1 (edytowany przez mza 2021-06-14 12:00:25)

Temat: TL-WR740N/ND v4 - czy zdołam dodać "tunel" blokując całą resztę ?

Witam

TP-Link TL-WR740N/ND v4 - na tym routerze mam OpenWRT + Luci. Tak sobie myślę, czy uda się w nim
odpalić słuchanie na specyficznym porcie aby ustanowić tzw. tunel ? Chciałbym aby po stronie LAN,
dowolny komputer klient korzystając z tunelu po prostu korzystał z internetu który dostarcza router.

W przypadku dwóch komputerów zestawienie tunelu powiodło się plus TinyProxy. Jednak w przypadku
w/w routera nie bardzo wiem gdzie dodać skrypt, aby zainicjować sobie taki listener na danym porcie.
Proszę o podpowiedź. Chciałbym mieć tylko ten tunel i nic więcej. Ciekawi mnie jak w takiej sytuacji
poradzi sobie mechanizm typu Intel ME / AMT. Gdyż tunel jest szyfrowany. Chodzi o to że procesor
routera też jest podejrzany, czy uda mu się przepuszczać mimo blokad ukryty że tak powiem
ruch dalej...

smile

2

Odp: TL-WR740N/ND v4 - czy zdołam dodać "tunel" blokując całą resztę ?

Zbytnio nie rozumiem co chcesz zrobić. Uruchomić tinyproxy? Zainstaluj jak masz jeszcze miejsce i uruchom po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Zbytnio nie rozumiem co chcesz zrobić. Uruchomić tinyproxy? Zainstaluj jak masz jeszcze miejsce i uruchom po prostu.

Nie, w routerze nie chce mieć TinyProxy - miałem kiedyś ale działał jakoś nie tak jak trzeba, trudno powiedzieć czemu. TinyProxy na terminalu,
jakimkolwiek innym sprzęcie chodzi aż miło. W w/w przypadku potrzebuje zablokować na firewallu wszelkie protokoły z tzw "UNKNOWN"
włącznie, oraz pozostawić tylko możliwość połączenia się z routerem przez tzw. tunel po ssh.

Musi więc serwer ssh słuchać na jakimś porcie, aby mój klient z LAN do takiegoż portu mógł się podłączyć,
aby zestawić tzw. tunel. Robiłem tak w przypadku klasycznego sprzętu, jednak z tym w/w routerem nie bardzo
wiem gdzie on ma miejsce na skrypt startowy. [ initrc itp ]

smile

4

W /etc/rc.local możesz swoje rzeczy umieścić lub zrobić skrypt w /etc/init.d

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.