176 (edytowany przez IceG 2020-10-12 21:27:22)

Odp: Luci-app-sms-tool(-js) [ proste gui dla sms_tool ]

Zmieniłem Zuziu grafikę na link jak na Twoim screenie i od teraz tak będzie to wyglądało w "moich pakietach", co do błędów zerknę na nie.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

177

Poprawiłem źródła, pakiet, już nie powinno się tak "sypać". Można pobierać i testować.

Postaw kawę

178 (edytowany przez IceG 2020-10-19 09:49:13)

ookris napisał/a:

Treść sosów jest dzielona na kilka części co nieco utrudnia ich odczytywanie.

https://i.imgur.com/JRIZkXz.png

Opublikowałem nową wersję. Teraz można sobie w ustawieniach/opcjach wybrać jak mają być wyświetlane smsy, czy te dzielone będą łączone w jeden czy każdy będzie z osobna.

Wersja 1.8

• Poprawiłem wyświetlanie podzielonych wiadomości, teraz można sobie ustawić czy sms-y mają być łączone czy nie.

Postaw kawę

179 (edytowany przez IceG 2020-11-17 13:04:30)

Opublikowałem wersję 1.8.2. W tej wersji poprawiłem funkcję łączenia podzielonych sms-ów.

https://raw.githubusercontent.com/4IceG/luci-app-sms-tool/master/screenshots/sms_readsms1.8.2pl.fix.png

Zapraszam do pobierania, testów i komentarzy.

P.S.
Sam pakiet z moich obserwacji już jest "całkiem znośny w działaniu", wszystko działa jak powinno, bez błędów które wcześniej sporadycznie występowały np. przy próbie komunikacji z modemem kiedy ten był jeszcze zajęty.

Postaw kawę

180

Opublikowałem wersję 1.8.4.

Dodałem wybór miejsca przechowywania wiadomości, wybór miejsca z którego mają być one odczytywane. Teraz możemy sobie wybrać czy wiadomości mają być odczytane z karty SIM czy z pamięci modemu.

Opcję dodałem po walce z modemem EM160, który olewał moje próby przestawienia zapisywania smsów na SIM.

Postaw kawę

181 (edytowany przez IceG 2021-03-21 16:04:32)

Opublikowałem wersję 1.8.5

Poprawiłem odczyt wiadomości z karty SIM / pamęci modemu.
Zmieniłem widok w ustawieniach na zakładki. Teraz powinno być bardziej czytelnie.

W wolnej chwili zrobię i wrzucę aktualne screen-y z pakietu.

Opublikowałem wersję 1.8.6

Poprawiłem powiadomienie diodą o nowej wiadomości.

Opublikowałem wersję  1.8.7

Dodałem ułatwienie dot. wyboru portu do komunikacji z modemem.

Postaw kawę

182

Siema smile
Chciałem zrobić aktualizację apki o nową funkcjonalność, którą dodał niedawno Cezary, ale opcja z poleceniami AT działa mi połowicznie. Wszystko jest OK do momentu kiedy próbuję wysłać polecenie posiadające w składni magiczny znak cudzysłowu. Może ja źle to zapisuję?

Cezary mógłbyś podpowiedzieć jak wysłać np.

AT+QENG="neighbourcell"

w odpowiedzi dostaję tylko

https://i.postimg.cc/W3qBMVG2/polecena.png

inne działają spoko

https://i.postimg.cc/C5Nm8rQh/polecena2.png

Postaw kawę

183

Ponieważ to shell interpretuje to musisz to wywołać jako:

sms_tool -d /dev/ttyUSB2 at "AT+QENG=\"neighbourcell\""

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

184

Dziękuję Cezary za podpowiedź i za nową funkcjonalność sms-tool smile MEGA przydatna.

P.S.
Dla zainteresowanych opublikowałem już nową wersję 1.8.8 obsługującą polecenia AT.

Postaw kawę

185

@IceG, kawał dobrej roboty. Jest jeden problem, po kilku dniach, odbieranie sms-ów jakby traciło synchronizację, powiadamianie działa z wielogodzinnym opóźnieniem. Przydałaby się funkcja wyłączenia odbierania sms.

