Odp: Luci-app-sms-tool(-js) [ proste gui dla sms_tool ]
Zmieniłem Zuziu grafikę na link jak na Twoim screenie i od teraz tak będzie to wyglądało w "moich pakietach", co do błędów zerknę na nie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Luci-app-sms-tool(-js) [ proste gui dla sms_tool ]
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zmieniłem Zuziu grafikę na link jak na Twoim screenie i od teraz tak będzie to wyglądało w "moich pakietach", co do błędów zerknę na nie.
Poprawiłem źródła, pakiet, już nie powinno się tak "sypać". Można pobierać i testować.
Treść sosów jest dzielona na kilka części co nieco utrudnia ich odczytywanie.
Opublikowałem nową wersję. Teraz można sobie w ustawieniach/opcjach wybrać jak mają być wyświetlane smsy, czy te dzielone będą łączone w jeden czy każdy będzie z osobna.
Wersja 1.8
Poprawiłem wyświetlanie podzielonych wiadomości, teraz można sobie ustawić czy sms-y mają być łączone czy nie.
Opublikowałem wersję 1.8.2. W tej wersji poprawiłem funkcję łączenia podzielonych sms-ów.

Zapraszam do pobierania, testów i komentarzy.
P.S.
Sam pakiet z moich obserwacji już jest "całkiem znośny w działaniu", wszystko działa jak powinno, bez błędów które wcześniej sporadycznie występowały np. przy próbie komunikacji z modemem kiedy ten był jeszcze zajęty.
Opublikowałem wersję 1.8.4.
Dodałem wybór miejsca przechowywania wiadomości, wybór miejsca z którego mają być one odczytywane. Teraz możemy sobie wybrać czy wiadomości mają być odczytane z karty SIM czy z pamięci modemu.
Opcję dodałem po walce z modemem EM160, który olewał moje próby przestawienia zapisywania smsów na SIM.
Opublikowałem wersję 1.8.5
Poprawiłem odczyt wiadomości z karty SIM / pamęci modemu.
Zmieniłem widok w ustawieniach na zakładki. Teraz powinno być bardziej czytelnie.
W wolnej chwili zrobię i wrzucę aktualne screen-y z pakietu.
Opublikowałem wersję 1.8.6
Poprawiłem powiadomienie diodą o nowej wiadomości.
Opublikowałem wersję 1.8.7
Dodałem ułatwienie dot. wyboru portu do komunikacji z modemem.
Siema ![]()
Chciałem zrobić aktualizację apki o nową funkcjonalność, którą dodał niedawno Cezary, ale opcja z poleceniami AT działa mi połowicznie. Wszystko jest OK do momentu kiedy próbuję wysłać polecenie posiadające w składni magiczny znak cudzysłowu. Może ja źle to zapisuję?
Cezary mógłbyś podpowiedzieć jak wysłać np.
AT+QENG="neighbourcell"w odpowiedzi dostaję tylko

inne działają spoko

Ponieważ to shell interpretuje to musisz to wywołać jako:
sms_tool -d /dev/ttyUSB2 at "AT+QENG=\"neighbourcell\""
Dziękuję Cezary za podpowiedź i za nową funkcjonalność sms-tool
MEGA przydatna.
P.S.
Dla zainteresowanych opublikowałem już nową wersję 1.8.8 obsługującą polecenia AT.
@IceG, kawał dobrej roboty. Jest jeden problem, po kilku dniach, odbieranie sms-ów jakby traciło synchronizację, powiadamianie działa z wielogodzinnym opóźnieniem. Przydałaby się funkcja wyłączenia odbierania sms.
@IceG, kawał dobrej roboty
,ale.. ![]()
Jest jeden problem, po kilku dniach, odbieranie sms-ów jakby traciło synchronizację, powiadamianie działa z wielogodzinnym opóźnieniem. Przydałaby się funkcja wyłączenia odbierania sms.
Ja bym tego nie zauważył, za mało dostaję SMS-ów i "za często" mam router uruchamiany ponownie. Doraźnie mogę Zuziu zaproponować dodanie wpisu do cron-a resetujący codziennie proces powiadomień.
00 5 * * * /etc/init.d/smsled disable && sleep 5 && /etc/init.d/smsled startKtoś ma darmowe SMS-y i chce chwilę posiedzieć nad skryptem od powiadomień?
Tylko proszę nie wszyscy na raz.
Zerknę na to w bardzo wolnej chwili, zobaczę jak weryfikują czas w takim np. watchcat, może uda się coś z tym zrobić.
Chyba, że Ktoś z Forumowiczek, Forumowiczów pierwsza/pierwszy podzieli się rozwiązaniem. Wcale bym się nie obraził
.
P.S.
@Cezary myślałeś kiedyś aby dodać Swoje pakiety (3ginfo,sms-tool) do repo OpenWrt? Czy specjalnie nie dodajesz, aby mieć "spokojną głowę"? ![]()
3ginfo nie nadaje się do dodania - jako że pisałem go dla siebie to zawiera obsługę raczej najpopularniejszych modemów dostępnych tu w Polsce. Żeby poszło do repo to należało by dodać jeszcze kilka różnych rodzajów modemów, uzupełnić kody operatorów, wywalić skrypty od ussd, wywalić samodzielną stronę html i kilka innych rzeczy.
sms-tool to jeszcze może dało by radę po napisaniu dokumentacji, ale patrząc ile osób forkuje moje repo to nie wróżę mu popularności ![]()
3ginfo nie nadaje się do dodania - jako że pisałem go dla siebie to zawiera obsługę raczej najpopularniejszych modemów dostępnych tu w Polsce. Żeby poszło do repo to należało by dodać jeszcze kilka różnych rodzajów modemów, uzupełnić kody operatorów, wywalić skrypty od ussd, wywalić samodzielną stronę html i kilka innych rzeczy.
sms-tool to jeszcze może dało by radę po napisaniu dokumentacji, ale patrząc ile osób forkuje moje repo to nie wróżę mu popularności
Rozumiem ![]()
Co nie zmienia faktu, że bardzo bardzo brakuje w OpenWrt właśnie takiego "przyjaznego użytkownikowi" wsparcia dla modemów (pokazanie informacji o modemie, połączeniu, itd. | obsługa SMS-ów, kodów USSD, poleceń AT). Już myślałem nawet aby przenieść tą stronę dotyczącą połączenia/modemu z ROOTer, ale zabawy z tym od groma, bo wszystko zrobili pod siebie i dostosowanie tego do zwykłego pakietu, wymagałoby bardzo dużo czasu.
patrząc ile osób forkuje moje repo to nie wróżę mu popularności
Nie wiedzą co tracą
.
A rooter to w ogóle, na początku wykorzystywali moje 3ginfo (tak samo jak rosjanie) ale szybko przerobili to po swojemu na skrypty/lua i chyba ani razu nie zrobili PR do luci.
A rooter to w ogóle, na początku wykorzystywali moje 3ginfo (tak samo jak rosjanie) ale szybko przerobili to po swojemu na skrypty/lua i chyba ani razu nie zrobili PR do luci.
O proszę! nie wiedziałem Cezary, że wszystko zaczęło się od Ciebie
Szacun ![]()
Raz właśnie poruszyłem ten temat u kolegów z ROOTer na ich forum.. to odpisali mi coś w stylu, że kiedyś próbowali coś zgłaszać, ale że ciągle głównym deweloperom coś nie pasowało, więc odpuścili i zaczęli robić tylko dla siebie, po swojemu. A teraz OpenWrt jest bardzo biedne. Już pomijam komentarze na forum OpenWrt, że przecież mobilnych użytkowników jest mało, więc raczej nie mają na co liczyć
.
Swoją drogą Rosjanie też dobrzy, szybko przygarnęli moją przeróbkę ich luci-app-atinout
. I tak się kręci.. a społeczność OpenWrt zyskuje.
Doraźnie mogę Zuziu zaproponować dodanie wpisu do cron-a resetujący codziennie proces powiadomień.
00 5 * * * /etc/init.d/smsled disable && sleep 5 && /etc/init.d/smsled start
O widzisz, nie wpadałam na to
Już dodaję i za kilka dni dam znać jak sprawa wygląda.
Jeszcze jako małą ciekawostkę dodam

