26

Odp: TP-Link WDR3600 i Multimedia 300Mb/s na modemie Technicolor CGA2121

Hasło masz takie jak do gui. I nie widać go podczas wpisywania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Cezary napisał/a:

Hasło masz takie jak do gui. I nie widać go podczas wpisywania.

OK, wszedłem.

28 (edytowany przez janusz_68 2021-06-13 20:37:43)

Wpisałem komendy bez #
Żeby wyjść z konsoli wystarczy po prostu zamknąć okno?
I po wszystkim zresetować router?

29

Tak, możesz po prostu zamknąć okno.

30

Cezary smile

frauka napisał/a:

Mam dokładnie to samo z Multimedią, ich modemem Technicolor i Tp-Linkiem 1043nd v2. Wróciłam ...

Cezary napisał/a:

A teraz przeczytaj faq na górze tej strony i będziesz wiedział gdzie i jak to wpisać.

Jest @Zuzia i jest też @frauka big_smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

31

Zdarza się...

32 (edytowany przez frauka 2021-06-13 21:10:12)

mar_w napisał/a:

? Coś czuję, że to jakieś podśmiechujki tongue

@janusz_68 daj znać czy jest poprawa bo może nie warto kombinować.

33

frauka napisał/a:
mar_w napisał/a:

Nie, pomyliłem formę osobową w wypowiedzi.

34 (edytowany przez janusz_68 2021-06-13 21:11:16)

Zrobione i wszystko działa jak trzeba. Transfer na poziomie 320Mb/s po kablu więc mina się uśmiecha. WiFi oczywiście gorzej bo download jak i upload jest na podobnym poziomie 40-50Mb/a ale wydaje mi się że sygnał mam trochę silniejszy. Przez 3 ściany działa bez problemu więc jest chyba trochę lepiej jak kiedyś. Może to tylko tylko wrażenie, może ustawienie radia na 40MHz. Ważne że działa to co trzeba a to chodziło.
Dzięki za pomoc i odświeżenie pamięci smile

35

frauka napisał/a:
mar_w napisał/a:

No wiesz co? big_smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

36

To nie było zamierzone wink

37

Mam jeszcze jedno pytanie.
W wersji Garg 1.13 odhaczona jest opcja UPnP & NAT-PMP i nie mogę tego zaznaczyć.
Pisze:
Wymagana jest instalacja dodatkowego pakietu aby skorzystać z tej opcji!
Jakaś podpowiedź gdzie znaleźć ten pakiet i czy da się go wgrać przez GUI czy też trzeba przez konsolę?

38

Tak po prostu - jak wejdziesz w menu "dodatków" i odświeżysz listę to zobaczysz plugin upnpd do instalacji.

Tylko kompletnie nie widzę powodów dla którego miałbyś to robić. Przecież używanie upnp jest po prostu szkodliwe dla zdrowia.

39

Ok, dzięki, rada przyjęta.

40 (edytowany przez Zuzia 2021-06-13 22:36:16)

W domyślnej konfiguracji w trybie router, Technicolor CGA2121 ma aktywne UPnP i nie ma możliwości wyłączenia, ponieważ logowanie do panelu jest zablokowane (Vectra, MM). Tym bardziej niebezpieczna sytuacja...
Tak się składa, że mam CGA2121 i sama używam go jedynie w trybie bridge z całkowicie wyłączonym Wi-Fi. Dlatego, że Wi-Fi działa w bridge i przydziela na drugim urządzeniu publiczne IP, o czym mało kto wie.

41

Nie bardzo mi się podoba używanie ich routera do którego tylko oni mają dostęp i jestem zdany na to co sami tam ustawią. Jako że nie wykupiłem u nich opcji WiFi powinni dać mi normalny modem a nie modemorouter.
Nie tylko ja mam problem z blokowanymi przez nich portami.

42 (edytowany przez Zuzia 2021-06-13 22:52:05)

Przełącz sobie CGA2121 w tryb bridge, możesz samodzielnie przez https://ebok.vectra.pl/#/login (zakładka "Konfiguracja urządzeń" - jeśli masz już dostęp do panelu klienta Vectry) lub przez zlecenie na infolinii, robią od ręki. Wtedy będziesz miał normalny modem, z możliwością uzyskania publicznego IP na dwóch urządzeniach. A Tp-Link niech będzie jedynym routerem. Problemy z portami znikną.

43

Dzięki za radę, jutro do nich zadzwonię bo na ebok nie mam dostępu do modemu. Umowę mam w MM a nie w Vectrze.

44 (edytowany przez Zuzia 2021-06-13 23:07:54)

W zeszłym roku Multimedię przejęła Vectra. W Vectrze od wielu lat jest moda na blokowanie logowania do panelu modemu, kiedyś dało się obejść, ale niestety na CGA2121 żadne sztuczki nie działają. Wiem, bo próbowałam. Blokują, dlatego, że nie brandują softu tylko dają czysty producenta, co ma swoje plusy, bo aktualizacje szybciej wpadają.

45

Znam temat. W MM jestem od ich początku i ta cała fuzja to jakieś nieporozumienie co mści się na klientach i oni dobrze o tym wiedzą. Niestety jest jak jest. Zadzwonię i będę walczył o swoje bo nie będę płacił za internet z blokadami.

46

Też jestem zła. Ten ich modemorouter łączy się wolniej niż poprzedni modem Arris. Dwa lata spokoju i podkusiło mnie na szybsze łącze. Czyli rozumiem, że przestawienie go w tryb bridge pozwoli normalnie podpinać swój router bez kombinacji, tak jak do tej pory? Jeśli coś będzie mi się dalej krzaczyć to na pewno skorzystam z tej rady smile

47

Dokładnie tak, dzwonisz na infolinię, prosisz dział techniczny i tam o przełączenie modemu do bridge, po restarcie modemu spinasz modem ze swoim routerem i problem z zablokowanymi portami należy do przeszłości. Ja dodatkowo poprosiłam o całkowite wyłącznie Wi-Fi, które domyślnie działa też w bridge, po co zaśmiecać eter.

48

Super. Pewnie skorzystam. Jeszcze, żebym znalazła nowszy router dualband do którego mogłabym podpiąć własną antenę to juz całkiem byłabym szczęśliwa smile

49

Trochę inaczej to wygląda, przynajmniej u mnie.
Właśnie miałem rozmowę z działem technicznym MM
Nie mam wykupionej opcji WiFi a tylko wtedy modem działa w trybie bridge więc u mnie modemu w bridge nie przełączą ale sprawdził i stwierdził, że faktycznie mam blokadę portów. Powiedział, że porty mi odblokuje poza 68 bo to jest serwisowy i za 15min po restarcie modemu powinno być wszystko ok. Niestety nie jest. Porty nadal zablokowane. Tak mi pokazuje np program do torrentów oraz PFPortChecker.
Nie zmieniałem nic w swoim routerze. Konfigurację mam taką samą jak w połączeniu z poprzednim modemem i wcześniej wszystko było ok, porty były otwarte. A teraz nie wiem co dalej, nie jestem sieciowym guru.
Mam zmienić ustawienia w routerze, jakie porty mam otworzyć? Czy znowu dzwonić do działu technicznego?

50

Zadałeś pytanie "jakie porty mam otworzyć?" ale do czego chcesz te porty mieć otworzone?