używanie mesha. To rozpocząłeś temat, więc ty go ciągnij dalej.

5 (edytowany przez mesh 2021-08-21 13:44:51)

Cezary napisał/a:

Wgraj sobie obraz openwrt, zrób konfigurację i masz. Taki konkret ci wystarczy?

wgrałem, jak zrobić konfigurację?

Przy okazji jaki sprzęt polecasz (to napisałem) jaki byłby najlepszy by działał jak najdłużej , kosztowal jak najmniej itd.
Nie wiem co rozumiesz przez 'ciągnij dalej'. Przecież pisze pytanie. Nie znam odpowiedzi na pytanie. Gdybym je znał i wiedział nie zadawałbym pytania. Pisze po raz kolejny nie musisz nikogo namawiac do niczego bo to nie jest sedno posta. Sedno jest 'jak'

6

I tu właśnie potrzebujesz linki. Idź na wiki openwrt, poszukaj o 802.11s i będziesz miał jak to zrobić. Bo jak ci napiszę że masz wybrać tryb 802.11s interfejsu to nic ci to nie powie. Niestety musisz poczytać jak to zrobić.

7

Cezary napisał/a:

I tu właśnie potrzebujesz linki. Idź na wiki openwrt, poszukaj o 802.11s i będziesz miał jak to zrobić. Bo jak ci napiszę że masz wybrać tryb 802.11s interfejsu to nic ci to nie powie. Niestety musisz poczytać jak to zrobić.

To moim zdaniem nie jest dobre, lepiej zrobić gotowy ustawiony obraz. Cos co wgrywamy i już. W mesh nie ma haseł do wifi więc nie powinno być problemu.

8

Pytałeś się jak to skonfigurować. To że powinien być gotowy obraz który wgrywasz to chyba oczywista sprawa, zwykły użytkownik nie będzie się tym przecież bawił.

9

Cezary napisał/a:

Pytałeś się jak to skonfigurować. To że powinien być gotowy obraz który wgrywasz to chyba oczywista sprawa, zwykły użytkownik nie będzie się tym przecież bawił.

No niewiele się dowiedziałem z tych pytań które zadałem.

10

@mesh
A czego jeszcze oczekujesz?

mesh napisał/a:

...Nie tu masz link bo to nie o to chodzi.

Właśnie o to chodzi że najpierw musisz poczytać o:
- sprzęcie - czy np. jest wspierany przez dany soft (w tym przypadku: Openwrt jeżeli tutaj szukasz porady), czy obsługuje ten tryb pracy który chcesz i czy potrafi na jednym radiu pracować w 2 trybach na raz.

- oprogramowaniu - jak skonfigurować sprzęt, jak zrobić testy itp.

mesh napisał/a:

...Oczywiście trzeba by zrobić bazę sprzętu i postawić na minimalizm.

Czyli masz 3 opcje:
1. zrobić samemu
2. namówić ludzi (tak jak pisał Cezary), którzy to zrobią lub pomogą.
3. zamówić taką usługę w firmie, która wykona tego typu zlecenie za określoną opłatą.

Skoro masz pomysł, to Ty nakreślasz minimum, które trzeba spełnić. Każdy ma inne minimum, bo dla każdego ważne jest co innego.

A jeśli chodzi o 2 Twoje odpowiedzi to ciężko określić o co pytasz...

mesh napisał/a:

...Jak zacząć jak to zrobić, jaki obraz, sprzęt, to wszystko napisałem wyżej...

mesh napisał/a:

...wgrałem, jak zrobić konfigurację?

big_smile
A jak zrobić konfigurację?
Właśnie dlatego Cezary odsyła Cię do poradników. Czyli wracamy do początku czyli czytać linki big_smile
https://openwrt.org/docs/guide-user/net … esh/80211s

mesh napisał/a:

...To moim zdaniem nie jest dobre, lepiej zrobić gotowy ustawiony obraz. Cos co wgrywamy i już. W mesh nie ma haseł do wifi więc nie powinno być problemu.

