1 (edytowany przez qbadm 2020-01-06 03:22:04)

Temat: Gargoyle 1.12 i blokowanie reklam - jak działa?

Cześć, mam aktywne blokowanie reklam w moim Gargoyle PL 1.12 ale chyba nie działa, kto może mi podpowiedzieć od czego zacząć troubleshooting?

2

Odp: Gargoyle 1.12 i blokowanie reklam - jak działa?

Zacznijmy od tego że blokowanie reklam odbywa się na poziome domen, blokuje domeny. Jeżeli reklamy są częścią strumienia video lub po prostu obrazkiem na tej samej stronie którą przeglądasz to nie zablokujesz tego, musisz używać ublocka do przeglądarek.
I oczywiście musisz korzystasz z routera jako serwera dns.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dokładnie, blokowanie przez DNS to tylko proteza. Tak jak tutaj w OpenWRT tak jak i w Pi-Hole. Jednak najlepiej mieć na kompie program filtrujący (AdGuard), albo rozszerzenie do przeglądarki.

4

Cezary napisał/a:

Zacznijmy od tego że blokowanie reklam odbywa się na poziome domen, blokuje domeny. Jeżeli reklamy są częścią strumienia video lub po prostu obrazkiem na tej samej stronie którą przeglądasz to nie zablokujesz tego, musisz używać ublocka do przeglądarek.
I oczywiście musisz korzystasz z routera jako serwera dns.

Oczywiście mam uBlock na Firefoxie na komputerach i telefonie, myślałem, że na poziomie LAN uda się coś wyciąć... Rozumiem, że należy zaznaczyć opcję: Wymuś router jako serwer DNS w menu Gargoyle?

5

Tak, możesz to zaznaczyć.

6

UBock działa chyba najlepiej, blokuje sporo i niektóre strony nie wykrywają, że mamy filtr śmieci i "mamy wyłączyć blokowanie, żeby zobaczyć treść..." No a co z telefonem, bo jak na kompie widzę poprawę, to na telefonie już nic nie blokuje. Jest jakaś blokada jak uBlock na Gargoyla 1.13?

7

Nie, nie ma i nigdy nie będzie. ublock działa inaczej niż jakakolwiek blokada domenowa tylko adblock z openwrt czy pihole.