Temat: PHP i odczyt danych po porcie szeregowym
Da się zainstalować php'a na openwrt i jakimś prostym skryptem wysłać coś na port szeregowy i w odpowiedzi coś dostać z powrotem ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → PHP i odczyt danych po porcie szeregowym
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Da się zainstalować php'a na openwrt i jakimś prostym skryptem wysłać coś na port szeregowy i w odpowiedzi coś dostać z powrotem ?
Tak, masz w php gotowe klasy do tego.
O gotowych klasach wiem, zastanawiam się dlaczego na windowsa zrobili dodatkowe pluginy do tego
http://www.easyvitools.com/phpserial/index.html
Pod linuxem/openwrt nie potrzeba dodatkowych modułów poza php'em ?
Jeżeli pod php będziesz potrafił pisać i odczytywać /dev/ttySX to nie potrzebujesz.
http://www.phpclasses.org/package/3679- … -port.html
Tu masz przykład klasy, dzięki której można wysyłać i odbierać dane z serial portu. Sam jej używam.
Nie trzeba instalować żadnych dodatkowych modułów do PHP.
Przykład użycia:
$stty = new phpSerial();
$stty->deviceSet('/dev/ttyS0');
$stty->deviceOpen("w+b");
$stty->sendMessage('ala ma kota');
$in1 = $stty->readPort();
$stty->deviceClose();
echo $in1;
Również próbuję wykorzystać tę klasę, ale nie działa mi ten skrypt.
Tu moje pytanie : co powinno znajdować się w zmiennej $in1 ?
Wygląda na to że u mnie skrypt przestaje działać na deviceSet(), tak jakby nie mógł wystartować procesu stty -F /dev/ttyS0 .
Jednak po wpisaniu tej komendy w konsoli wyświetla się speed 9600 baud, line = 0 ; -brking -imaxbel.
Mój system to debian 5 (apache2 php5 mysql-server-5.1 php5-mysql phpmyadmin).
Mam elektroniczny dynamometr pod port COM i chciałbym odczytywać z niego wartości za pomocą php.
Proszę o pomoc.
Sądzę, że php nie sprawdzi się tutaj (ograniczenia, czas wykonywania skryptu, ograniczona interakcja komunikacyjna, ...). Lepiej dane pobierać w inny sposób (np. za pomocą dedykowanej aplikacji, skryptów), a php wykorzystać tylko do wyświetlenia tych danych.
Ale wszystko zależy od tego w jaki sposób urządzenie komunikuje się przez rs-a.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → PHP i odczyt danych po porcie szeregowym
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc