1

Temat: Dobór routera

Cześć,

Co wybrać?
1. Neatgear R7800 > trochę już ma lat?
2. Asus RT-AX58U > Asus ?
3. Xiaomi AX3600 > nie ma jeszcze wsparcia openwrt?
4. ?

Jako główny router w nowym domu dwupiętrowym, jak trzeba będzie to coś na piętrze jeszcze dołożę później?

2

Odp: Dobór routera

Siłą rzeczy dwa ostatnie nie są wspierane jeszcze przez OpenWrt. Może kiedyś będą, ale nie wiadomo za ile lat.

Bierz netgeara.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

nie biorąc pod uwagę budżetu, który model netgeara?

4

Ten który wskazałeś w punkcie 1.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

dzieki za pomoc

6

Ja mam netgeara r7800, kupilem uzywke za 350 pln i jestem generalnie zadowolony, na openwrt od Cezarego nie wiesza sie, ma dobry zasieg, obsluguje ruter lte na usb i podlaczony dysk do 2 usb, choc w 5G poprzednik r7500 mial wyraznie lepszy zasieg tylko ze sterownik Qantenna byl na jakims snapshocie kernela wersji 5 i problem byl z latwym dogrywaniem paczek repozytorium jako ze wielu nie bylo gotowych i trzeba samemu kompilowac wiec jeazeli chodzi o obsluge to r7800 wygrywa. Mam go w 200m domu 2 poziomowym i 2,4GHz siega wszedzie a 5G do 60-70% pomieszczen. Znacznie lepszy wybor niz Archer c7 ktorego mialem chwile wczesniej

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

7

Szanowni koledzy, u mnie R7800 się świetnie spisuje, teraz znajomy prosi mnie a R7800 nie ma już w sprzedaży(FV).
Co polecacie teraz ? Urządzenie do standardowego domku z poddaszem, klasycznie: netflix, konsole, telefony?