Temat: Wifi 5 wolniejsze od 2.4 - WDR4300

Cześć,
Temat do kawy. Mam TP-Link WDR-4300 na LEDE 17.01 i zorientowałem się, że wifi działa koszmarnie wolno. Łącze 80 Mbit i tyle jest przewodowo. Na Wifi 2,4 dobija do 50 Mbit a 5 GHz ledwo 20 Mbit. Nie chodzi mi o to żeby analizować konfigurację tylko pytam jak to w ogóle możliwe?

Mieszkanie w bloku. Ustawienia sprawdzałem różne - 40 MHz, kanały auto, ręcznie niskie / wysokie. Pół metra od rutera bez różnicy.

Temat do kawy!

2

Odp: Wifi 5 wolniejsze od 2.4 - WDR4300

Możliwe. Maksymalna przepustowość wifi nie zależy od tego na ile urządzenia się połączyły tylko od warunków fizycznych. To że masz połączenie na N a wciąga jak tylko kilka Mb - tak może być.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez totalizator 2021-05-28 09:00:18)

Przesiadka na AC ma sens w tym wypadku? Nie mam czasu na kombinowanie więc pomyślałem, że kupię Netgear R7800 i na spokojnie przeklilam konfig ze starego. Chciałem wifi6 za ~500zl ale nic nie widzę (Xiaomi i pokrewne wykluczam).

4

Nie wiadomo. Znów to samo - możesz się przenieść na AC a tak możesz mieć skromne 50Mbps. To od środowiska zależy, sam musisz sprawdzić. Tak działa właśnie wifi...

5

@totalizator
Dużo zależy też od urządzenia klienckiego, które 5G wi fi ma tylko w nazwie dla chwytu marketingowego.

6

Urządzenia klienckie to nie problem - przetestowane.

Wyjąłem z szafy ruter Fritz 7390 i w tych samych warunkach, te same urządzenia na 5GHz wyciągają za każdym razem 90-100Mbit (a ma tylko dwie anteny). Dlatego pytanie co może być nie tak z WDR-4300 z LEDE, że tam maks 20Mbit? Jakieś inne sugestie co sprawdzić bez aktualizacji całego rutera (zamiast czego prędzej kupię nowy)?

config wifi-device 'radio1'
        option type 'mac80211'
        option hwmode '11a'
        option path 'pci0000:00/0000:00:00.0'
        option country 'PL'
        option htmode 'HT40'
        option channel 'auto'

config wifi-iface 'default_radio1'
        option device 'radio1'
        option network 'lan'
        option mode 'ap'
        option key 'xxx'
        option disassoc_low_ack '0'
        option ssid 'wifi5'
        option wmm '0'
        option encryption 'psk2+ccmp'
        option wpa_disable_eapol_key_retries '1'

7

No weź. Przecież samodzielnie wyłączyłeś sobie tryb "N" i się pytasz dlaczego masz tak mało? Dlaczego wyłączyłeś wmm? Przecież to jest jest opcja wymagana w N...

Wywal też to auto i ustaw sobie kanał 36.

8

Cezary napisał/a:

No weź. Przecież samodzielnie wyłączyłeś sobie tryb "N" i się pytasz dlaczego masz tak mało? Dlaczego wyłączyłeś wmm? Przecież to jest jest opcja wymagana w N...

Wywal też to auto i ustaw sobie kanał 36.

No przecież napisałem, że temat do kawy smile. Nie przypominam sobie żebym wyłączał tą opcję. Włączyłem ponownie, ustawiłem kanał na 36 i mam 120-170Mbit. Dokładnie o to chodziło. Z przyjemnością postawiłem Ci kawę. Dzięki!