186

Zuzia napisał/a:

@IceG, kawał dobrej roboty

,ale.. smile

Zuzia napisał/a:

Jest jeden problem, po kilku dniach, odbieranie sms-ów jakby traciło synchronizację, powiadamianie działa z wielogodzinnym opóźnieniem. Przydałaby się funkcja wyłączenia odbierania sms.

Ja bym tego nie zauważył, za mało dostaję SMS-ów i "za często" mam router uruchamiany ponownie. Doraźnie mogę Zuziu zaproponować dodanie wpisu do cron-a resetujący codziennie proces powiadomień.

00 5 * * * /etc/init.d/smsled disable && sleep 5 && /etc/init.d/smsled start

Ktoś ma darmowe SMS-y i chce chwilę posiedzieć nad skryptem od powiadomień? smile Tylko proszę nie wszyscy na raz.

Zerknę na to w bardzo wolnej chwili, zobaczę jak weryfikują czas w takim np. watchcat, może uda się coś z tym zrobić.
Chyba, że Ktoś z Forumowiczek, Forumowiczów pierwsza/pierwszy podzieli się rozwiązaniem. Wcale bym się nie obraził wink .

P.S.
@Cezary myślałeś kiedyś aby dodać Swoje pakiety (3ginfo,sms-tool) do repo OpenWrt? Czy specjalnie nie dodajesz, aby mieć "spokojną głowę"? wink

Postaw kawę

187

3ginfo nie nadaje się do dodania - jako że pisałem go dla siebie to zawiera obsługę raczej najpopularniejszych modemów dostępnych  tu w Polsce. Żeby poszło do repo to należało by dodać jeszcze kilka różnych rodzajów modemów, uzupełnić kody operatorów, wywalić skrypty od ussd, wywalić samodzielną stronę html i kilka innych rzeczy.
sms-tool to jeszcze może dało by radę po napisaniu dokumentacji, ale patrząc ile osób forkuje moje repo to nie wróżę mu popularności smile

188 (edytowany przez IceG 2021-06-14 10:07:12)

Cezary napisał/a:

3ginfo nie nadaje się do dodania - jako że pisałem go dla siebie to zawiera obsługę raczej najpopularniejszych modemów dostępnych  tu w Polsce. Żeby poszło do repo to należało by dodać jeszcze kilka różnych rodzajów modemów, uzupełnić kody operatorów, wywalić skrypty od ussd, wywalić samodzielną stronę html i kilka innych rzeczy.
sms-tool to jeszcze może dało by radę po napisaniu dokumentacji, ale patrząc ile osób forkuje moje repo to nie wróżę mu popularności smile

Rozumiem smile

Co nie zmienia faktu, że bardzo bardzo brakuje w OpenWrt właśnie takiego "przyjaznego użytkownikowi" wsparcia dla modemów (pokazanie informacji o modemie, połączeniu, itd. | obsługa SMS-ów, kodów USSD, poleceń AT). Już myślałem nawet aby przenieść tą stronę dotyczącą połączenia/modemu z ROOTer, ale zabawy z tym od groma, bo wszystko zrobili pod siebie i dostosowanie tego do zwykłego pakietu, wymagałoby bardzo dużo czasu.

Cezary napisał/a:

patrząc ile osób forkuje moje repo to nie wróżę mu popularności smile

Nie wiedzą co tracą wink .

Postaw kawę

189

A rooter to w ogóle, na początku wykorzystywali moje 3ginfo (tak samo jak rosjanie) ale szybko przerobili to po swojemu na skrypty/lua i chyba ani razu nie zrobili PR do luci.

190 (edytowany przez IceG 2021-06-14 10:22:28)

Cezary napisał/a:

A rooter to w ogóle, na początku wykorzystywali moje 3ginfo (tak samo jak rosjanie) ale szybko przerobili to po swojemu na skrypty/lua i chyba ani razu nie zrobili PR do luci.