wiec Cezary 3ginfo i sms-tool mogłyby się załapać do repo
. Jest deficyt takich pakietów.
IceG napisał/a:Doraźnie mogę Zuziu zaproponować dodanie wpisu do cron-a resetujący codziennie proces powiadomień.
00 5 * * * /etc/init.d/smsled disable && sleep 5 && /etc/init.d/smsled startO widzisz, nie wpadałam na to
Już dodaję i za kilka dni dam znać jak sprawa wygląda.
@Zuzia jak masz ochotę i czas
sprawdź proszę jak działa ta wersja, jeżeli to rozwiązanie "załatwi sprawę" to nie będę dalej kombinował z nowym skryptem od procesu. Na ten moment nie ruszyłem z nim do przodu.
luci-app-sms-tool_TEST
@IceG, dziękuję za paczkę, wgrałam, dam znać o wynikach.
@IceG, potwierdzam, że działa prawidłowo, rozwiązanie sprawdziło się ![]()
@IceG, potwierdzam, że działa prawidłowo, rozwiązanie sprawdziło się
W takim razie opublikowałem już wersję 1.8.9 z "poprawionymi powiadomieniami".
Opublikowałem wersję 1.9.0
Dodałem nową opcję dla diody przy powiadomieniach. Opcja z założenia powinna rozwiązać sprawę powiadomień na routerach z jedną diodą / z diodą obsługującą więcej zadań.
Jeżeli np. nasz router ma jedną diodę, która informuje o połączeniu / pobieraniu danych lub po prostu jest włączona i daje znać, że router działa to taka dioda jeżeli nadejdzie sms będzie migać, a po odczytaniu przez użytkownika wiadomości powinna znów wrócić do sposobu działania zdefiniowanego w systemie.
Na 17.01-SNAPSHOT, r3948-5886a5060a nie mogę zainstalować aplikacji, ponieważ nie mogę pobrać składnika luci-compat. Można sprawdzić z jakiego powodu?
root@LEDE:/tmp# opkg install luci-app-sms-tool_1.9.0-14082021_all.ipk
Installing luci-app-sms-tool (1.9.0-14082021) to root...
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-app-sms-tool:
* luci-compat *
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-sms-tool.
root@LEDE:/tmp# opkg install luci-compat
Unknown package 'luci-compat'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-compat.
A luci-compat było na LEDE? powątpiewam w to. Jak możesz to wgraj najnowszy możliwy obraz, aby mieć pełną funkcjonalność pakietu.
Właśnie potrzebuje stworzyć prostą bramkę do odbioru sms i wysyłania kodów ussd więc ta aplikacja byłaby dla mnie idealna gdybym tylko był w stanie ją zainstalować.. Mam 19.07 postawione na Raspberry B+ (BCM2835)
Jakieś sugestie?
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-i18n-sms-tool-pl:
* luci-app-sms-tool
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-i18n-sms-tool-pl. Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-app-sms-tool:
* sms-tool
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-sms-tool.Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Luci-app-sms-tool(-js) [ proste gui dla sms_tool ]
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc