Temat: Sieć mesh zestaw - pytania

Witajcie. Obecnie posiadam w domu 4 routery na OpenWrt  - do 3 z nich pociągnięty jest kabel. Dom 240m2
Chciałbym zakupić system mesh TENDA MW6 lub DECO M4  - zestawskłądający się z 3 paków.
I teraz mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi. We wszystkich poradnikach czy filmach podają iż 1 router wpinają do internetu a kolejne wystarczy do prądu. Jak że nie chciałbym spadku prędkośći to mam pytanie czy można wszystkie 3 sztuki podpiąć pod internet  i one nadal będą działać jako MESH ??

2

Odp: Sieć mesh zestaw - pytania

Zwykle jest tak że jeden jest główny i reszta to satelity - po to właśnie masz mesh. Jeżeli chcesz i możesz podłączyć wszystkie pod kabel to żadnego mesha przecież nie potrzebujesz. Zwykłe AP wtedy masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

@Cezary
i tak i nie ... BO niektóre urządzenia jak się podłączą pod jeden router to możesz stać koło 2 a one mając 1 kreskę i ledwo ledwo zasięgu i tak się nie przełączą na mocniejszy sygnał. Dopiero po całkowitej utracie szukają od nowa...

4

Ale mesh nie ma z tym nic wspólnego. To klient decyduje czy ma się przełączyć czy nie na inny ap i nie masz jak na nim tego wymusić (poza zerwaniem połączenia przy jakimś poziomie sygnału).

5

@Cezary. Rozumiem. Pytam dlatego że cały czas nie mogęuporać się z zawieszającymi routerami . Posiadam WNDR4300 3 sztuki. Zmieniłem na tp linka jakiegoś najtańszego ... wtedy on sie zawieszał. Pomyślałem - stary trup. zakpuiłem R6220. I on też się zawieszał.
Zamieniłem routery miejscami i.... nadal się zawieszają. Zawiesza się zawsze router główny - od niego kablami są routery na niższych piętrach. Wszystkie mają pisaną tą samą sieć WIFI i hasło. Zawiesza się TYLKO GŁÓWNY router 
Zeby doprecyzować Posiadam łącze światłowodowe z urządzeniem od dostawcy i do niego wpięty jest mój główny router. Po resecie mojego routera nadal brak internetu. Muszę resetować też router dostawcy.  Rozmawiałem z nim baa nawet przysłał techników i byli jak się zawiesiło. ICH URZĄDZENIE DZIAŁA POPRAWNIE i dostarcza internet w chwili zawieszenia. mojego routera.

i dlatego myśle nad tym MESH bo już nie wiem co wymyślić.

6

Ale nie o to pytałeś w pierwszym poście smile Czy jakiś zestaw mesh będzie rozwiązaniem problemu z postu #5 - nikt tego nie wie. Sam musisz sprawdzić.

7

matt_at napisał/a:

i dlatego myśle nad tym MESH bo już nie wiem co wymyślić.

Jak kolego? Poradziłeś sobie?
Wg mnie mesh tu nic nie zmieni.
Po tylu wymianach o których piszesz, obstawiałbym winę jednak urządzenia dostawy - jakiś bufor się zapełnia dla Towjego urządzenia dlatego ich sprzęt chodzi??? Tak strzelam.
A sprawdzałeś czy jak sam router ten główny chodzi to też zwiechę zalicza?
Co jaki czas występuje problem?
Pozdro
krzemo