1 (edytowany przez mza 2021-06-11 14:14:10)

Temat: Router oparty na procesorze VIA / Linux libre coś w tym stylu...

Witam

Od pewnego czasu testowałem sobie dwa terminale WYSE i rzekomo tam wszędzie jest VIA.
Myślę sobie, a może jest jakiś fajny router z procesorem VIA, na którym pójdzie coś wiecej
nic OpenWRT. Np. jakaś mini wersja Trisquel itp ? Lub typowego mikro gnu linux libre gdzie
soft jest w 100% wolny ? Wszelkiej maści Atom-y, ARM-y, Intel, AMD to tak z grubsza
w tej infrastrukturze mamy Intel ME, AMD PSP itp. Praktycznie nie ma sensu posiadanie
routera bo i tak te technologie domniemanego nadzorcy wykluczają w pewnym sensie
sens pozostałych.

Jest jakiś godny uwagi sprzęt którego elektronika i soft dają faktyczną zaporę, która
blokuje wszelkie możliwości Intel ME / AMD PSP ? Ktoś gdzieś napisał że świat
nie kończy się na TCP / UDP...

O taki przykład:
libreCMC jest wbudowaną dystrybucją GNU/Linux dla sprzętu z ograniczonymi zasobami.
Choć jest głównie dla routerów, wspiera różnego rodzaju sprzęty i zastosowania.
W 2015 roku, LibreWRT połączyło się z libreCMC

smile

2

Odp: Router oparty na procesorze VIA / Linux libre coś w tym stylu...

core2duo jeszcze nie miało ME, więc znajdź sobie starego laptopa z tym prockiem i masz płytę pod router. Choć obecnie i tak nie masz wielkiego wyboru, do praktycznie wszystkie soc są na arm.
No chyba że kupić procek od rosjan lub chin.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mza 2021-06-11 16:59:34)

Cezary napisał/a:

core2duo jeszcze nie miało ME, więc znajdź sobie starego laptopa z tym prockiem i masz płytę pod router. Choć obecnie i tak nie masz wielkiego wyboru, do praktycznie wszystkie soc są na arm.
No chyba że kupić procek od rosjan lub chin.

All models support: MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST), Intel 64, XD bit (an NX bit implementation), Intel Active Management Technology (iAMT2)

Jak widać AMT w prockach jest [ lub na płycie w innych elementach ] od jeśli mnie oko nie myli Core 2 Duo E4300...
Także subsystem minix itp pewnie jest już tam szmat czasu, tylko jest modyfikowany smile

Schodząc przed c2d powstaje pytanie co wybrać smile Wszystko lipa. Ten VIA jest ciekawy
bo nie jest Intel-a. Ciekawe czy ma jakieś technologie jak w/w Intel i AMD, tzw sub system.

smile

4

Mam Igel -1/1 (Via x86 @400MHz) do oddania za free po cenie przesyłki paczkomatem. Chcesz? smile

5 (edytowany przez mza 2021-06-11 18:14:54)

Cezary napisał/a:

Mam Igel -1/1 (Via x86 @400MHz) do oddania za free po cenie przesyłki paczkomatem. Chcesz? smile

Podziękuje za propozycję ponieważ mam dwa szybsze WYSE na VIA Eden. 1 i 1.2 Ghz zdaje się. A ten który oferujesz
nieprecyzyjnie podając model tongue ma widzę 400Mhz, ciekawe jaka data BIOS itp w tym Twoim.

smile

6

On dokładnie tak się nazywa: Igel -1/1 (tak jest na naklejce).

7

Cezary napisał/a:

Choć Twojego w google coś nie mogę znaleźć, powiem jeszcze że ten IGEL też
ma subsystem smile Więc jakby zaczął robić za mały firewall to tak jakby firewala nie było big_smile

smile

8

https://allegro.pl/oferta/karta-sieciow … 0175020936 podobno na tym da się openwrt uruchomić

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9

mza napisał/a:
Cezary napisał/a:

Choć Twojego w google coś nie mogę znaleźć, powiem jeszcze że ten IGEL też
ma subsystem smile Więc jakby zaczął robić za mały firewall to tak jakby firewala nie było big_smile

coś słabo szukasz wink
https://www.parkytowers.me.uk/thin/Igel/2100/

zdanie klucz: "The label on the 2100's case carries the marking IGEL 1/1"

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

10

Cezary napisał/a:

core2duo jeszcze nie miało ME, więc znajdź sobie starego laptopa z tym prockiem i masz płytę pod router.

C2D ma Intel ME

mza napisał/a:
Cezary napisał/a:

Choć Twojego w google coś nie mogę znaleźć, powiem jeszcze że ten IGEL też

Możesz wyjaśnić o jaki subsystem chodzi? Mam Igel 4210 Winestra 5/4 z VIA C7 1GHz ale nie zauważyłem tam żadnego subsystemu?

11 (edytowany przez Cezary 2021-06-12 09:07:22)

@jzef: która konkretnie wersja c2d miała me?

12 (edytowany przez jzef 2021-06-12 09:39:20)

Cezary napisał/a:

@jzef: która konkretnie wersja c2d miała me?

Zdaje się iż nie sam procesor a platforma z mostkiem północnym Intel Crestline-GM GM965 z tym procesorem ma ME. Mam ThinkPad'a X61 z C2D L7500 i jest tam ME:
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_AMT_versions
https://obrazki.elektroda.pl/2855307200_1623486780_thumb.jpg

13

No właśnie. AMT to nie jest ME smile ME jest w procku, AMT to platforma do zarządzenia całym systemem.

14

Cezary napisał/a:

No właśnie. AMT to nie jest ME smile ME jest w procku, AMT to platforma do zarządzenia całym systemem.

No tak, ale ThinkPad z C2D ma ME.

15

AMT a nie ME. Sam to pokazałeś na screnshocie.

Tak w tamtych czasach konstrukcje bardziej "biznesowe" miały system zarządzające platformami, była to swoista nowość i w sumie dość pomagało w korporacjach. Ale zwykłe konstrukcje dla szarego usera już tego nie miały.

16 (edytowany przez jzef 2021-06-12 11:05:50)

Cezary napisał/a:

AMT a nie ME. Sam to pokazałeś na screnshocie.

Tak w tamtych czasach konstrukcje bardziej "biznesowe" miały system zarządzające platformami, była to swoista nowość i w sumie dość pomagało w korporacjach. Ale zwykłe konstrukcje dla szarego usera już tego nie miały.

Nie, ThinkPad X61 ma i to i to. AMT nie może działać bez silnika ME. Masz tutaj drugi screenshot:
https://obrazki.elektroda.pl/3386181500_1623491622_thumb.jpg