1 (edytowany przez Adik 2009-04-09 08:19:14)

Temat: OpenWRT 8.09 brcm47xx bez luci poszukwiane

Witam wszystkich,

Panowie poszukuję firmware OpenWRT 8.09 z kernelem 2.6 bez wkompilowanego Luci, czy ktos ma moze pod reką link?

PS. Czy zauwazyliscie duza lepsza obsluge pamieci przenosnych pendrive pod jadrem 2.6? Przykladowo przegladanie zasobow i kopiowanie plikow po Sambie na OpenWRT 8.09 brcm47xx odbywa sie duzo sprawniej niz na brcm-2.4...

Pozdrawiam!

2

Odp: OpenWRT 8.09 brcm47xx bez luci poszukwiane

Wiesz, generalnie różnica w zarządzaniu pamięcią między 2.4 a 2.6 jest ogromna. Dotyczy to także obsługi zewnętrznych interfejsów, jak usb.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak będę mieć czas to skompiluje taki obraz na kernelu 2.6.29 i właśnie bez LuCi, a ze wszystkimi modułami do USB, storage, ext2/3, itp. Więc jak będę mieć gotowy to zamieszczę gdzieś obraz i podam linka.

4

Adik napisał/a:

Panowie poszukuję firmware OpenWRT 8.09 z kernelem 2.6 bez wkompilowanego Luci, czy ktos ma moze pod reką link?

U mnie jest: http://eko.one.pl/index.php?page=wl500g … ze8.09-mod

5

Cezary, Twój jest na kernelu 2.4 a Adik chciał na 2.6.
Adik, u mnie jednak działa starsza wersja rTorrenta (zależności miałem w złych wersjach), więc na razie nie będę się przesiadać na kernel 2.6, więc nie wiem kiedy będę mógł to skompilować, bo w ogóle PC mi się sypie (najpierw płyta główna, potem RAM sad ), ale może sam byś sobie skompilował? To nie jest trudne, wystarczy wpisać kilka komend i w menuconfig zaznaczyć odpowiednie pakiety (na openwrt.pl masz opis po polsku), jedynie wymaga dostępu do Linuksa na PC, ale można go zainstalować obok Windowsa na innej partycji lub uruchomić na wirtualnej maszynie pod Windowsem.
Jeżeli Ci się nie uda to jak będę mieć możliwość to skompiluje u siebie i podeślę obraz. Twój router to Asus WL-500gP, tak?

BTW. Nie wiem tylko jaki sterownik do Wi-Fi zaznaczyć przy kompilacji 2.6? B43 podobno po ostatnich aktualizacjach działa stabilnie, ale jest jeszcze ten od Broadcoma, ale w wersji mmio?

6

Na 2.6 też jest, ostatni link.

Dla 2.6 jest tylko jeden, właśnie b43. I nie obsługuje on mimo, czyli nie działa np. dla wl-500w.

7

O, fajnie, że dodałeś smile
Tak, właśnie przeczytałem, że B43 działa stabilnie i ktoś z Asusem już go testował i można śmiało instalować.

No to chyba się sam skuszę na 2.6 ale dopiero jak będzie taka chwila, że ktoś u mnie nie będzie akurat korzystać z Internetu.

8

Ja biegam na 2.6 od jakiegoś czasu testowo, też na broadcomie chociaż nie asusie. Działa.

9

Cezary napisał/a:
Adik napisał/a:

U mnie jest: http://eko.one.pl/index.php?page=wl500g … ze8.09-mod

Cezary, czy możesz zamieścić pliki .config wg. których kompilowałeś swoje bulidy?

Z góry dzięki,
Mackie.

10

Nie, nie mam ich.

W przypadku tego ostatniego: czysty kod pobrany z svn, wybrana tylko platforma i make. W przypadku pozostałych - na stałe zaznaczone w kernelu usb/usb2, ext3/vfat i make.

11

Ok, dziękuje za odpowiedz.