Odp: TP-Link WDR3600 i Multimedia 300Mb/s na modemie Technicolor CGA2121
aktualnie do programu utorrent jeśli dobrze zrozumiałem
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link WDR3600 i Multimedia 300Mb/s na modemie Technicolor CGA2121
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
aktualnie do programu utorrent jeśli dobrze zrozumiałem
1. Torrent nie potrzebuje mieć otworzonych portów (serio) żeby pobierać dane. Potrzebujesz jak seedujesz pliki lub jesteś na prywatnym trakerze i musisz seedować
2. Taki port jak ustawiłeś sobie w utorrencie. Może być różny więc zobacz w ustawieniach jaki masz.
Trochę inaczej to wygląda, przynajmniej u mnie.
Właśnie miałem rozmowę z działem technicznym MM
Nie mam wykupionej opcji WiFi a tylko wtedy modem działa w trybie bridge więc u mnie modemu w bridge nie przełączą ale sprawdził i stwierdził, że faktycznie mam blokadę portów. Powiedział, że porty mi odblokuje poza 68 bo to jest serwisowy i za 15min po restarcie modemu powinno być wszystko ok. Niestety nie jest. Porty nadal zablokowane. Tak mi pokazuje np program do torrentów oraz PFPortChecker.
Nie zmieniałem nic w swoim routerze. Konfigurację mam taką samą jak w połączeniu z poprzednim modemem i wcześniej wszystko było ok, porty były otwarte. A teraz nie wiem co dalej, nie jestem sieciowym guru.
Mam zmienić ustawienia w routerze, jakie porty mam otworzyć? Czy znowu dzwonić do działu technicznego?
Paranoja, żeby mieć bridge, należy wykupić WiFi, tego Bareja by nie wymyślił
Właśnie dowiedziałam się, że stary sposób działa wyśmienicie: https://www.wykop.pl/wpis/7350370/jaki- … -122260387
Tylko błagam, nie piszcie, że nie działa, patent dotyczy obecnie MM/Vectry i Technicolor CGA2121, zrzuty jako dowód:

Trzeba zrobić tak jak w opisie z Wykopu i zapisać sobie potrzebne ustawienia.
Paranoja, żeby mieć bridge, należy wykupić WiFi, tego Bareja by nie wymyślił
Właśnie dowiedziałam się, że stary sposób działa wyśmienicie: https://www.wykop.pl/wpis/7350370/jaki- … -122260387
Tylko błagam, nie piszcie, że nie działa, patent dotyczy obecnie MM/Vectry i Technicolor CGA2121, zrzuty jako dowód:
Trzeba zrobić tak jak w opisie z Wykopu i zapisać sobie potrzebne ustawienia.
Pisałem już wcześniej. Nie mam wykupionej opcji WiFi w MM i nie mam dostępu do konfiguracji Technicolora. W eboku modem u mnie nie figuruje w urządzeniach. Dzwoniłem do nich ponownie i tylko potwierdzili że odblokowali mi wszystkie porty poza 68 bo to serwisowy. Podłączyłem kompa po LANie bezpośrednio do modemu żeby uniknąć ewentualnych błędów w konfiguracji mojego routera ale i tak program testowania portów wyrzuca komunikat że nie są otwarte. uTorrent też ma problem z portami i bandwidth - wywala mi w teście Speed test failed. Timed out waiting for message from serwer.
Doskonale rozumiem Twoją sytuację od początku. Masz teraz dwa wyjścia, skorzystać z rady z poprzedniego postu albo zdać się na support MM, który jak widać nie jest chętny do pomocy. Aby nie było wątpliwości, można dostać się do modemu bez żadnego hasła, zapisać swoje ustawienia (DMZ, przekierowania portów, ustawienia Wi-Fi itp.) i cieszyć się usługą internetową bez zablokowanych portów.
To poproszę o instrukcję jak dostać się do modemu krok po kroku bo ja nie widzę możliwości skoro nie mam dostępu do panelu logowania. Może czegoś nie wiem, może czegoś nie rozumiem ![]()
Zuzia umieściła llink do wykopu który to opisuje...
Podłączyłem kompa po LANie bezpośrednio do modemu żeby uniknąć ewentualnych błędów w konfiguracji mojego routera ale i tak program testowania portów wyrzuca komunikat że nie są otwarte.
A firewall w Windowsie wyłączyłeś?, albo otworzyłeś porty?.
Zuzia umieściła llink do wykopu który to opisuje...
Mój przypadek jest chyba trochę pokręcony.
Faktycznie jest opis tylko nie jest to dla mnie rozwiązanie z kilku powodów. Mogę sobie grzebać w ten sposób we własnym modemie albo routerze ale jak wejdę na ich modem w ten sposób to i tak to zauważą, jeśli nie od razu to za kilka dni i ustawią po swojemu i historia się powtórzy w najlepszym przypadku. W gorszym mogą się doczepić, że grzebię w ich sprzęcie do którego oficjalnie nie mam dostępu i będą mi robić pod górę.
Coś się zmieniło ostatnio przynajmniej w przypadku uTorrent. Mam fajeczkę na zielono z opisem że wybrane porty są otwarte ale w opcji Bandwidth mam konflikt przy wyborze serwerów (mam tylko cztery z Pragi i na każdym jest to samo a kiedyś miałem większy wybór) i wyrzuca komunikat:
/ Results: Speed test failed /
/ Time out waiting for message from server /
Mogę jakoś dodać inne serwery? Kiedyś miałem z Wiednia i ładnie łączyło.
Co prawda nic nie zmieniałem w ustawieniach ale może mam coś pomieszane i stąd te problemy.
Firewall w Windowsie na czas testu miałem wyłączony ale i tak nic tam nie blokowałem a programy z których korzystam są wpisane na listę z dostępem.
Mój przypadek jest chyba trochę pokręcony.
Faktycznie jest opis tylko nie jest to dla mnie rozwiązanie z kilku powodów. Mogę sobie grzebać w ten sposób we własnym modemie albo routerze ale jak wejdę na ich modem w ten sposób to i tak to zauważą, jeśli nie od razu to za kilka dni i ustawią po swojemu i historia się powtórzy w najlepszym przypadku. W gorszym mogą się doczepić, że grzebię w ich sprzęcie do którego oficjalnie nie mam dostępu i będą mi robić pod górę.
Twój przypadek jest standardowy, wszystkim klientom (poza biznesowymi) blokują dostęp do panelu modemu więc każdy ma problem z odblokowaniem portów, można powiedzieć, że Technicolor w trybie router jest porażką między innymi z tego powodu. To szlachetnie z Twojej strony, że chcesz być w porządku w stosunku do operatora, ale wiedz, że Vectra/MM ma w nosie Twój komfort i wygodę, inne kablówki dają dostęp do Technicolora (Play, Inea i wiele mniejszych, lokalnych).
Skoro zdajesz się na support, poproś, aby ustawili DMZ na adres Twojego TP-Linka lub komputera, będziesz miał przekierowane na niego wszystkie porty.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link WDR3600 i Multimedia 300Mb/s na modemie Technicolor CGA2121
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc