Temat: pxe - obrazy na innej maszynie

Było tak: mam lokalny serwer (linux) i do niedawna służył także za router. Na nim było parę usług, między innymi parę systemów bootowanych po pxe.

Jest: kupiłem TL-WR1043ND - głównie dla WIFI. Postawiłem na tym OpenWRT. Początkowo chciałem użyć dhcp z serwera, ale to tochę bez sensu - jeśli już jest ten router to niech podstawowa usługa (dostęp do internetu) działa i bez serwera.
Więc - dhcp na openWRT.
Ale jak teraz ustawić to dhcp, żeby po pxe bootować obraz znajdujący się na serwerze (pod innym IP)?

2

Odp: pxe - obrazy na innej maszynie

uci set dhcp.@dnsmasq[0].enable_tftp=1
uci set dhcp.@dnsmasq[0].tftp_root=/mnt/usbdrive
uci set dhcp.@dnsmasq[0].dhcp_boot=/mnt/usbdrive/pxelinux.0
uci commit dhcp
/etc/init.d/dnsmasq restart

Coś takiego mniej więcej. Sięgnij do dokumentacji dnsmasq na wiki.openwrt.org.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tyle to ja juz dawno znalazłem. Problemem jest tftp na innej maszynie. Będę próbował.

4

No to co to ma  wspólnego z OpenWrt ? smile

5

Kwestia akcentu w moim zdaniu - najważniejsze to "na innej maszynie" - nie widziałem innego poważnego projektu który używałby dnmasq. Muszę skonfigurować dnmasq tak, żeby obsługiwał tftp działający na innej maszynie.

6

Czekaj - dnsmasq robi na dhcp i chcesz żeby on żądania pxe/tftp przekazywał do innej maszyny po prostu?

7

chociaż da się czemu nie

opcje
pxe-service
dhcp-boot

mają jako jeden z parametrów adres IP serwera

# An example of dhcp-boot with an external TFTP server: the name and IP
# address of the server are given after the filename.
# Can fail with old PXE ROMS. Overridden by --pxe-service.
#dhcp-boot=/var/ftpd/pxelinux.0,boothost,192.168.0.3

więc powinno się dać

http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … -przyklady

8 (edytowany przez olo321a 2012-01-20 21:32:05)

uci set dhcp.@dnsmasq[0].dhcp_boot=pxelinux.0,,192.168.0.1

isc-dhcp-server ma opcie przekazywania informacji o rootfs:
option root-path "192.168.1.254:/home/wheezy";   

nie wiem tylko jak to zrobic za pomoca dnsmasq

9 (edytowany przez express 2012-07-11 21:34:27)

Udało mi się, ale: w międzyczasie zachciałem zmienić dystrybucję na serwerze a potem padł mi sprzęt, więc nie mogę podać konfiguracji tftp. W niej jednak nie było nic szczególnego

Robiłem to jakiś czas temu, wiec nie pamiętam co zmieniałem - za to mogę sprawdzić co jest teraz.

Router leży na 192.168.1.1
Od strony OpenWRT mam w /etc/dnsmasq.conf tylko jedna linijke (reszta zakomentowana):

pxe-service=x86PC,"Netboot",pxelinux,192.168.1.5

gdzie 192.168.1.5 to IP serwera tftp, a pxelinux to podkatalog katalogu głównego tftp na serwerze
Słowo Netboot gdzieś tam się w trakcie bootowania pojawia; zdaje sie, ze nawalało, kiedy go nie bylo.

Konfiguracja bootmenu leży już po stronie serwera z tftp - jeśli serwer padnie/zostanie odłączony to lokalna maszyna poszuka tylko chwilę menu i zacznie bootować kolejne drive.

[odświeżyłem temat, bo zapytano mnie o to na priv z tego forum]

10

Trochę czasu minęło więc sprzęt już zapewne wskrzesiłeś. Podaj dokładną konfigurację routera z DHCP oraz drugiej maszynki - serwera TFTP. Siedzę już nad tym ładnych parę dni i nie mogę nic wskurać. Router informuje klienta gdzie jest serwer TFTP, próbóje skomunikować się z tym serwerem ale wywala błąd "PXE-E32 TFTP time out". Wygląda jakby serwer TFTP w ogóle nie odpowiadał. TFTP próbuje odpalić na trunku - może tam jakoś inaczej się to robi niż w backfire.