Temat: Dwa interfejsy WAN i Wireguard

Cześć,

pytanie czy ktoś zna lepsze rozwiązanie. Mianowicie mam dwa WANy w routerze.

WAN1 - bez publicznego IP, metryka ustawiona na 1, aby ruch domyślnie szedł przez niego
WAN2 - z publicznym IP, metryka ustawiona na 2, aby ruch przez niego nie szedł domyślnie i był tylko do VPN

Teraz skonfigurowałem Wireguarda[serwer] na routerze według poradnika https://eko.one.pl/?p=openwrt-wireguard

Wszystko fajnie ale zauważyłem że ruch wireguard z klient[android] wpada na router i chce wyjść zgodnie z metrykami WAN1, przez co android nie może zestawić tunelu.

Rozwiązanie chałupnicze jakie mi przyszło do głowy to sprawdzić jakim adresem WAN wychodzi na świat mój telefon(klient). A ten adres wpisać jako statyczną trasę aby mój telefon kierował przez WAN2.

Wireguard zadział, ale na telefonie mam zmienne ip, więc rozwiązanie jest kiepskie kompletnie.
Czy ma ktoś lepsze pomysły?

2

Odp: Dwa interfejsy WAN i Wireguard

Ustawienie przez iptables odpowiedniego znacznika (mark) na pakietach które pochodzą z wireguarda i wrzucanie takiego ruchu na wan2?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zastanawiam się czy rozwiązanie podobne do tego z forum openwrt nie będzie dobre.
https://forum.openwrt.org/t/mark-incomi … le/48948/4

4

O czymś takim właśnie napisałem.

5

Moje rozwiązanie:

Markowanie pakietów z interfejsu wg0 '0xFA'

config interface 'wg0'
        option proto 'wireguard'
        option listen_port ''
        list addresses ''
        option private_key ''
        option fwmark '0xFA'

Oraz stworzenie tablicy i przekierowania.
Działa bez problemu

root@:~# echo "1 wireguard" >> /etc/iproute2/rt_tables
root@:~# ip route add default via 192.168.0.1 dev wan2 table wireguard
root@:~# ip rule add fwmark 0xFA lookup wireguard

@xury dzięki za link to mi skróciło szukanie

6

A to na przyszłość się polecam: https://eko.one.pl/?p=openwrt-routing

7

Mogę jeszcze pomęczyć temat - mam mianowicie trochę podobny ale inna zagwostkę z WG. Otóż załóżmy, że mamy 2x Wan z publicznym IP - czy da się sprytnie tak zrobić, żeby była jedna usługa WG i w zależności od padu jednego lub drugiego łącza można się było wbić na router?
Jak byście to ogarnęli ideowo najprościej?
Dzięki z góry!

8

A nie jest tak domyślnie? Wireguard słucha na wszystkich interfejsach, więc jak masz dwa wany to będzie słuchał na tych wanach. Do którego się dołączysz to na tym będziesz.

9

niby tak - ale moze podpowiedz gdzie sprawdzic zeby jednym Wanem wchodzilo i drugim nie wychodzilo.
Dzieki z gory!

10

Powinno działać od ręki. Jeżeli nie to byś musiał markować przez iptables ruch przychodzący danym interfejsem i później tak oznaczone pakiety kierować znów na właściwy interfejs.

11

Hmm, slabo sie czuje z routingiem, niemniej sprawa wyglada tak ze na openwrt mam kilka WANow, uzywam MWAN (ktory tez ma swoje reguly notabene). I na jednym laczu (domyslnym) WG dziala, na drugim handshake nie dostaje niestety...
Jak to przesledzic - jakas podpowiedz Cezary? Dzieki za takie laickie pytanie - czy mam listowac tabele iptables czy moze jakies inne narzedzie?

12

A to już tak prosto nie będzie bo mwan3 sam z siebie oznacza pakiety na swoje potrzeby. Sugerował bym żebyś zadał to pytanie opiekunowi pakietu mwan3 jak to pożenić razem.

13

Tak cos czulem, ze jest roznica...hmm no coz bede walczyl z mwanem, dzieki za rozjasnienie, bo troche bylem w kropce!