O proszę! nie wiedziałem Cezary, że wszystko zaczęło się od Ciebie wink Szacun smile

Raz właśnie poruszyłem ten temat u kolegów z ROOTer na ich forum.. to odpisali mi coś w stylu, że kiedyś próbowali coś zgłaszać, ale że ciągle głównym deweloperom coś nie pasowało, więc odpuścili i zaczęli robić tylko dla siebie, po swojemu. A teraz OpenWrt jest bardzo biedne. Już pomijam komentarze na forum OpenWrt, że przecież mobilnych użytkowników jest mało, więc raczej nie mają na co liczyć neutral .

Swoją drogą Rosjanie też dobrzy, szybko przygarnęli moją przeróbkę ich luci-app-atinout big_smile . I tak się kręci.. a społeczność OpenWrt zyskuje.

Postaw kawę

191

IceG napisał/a:

Doraźnie mogę Zuziu zaproponować dodanie wpisu do cron-a resetujący codziennie proces powiadomień.

O widzisz, nie wpadałam na to smile Już dodaję i za kilka dni dam znać jak sprawa wygląda.

192

Cezary napisał/a:

Jeszcze jako małą ciekawostkę dodam

https://i.postimg.cc/VL0Cm0VB/repo.png

wiec Cezary 3ginfo i sms-tool mogłyby się załapać do repo wink . Jest deficyt takich pakietów.

Postaw kawę

193 (edytowany przez IceG 2021-06-18 18:38:13)

Zuzia napisał/a:
IceG napisał/a:

Doraźnie mogę Zuziu zaproponować dodanie wpisu do cron-a resetujący codziennie proces powiadomień.

O widzisz, nie wpadałam na to smile Już dodaję i za kilka dni dam znać jak sprawa wygląda.

@Zuzia jak masz ochotę i czas smile sprawdź proszę jak działa ta wersja, jeżeli to rozwiązanie "załatwi sprawę" to nie będę dalej kombinował z nowym skryptem od procesu. Na ten moment nie ruszyłem z nim do przodu.
luci-app-sms-tool_TEST

Postaw kawę

194

@IceG, dziękuję za paczkę, wgrałam, dam znać o wynikach.

195

@IceG, potwierdzam, że działa prawidłowo, rozwiązanie sprawdziło się smile

196

Zuzia napisał/a:

@IceG, potwierdzam, że działa prawidłowo, rozwiązanie sprawdziło się smile

W takim razie opublikowałem już wersję 1.8.9 z "poprawionymi powiadomieniami".

Postaw kawę

197

Opublikowałem wersję 1.9.0

Dodałem nową opcję dla diody przy powiadomieniach. Opcja z założenia powinna rozwiązać sprawę powiadomień na routerach z jedną diodą / z diodą obsługującą więcej zadań.

Jeżeli np. nasz router ma jedną diodę, która informuje o połączeniu / pobieraniu danych lub po prostu jest włączona i daje znać, że router działa to taka dioda jeżeli nadejdzie sms będzie migać, a po odczytaniu przez użytkownika wiadomości powinna znów wrócić do sposobu działania zdefiniowanego w systemie.

Postaw kawę

198

Na 17.01-SNAPSHOT, r3948-5886a5060a nie mogę zainstalować aplikacji, ponieważ nie mogę pobrać składnika luci-compat. Można sprawdzić z jakiego powodu?

root@LEDE:/tmp# opkg install luci-app-sms-tool_1.9.0-14082021_all.ipk
Installing luci-app-sms-tool (1.9.0-14082021) to root...
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-app-sms-tool:
*     luci-compat *
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-sms-tool.
root@LEDE:/tmp# opkg install luci-compat
Unknown package 'luci-compat'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-compat.

199

A luci-compat było na LEDE? powątpiewam w to. Jak możesz to wgraj najnowszy możliwy obraz, aby mieć pełną funkcjonalność pakietu.

Postaw kawę

200

Właśnie potrzebuje stworzyć prostą bramkę do odbioru sms i wysyłania kodów ussd więc ta aplikacja byłaby dla mnie idealna gdybym tylko był w stanie ją zainstalować.. Mam 19.07 postawione na Raspberry B+ (BCM2835)

Jakieś sugestie?

Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-i18n-sms-tool-pl:
 *     luci-app-sms-tool
 * opkg_install_cmd: Cannot install package luci-i18n-sms-tool-pl.
 Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-app-sms-tool:
 *  sms-tool
 * opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-sms-tool.