Temat: Dodatkowy AP w domu

Cześć,

Z racji rozległego mieszkania i umiejscowienia głównego routera na jego obrzeżach potrzebuje pokryć "drugą stronę" sygnałem Wifi. Miejsce docelowe ma podciągniętą skrętkę, obecnie w tym miejscu pracuje tl-mr3020 i mógłby tam zostać gdyby nie to, że co jakiś czas musze go brać w podróż i bawić się za każdym razem w jego rekonfiguracje.
Chciałem go zastąpić czymś na stałe (najlepiej z dwoma zakresami Wifi i portem 1Ghz) dodatkowe lany nie są wymagane. Taki zwykły AP do pracy z głównym routerem spięty z nim lanem.

Co możecie polecić w kwocie do 150 zł (oczywiście używki wchodzą w grę).

2

Odp: Dodatkowy AP w domu

Cokolwiek weźmiesz to będzie działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

WDR3600 / 4300
WNDR4300 V1 / V2
WNDR4500 V3
My Net N750
C2
R6220
C5 V1.20
C7 V2 / V4

4

Wyrzuć z listy wszystko, co nie ma wifi AC.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

5

Ale pytanie było o dwa zakresy, a nie o obecność AC.
Z AC to tylko druga połowa.

6

Cybe napisał/a:

Ale pytanie było o dwa zakresy, a nie o obecność AC.
Z AC to tylko druga połowa.

Owszem, ale kupowanie gruzów bez ac to mocno nierozwojowy temat w 2021 roku.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

7

@Królik ma rację smile
tym bardziej że autor:
- ma kwotę do 150 zł,
- chce port 1 Gbps (a może kiedyś zechce coś rozbudować, więc 4  porty nie zaszkodzą)
- jest otwarty na używki
- będzie wgrywał Openwrt (czego nie napisał, bo inaczej nasze typy i rozkminy nie mają sensu)

a lider w kategorii wydajność/cena wydaje się, że jest tylko jeden na portalu aukcyjnym.

No i do 150 zł jest jeszcze wspierany R6260 smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

8

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Szczerze mówiąc nie myślałem o ac, ale po tej dyskusji przemyślałem sprawę inaczej.

Moim głównym routerem obecnie jest TP-Link TL-WDR4300 v1. Jestem skłonny kupić coś z ac na jego miejsce, a niego przerzucić jako dodatkowy AP.
Tylko, że mam pytanie bardziej technicznie. Obecnie sieci Wi-Fi pracują na jednym kanele i maja tego samego SSID. AC z tego co przeczytałem posiada jakieś rozszerzone pasma (przepraszam jeżeli źle pojmuję to, ale temat dla mnie nowy) dzięki czemu można osiągnąć większe transfery. Czy mając jeden router ac, a drugi "zwykły" będę mógł nadal pracować na jednym kanele i jednym SSID? Czy ac, to zupełnie inny "rodzaj" sieci i będę musiał tworzyć nowego SSID na drugim routerze?
Jeżeli coś źle pojmuję to proszę wyprowadźcie mnie z tego smile

I oczywiście planuje mieć na nim openwrt, w sumie bez tego nie było by tego pusta tutaj na forum smile
O

9

Może być wszystko na jednym ssid i jednym kanale, ale tak się nie robi. Masz drugi AP to ustaw inny kanał, odpowiednio daleko żeby się nie zakłócały.

10

mar_w napisał/a:

a lider w kategorii wydajność/cena wydaje się, że jest tylko jeden na portalu aukcyjnym.

No i do 150 zł jest jeszcze wspierany R6260 smile

O jakim liderze kolega pisze? Ten Netgear wydaje sie tez niczego sobie, ale zastanawia mnie ten tajemniczy lider smile

W sumie kupić dwie R6260 po 100PLN, spieniężyć mojego tplink to za drogo by nie wyszło z upgrajdem do ac.

Tylko czy taka zamiana będzie ok?

11 (edytowany przez mar_w 2021-07-09 17:52:58)

Lider wydajność/cena to R6220 ale jest 1 rdzeniowy i oba radia 2x2.

R6260 ma procek 2 rdzeniowy, wifi 5GHz 3x3 i jest (był) droższy od R6220 o 41 zł.
Mówię o używkach w obu przypadkach.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

12

A ja się też podepnę.

Mam 1043 v1, robi za ap. Czy opłaca się kombinować z firmware coś czy już czas na zmianę?

13

Na tym już nic więcej nie uzyskasz, co więcej na najnowszych firmware on chodzi po prostu źle bo ma za mało ramu na nowe wersje. Zmień router.