Oczywiście  że nie ma problemu dlatego - kolejny link smile
https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja

Na początek zrób we  własnym domu taką sieć mesh powiedzmy z 3 urządzeń i nie zapomnij o polecanym przez Ciebie

mesh napisał/a:

...W sumie nawet esp32 potrafi byc repeaterem wifi

po to żebyś mógł odpowiedzieć sobie i ludziom na najważniejsze dla nich podstawowe pytania:
- jaki jest bitrate gdy urządzenia są oddalone od siebie o kilkanaście metrów przez ściany/ę/ ?
- jakie są opóźnienia?
- jakie jest zużycie CPU i jak mocno siądzie domowa sieć Wifi gdy radio będzie pracować w 2 trybach?
- czy będzie trzeba kupować drugi sprzęt AP tylko do domowej sieci Wifi?

Potem musiałbyś zrobić akcję informacyjno-promocyjną swojego przedsięwzięcia. Na zaufanie i popularność projektu pracuje się zazwyczaj latami i zaczyna się od "piwnicy" potem osiedle itd itp.
Chyba że jest dobry sponsor i od strzała wypromuje na cały świat to co wymyśliłeś.
Masz fajny "nick" więc połowę akcji promocyjnej masz za sobą. Serio.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

11 (edytowany przez mesh 2021-08-26 07:11:22)

mar_w napisał/a:

@mesh
A czego jeszcze oczekujesz?

mesh napisał/a:

Właśnie o to chodzi że najpierw musisz poczytać o:
- sprzęcie - czy np. jest wspierany przez dany soft (w tym przypadku: Openwrt jeżeli tutaj szukasz porady), czy obsługuje ten tryb pracy który chcesz i czy potrafi na jednym radiu pracować w 2 trybach na raz.

W sumie powtórzyłeś wszystkie moje pytania i nie odpowiedziałeś na żadne.
To właśnie chciałem ustalić, podyskutowac i pytać. Jaki sprzęt, co można, jakie technologie sprawdzano, co kupić ile to zużywa energii i wiele innych. Znasz odpoweidzi na te pytania? Nawet jeśli to będzie 'potrzebuje x zł by dać odpowiedź'

Jeśli pytasz czy szukam osób które mają wiedzę i chcą taki projekt zrobić to napisałem tam wyżej, napisałem też o takich sieciach jako przykład. Piszę o realnych zastosowaniach i realnej sieci.

Patrząc na tę sytuację na świecie można się kłócić i tracić czas, którego nie mamy albo spróbować zrobic coś co wymaga zbudowania sieci od zera. Można to w ogóle zrobić teraz albo z perspektywy czasu pluć sobie w brodę.

12

mesh napisał/a:

W sumie powtórzyłeś wszystkie moje pytania i nie odpowiedziałeś na żadne. ...

nie można odpowiadać komuś kto zna już odpowiedź big_smile Przypomnę:

mesh napisał/a:

...Jak zacząć jak to zrobić, jaki obraz, sprzęt, to wszystko napisałem wyżej.

Odpowiedz sobie na kilka pytań. Możesz to zrobić nie tworząc mesha tylko na zwykłym trybie AP:
Zadanie nr 1.
Stawiasz router w  jednym z narożnych pokojów mieszkania lub domu.
Jaki masz sygnał i jaki bitrate na tej samej kondygnacji w pokoju po przekątnej całego mieszkania lub domu, gdy sygnał przejdzie przez powiedzmy 3 ściany?

Zadanie nr 2.
Stawiasz router w  jednym z narożnych pokojów mieszkania lub domu.
Jaki masz sygnał, jaki bitrate na innej kondygnacji (piętro niżej) w pokoju po przekątnej całego mieszkania lub domu?
Jeżeli mieszkasz w bloku to dobrze, bo masz dobry poligon z wieloma sieciami wokoło które zakłócają.

