Temat: Dziwne: 21.02 + Wdr3600 + opkg
Dobry, dawno mnie tu nie było.
@Cezary - tyle lat robisz nieustająco zaje*ą robotę - szacun
Wziąłem się za upgrade dwóch routerów TP-WDR3600
Rewizje: 1.1 i 1.5, oba raczej sprawne, bo na zakończenie przyjęły OpenWrt 19.07 bez żadnych problemów
Problemy miałem takie same na obu routerach
Obrazy: tutejsze, 21.02. Luci, factory
Moje potrzeby: router domowy + kmod-usb-net-rndis + mwan3
Przypadki:
1. Wgrany obraz + mwan3 + konfiguracja: router działa, mwan3 nie podnosi jednego interfejsu, ale sam openwrt działa ok, potraktujmy to "bez zastrzeżeń"
2. Wgrany obraz, po usunięciu: `opkg remove ekooneplstat luci-app-ekooneplstat` - próba zainstalowanie mwan3 i dependencji kończy się segfaultem, potem jest tylko gorzej, w zasadzie każda akcja opkg kończy się "filesystem full"
3. Wgrany obraz, próba aktualizacji `opkg upgrade ` pakietów które są upgradable - kończy się "filesystem full"
4. Wgrany obraz, samo usunięcie pakietów luci*i18n*pl - rozpada się baza zainstalowanych pakietów, kolejne próby zrobienia czegoś z pakietami: "filesystem full"
5. Wgrany obraz, zainstalowanie potrzebnych pakietów, próba odtworzenia konfiguracji (luci, menu od flashowania, button "restore config" czy jakoś tak): "filesystem full"
Oczywiście przed wszystkim `opkg update`
Ten filesystem nie jest full, df pokazuje parę kilo wolnego, jakby nie było mwan3 i sporo zależności jednak się tam mieścił w pierwszym punkcie
Finał: 19.07 jest good enough, routery wróciły do eksploatacji