1 (edytowany przez baniaczek 2021-07-08 11:47:04)

Temat: Dziwne: 21.02 + Wdr3600 + opkg

Dobry, dawno mnie tu nie było.
@Cezary - tyle lat robisz nieustająco zaje*ą robotę - szacun

Wziąłem się za upgrade dwóch routerów TP-WDR3600
Rewizje: 1.1 i 1.5, oba raczej sprawne, bo na zakończenie przyjęły OpenWrt 19.07 bez żadnych problemów
Problemy miałem takie same na obu routerach

Obrazy: tutejsze, 21.02. Luci, factory

Moje potrzeby: router domowy + kmod-usb-net-rndis + mwan3

Przypadki:
1. Wgrany obraz + mwan3 + konfiguracja: router działa, mwan3 nie podnosi jednego interfejsu, ale sam openwrt działa ok, potraktujmy to "bez zastrzeżeń"

2. Wgrany obraz, po usunięciu: `opkg remove ekooneplstat luci-app-ekooneplstat` - próba zainstalowanie mwan3 i dependencji kończy się segfaultem, potem jest tylko gorzej, w zasadzie każda akcja opkg kończy się "filesystem full"

3. Wgrany obraz, próba aktualizacji `opkg upgrade ` pakietów które są upgradable - kończy się "filesystem full"

4. Wgrany obraz, samo usunięcie pakietów luci*i18n*pl - rozpada się baza zainstalowanych pakietów, kolejne próby zrobienia czegoś z pakietami: "filesystem full"

5. Wgrany obraz, zainstalowanie potrzebnych pakietów, próba odtworzenia konfiguracji (luci, menu od flashowania, button "restore config" czy jakoś tak): "filesystem full"

Oczywiście przed wszystkim `opkg update`

Ten filesystem nie jest full, df pokazuje parę kilo wolnego, jakby nie było mwan3 i sporo zależności jednak się tam mieścił w pierwszym punkcie

Finał: 19.07 jest good enough, routery wróciły do eksploatacji

2

Odp: Dziwne: 21.02 + Wdr3600 + opkg

Jak jest parę kilo wolnego (dokładnie - 56 - 64KB) to już jest full.
Nie rób odinstalowania pakietów które są w firmware bo w ten sposób nie zwalniasz miejsca tylko jeszcze bardziej go zajmujesz (bo zapisywana jest informacja co zostało usunięte). Po prostu nie używaj tego jak nie potrzebujesz.

A co do mwan3 - napisz coś więcej, bo samo "że coś nie działa" to za mało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Usuwanie było tylko w ramach testów, przede wszystkim chciałem zrobić opkg upgrade

konfiguracja:
wdr3600
(wan) ZTE MF823 + Play
(wanb) E3372h-320 + Polkomtel (polsat)
Oba jako hostless(?) (że same mają IP)
tylko IP4 (wywaliłem wan6 i wanb6)
Oba na LTE, wyłączone sprawdzanie PINu, oba widzą swoje BTSy, w sensie optycznym :)
Tę samą / taką samą konfigurację używam od dawna.
Konfiguracja: po usunięciu wan6 i wanb6, metryki tylko ruszone: balancing 75%/25%

Po wystartowaniu: oba wstają, po kilkunastu sekundach wan idzie w offline, przez całą noc nie wstaje
po `mwan3 ifup wan` - wan wstaje, wanb idzie offline. A potem całość się wyłącza.

Jest niewykluczone, że zasilanie nie wyrabia (oba modemy ciepłe), ale w 19.07 to samo działa raczej stabilnie. Jak przyjdzie hub usb aktywny - zrobię jeszcze jedno podejście.

Jak będę sprawdzać hub, to zobaczę jak się zachowuje lżejszy obraz (bez Luci) i dam znać

4

Logi i status mwan3 patrz. Ręcznie też możesz pingować oba wany żeby sprawdzić czy nadal żyją.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.