1 (edytowany przez HydeFromT70s 2021-05-04 00:34:34)

Temat: TP-Link RE650 - oryginalny firmware

Witam,

jakiś czas temu bawiłem się w OpenWRT na tym wzmacniaczu, jednak nie sprostał moim oczekiwaniom i chciałem powrócić do stockowego softu. Jednak z braku doświadczenia w tym temacie uwaliłem wzmacniacz do tego stopnia, że nie miałem nawet dostępu do bootloadera smile Zakupiłem wobec tego nowy, taki sam model, a stary poszedł do szuflady.

Ostatnio wzięło mnie, żeby ruszyć coś z tematem i w końcu go przywrócić do życia. W tym celu nabyłem programator EEPROM (dokładnie taki: CH341A EEPROM USB Programmer, zgrałem oryginalny firmware z EEPROM-u działającego wzmacniacza, edytowałem mac adres na ten, który był przypisany do uwalonego wzmacniacza, wgrałem tak przygotowany firmware do starego wzmacniacza i.... voilà! Wzmacniacz ożył, a wcześniej nawet ledy się na nim nie świeciły big_smile

Być może ktoś miał lub będzie miał podobny problem, dlatego też postanowiłem podzielić się zgranym firmwarem, który w razie problemów pomoże przywrócić urządzenie do życia.

Kilka informacji odnośnie samego EEPROM-u:
# Jest to kopia oryginalnego softu do modelu TP-Link RE650 v1 (1.0.9-Build-20201112)
# Przed flashowaniem należy edytować ten plik i wprowadzić adres mac danego urządzenia (powinien znajdować się na odwrocie urządzenia na naklejce)
# Lokalizacja adresu mac w sofcie znajduje się pod offsetem: 0xE10008

TP-Link RE650 firmware