1

Temat: AP do domu

Cześć,
Chciałbym zamontować w domu jeden/dwa AP tak, żeby mieć ogarnięty zasięg w każdym jego zakamarku. Wstępnie wytypowałem kandydata w postaci Ubiquiti UAP-AC-LITE.
Nie pracuję na co dzień z urządzeniami sieciowymi, więc chciałbym zapytać was o zdanie - polecacie brać takie urządzenie czy raczej szukać czegoś innego?
W kwestii tego Ubiquiti dotarłem do informacji, że urządzenie "piszczy" w trakcie pracy/transferu danych. Jest tutaj ktoś kto może potwierdzić, że coś takiego się dzieje czy to prostu jakieś wadliwe sztuki?

2

Odp: AP do domu

Nie potwierdzam, nie piszczy smile (przynajmniej ten który mam w pracy).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mam 2 ufa w wersji LR powieszone w domu i też nie piszczą.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

4

Dzięki za odpowiedzi smile
A z czysto użytkowego punktu widzenia - przełączanie się pomiędzy dwoma takimi urządzeniami powoduje chwilowe zerwanie połączenia czy odbywa się płynnie?

5

Płynnie, zwłaszcza jak masz włączony "roaming" (czy jak się to na nazywa u poszczególnych producentów).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Dzięki wielkie za odpowiedzi smile
Mam jeszcze jedno pytanie: switch - potrzebuję czegoś co na tę chwilę ogarnie 8 połączeń (w tym dwa z PoE) i będzie dało się to wrzucić do szafy 19'', fajnie gdyby było pasywnie chłodzone. Na moje potrzeby może być niezarządzalne. W przyszłości planuję rozbudowę sieci o kamery, więc myślę o min. 12 portach. Wstępnie wytypowałem Tenda TEG1024D lub TEG1016D. Iść w ten sprzęt czy coś innego szukać (może jakieś używki)? W podobnych cenach widzę sporo tp-linków, ale jakoś się zraziłem do tego sprzętu.