Wyobraź sobie, że te routery muszą się komunikować między sąsiadami czyli na jeszcze większe odległości i być może przez więcej ścian, a więc będzie jeszcze gorzej sad
Chyba że wyznaczysz wszystkim sąsiadom w bloku, gdzie mają trzymać routery, żeby przekazywanie pakietów było jak najlepsze.

mesh napisał/a:

...jakie technologie sprawdzano...Znasz odpoweidzi na te pytania?...

Nie znam, ale skoro masz taki "nick" oraz chcesz się rzucić na taki projekt, tzn że umiesz obsługiwać przeglądarkę, szukać w Google a więc na pewno znajdziesz sporo informacji.
Powiem więcej... że jakbyś poszukał (u góry strony "Szukaj") tu na forum informacji o meshu, to może dowiedziałbyś się czegoś kto co sprawdzał...

* DVBT2 - T230C *

13

Od dawna openwrt w feeds miało coś o nazwie: freifunk.
Poczytaj sobie tu: https://freifunk.net/
Chyba to jest to, o co ci chodzi.

14

mar_w napisał/a:
mesh napisał/a:

W sumie powtórzyłeś wszystkie moje pytania i nie odpowiedziałeś na żadne. ...

nie można odpowiadać komuś kto zna już odpowiedź big_smile Przypomnę:

mesh napisał/a:

...Jak zacząć jak to zrobić, jaki obraz, sprzęt, to wszystko napisałem wyżej.

Zmieniłeś sens wycinając tekst. Napisałem wyżej te pytania i tu je powtórzyłem. Nie ma tam odpowiedzi.
Każdy normalny to zrozumie czytając oryginał. Zatem widzę, że nie chcesz dyskutowac tylko walisz adpersonam i przeinaczasz moje wypowiedzi.
plonk

15 (edytowany przez mar_w 2021-08-27 16:24:27)

Proponuję cofnąć się do szkoły. Wycinając zdania nie zmieniłem sensu Twojej wypowiedzi. Zacytowałeś strony na których wymieniony jest sprzęt:

Po czym stwierdziłeś to zdaniem OZNAJMUJĄCYM w stronę Cezarego (mówi o tym kropka na końcu zdania):

mesh napisał/a:

Jak zacząć jak to zrobić, jaki obraz, sprzęt, to wszystko napisałem wyżej.

dodatkowo oznajmiłeś że wgrałeś,

mesh napisał/a:

wgrałem, jak zrobić konfigurację?

czyli sprzęt już masz i możesz samemu sprawdzić co by tu ulepszyć
Jak byś zadał pytanie, to zupełnie co innego.

Jak zacząć jak to zrobić, jaki obraz, sprzęt??? Co proponujecie???

a Ty oznajmiłeś, więc nie można doradzać komuś kto już wie co ma być.
Chyba wszyscy zobaczą różnicę i żadne moje wycinanie nie zmieniło sensu Twojej wypowiedzi.

Rada na przyszłość. Skoro dla Ciebie kropka (.) czy znak zapytania (?) nie ma różnicy to pobaw się na początek strumieniowym edytorem tekstu i zobacz czy te znaki można sobie zamiennie stosować i co z tego wychodzi big_smile

Z góry ignorujesz propozycje linków:

mesh napisał/a:

To o co chodzi???
Czy każdy ma kupić po routerze i Tobie wysłać żebyś stworzył taką sieć?

EDIT: Przynajmniej ode mnie dostałeś: parę pytań do rozważenia, 2 linki oraz 2 zadania do sprawdzenia, bez sugerowania z mojej strony czy jesteś w takiej czy innej grupie ludzi. Sprawdziłeś to wszystko? Szukałeś tu na forum?
Za to z Twojej wypowiedzi można wywnioskować, że ten kto nie wie o co Tobie chodzi to jest NIENORMALNY.

mesh napisał/a:

...Każdy normalny to zrozumie czytając oryginał...

* DVBT2 - T230C *