viper_lasser napisał/a:A gdzie ten ram można zdobyć ?
Mam też teki router i 32mb to rzeczywiście za mało.
Ja dorwałem kość RAM DDR1 Elpida 512MB PC2700 na Alledrogo za jakieś 15zł ale możesz szukać pojedynczych kostek chociaż może być nie opłacalne.
Tu masz listę kości jakie powinny działać i szukaj takich na aukcjach.
https://oldwiki.archive.openwrt.org/toh … mb.ram.mod
gegu napisał/a:Wgraj uboota od pepe2k dla modelu mr3420 v2.
Kontaktowałem się z pepe2k ale dla tego modelu nie zrobi ubota (brak czasu).
Niestety mój ruter chyba umarł.
Cały czas korzystałem z CP2102 a w ruterze w pewnej chwili przestał działać TX i mogłem jedynie wysyłać komendy do rutera.
Nie wiem czy miałem pecha i ubiłem CPU przez wyładowanie elektromagnetyczne ale laptop i wszystkie lutownice były podłączone do gniazdka z uziemieniem.
Tak czy siak po kolejnej wymianie RAM ruter tylko mruga raz diodami i cisza.
Na TX jest 2.5V na RX 0V na Vcc 3.3V
Reasumując te wcześniejsze problemy mogły być związane z CPU nie RAMem.
Może zrobiły się też jakieś naprężenia na PCB i ścieżki pękły ale przed wylutem grzałem najpierw całą płytę a sam wylut robiłem przy temperaturze 320'C z dyszą do TSOP.
O dziwo można dostać CPU do tego rutera ale lutowanie to już zabawa dla bardzo zaawansowanych.
Muszę zdobyć jakiś mikroskop i spróbuję jeszcze raz podmienić RAM i zweryfikować ścieżki do kości RAM.
Pytanie dla osób korzystających z gorącego powietrza czy w trakcie wylutowania może powstać jakaś jonizacja powietrza oraz powstanie różnicy potencjałów między lutowanym przedmiotem a kolbą a późnej do uszkodzenia wylutowanego układu ?
Przyznam się że sam nie byłem uziemiony ale od czasu do czasu miałem kontakt z metalowymi elementami lutownicy.
Nie raz miałem kontakt z elektroniką ale nigdy nie wyzionęła ducha przez wyładowanie elektromagnetyczne które najczęściej powstaje jak człowiek się porusza a nie siedzi na d.. przed lutownicą.
| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy